Práca novinárov na MS? Rozbijem ti kameru, vyhrážali sa Dánom

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|16. nov 2022 o 11:45

Dánska televízia TV2 čelila vyhrážkam.

DAUHA, BRATISLAVA. Pochybnosti tu boli vždy. Futbalové majstrovstvá sveta 2022 sa ešte ani nezačali a z Kataru prichádzajú kritické správy.

Koncom októbra v krajine zadržali šesť ľudí z LGBTI+ komunity a fyzicky ich týrali, hoci Katar tvrdil, že ľudia z tejto komunity sú v krajine vítaní. 

Počas šampionátu boli prísľuby, že médiá budú môcť pracovať slobodnejšie.

Štáb dánskej štátnej televízie však čelil vyhrážkam počas živého vstupu, že musí okamžite prestať natáčať. Ľudia z bezpečnostných zložiek hrozili rozbitím kamery. 

„Pozvali ste sem ľudí z celého sveta. Prečo tu nemôžeme natáčať? Sme na verejnom mieste,“ bránil sa reportér Rasmus Tantholdt.

Ukázal svoju akreditáciu na šampionát a vysvetľoval, že má aj povolenie na natáčanie. Napriek tomu ľudia z bezpečnosti neustúpili a zopakovali svoje hrozby. 

Tanthold vraví, že s podobne agresívnym prístupom sa v Katare zatiaľ nestretol. 

„Mám pocit, že správa o slobodnejšej práci pre médiá sa neodstala ku všetkým ľuďom, ktorí v bezpečnostných zložkách pracujú. Preto si to mohol niekto zle vysvetliť, zároveň to o Katare veľa vypovedá.

Nemôžeme čeliť útokom a hrozbám, keď máme prísľub slobodnej práce,“ vysvetľoval Tantholdt pre nórsku televíziu NRK. 

Doplnil, že sa mu ospravedlnili ľudia z komunikačného oddelenia šampionátu aj najvyšší správny orgán v krajine Rada ministrov. 

"Organizátori turnaja sú si vedomí incidentu, v ktorom figuroval dánsky vysielací štáb, a jeho vysielanie bolo omylom prerušené. Po kontrole platnej turnajovej akreditácie posádky a povolenia na natáčanie, sa vysielateľovi ospravedlňujeme.

Organizátori turnaja odvtedy s predstaviteľmi dotknutej televízie hovorili a vydali odporúčanie všetkým zainteresovaným, aby rešpektovali platné povolenia na natáčanie na turnaj," uvádza sa v oficiálnom vyhlásení.

„Je to pekné, ale veľa to hovorí o tejto krajine. Nie je to demokratická a slobodná zem. Navštívil som asi 110 krajín na svete a viem, že ak má niekto dôvod niečo ukrývať, bude vám prácu sťažovať,“ reagoval Tantholdt.

Od získania práv na usporiadanie šampionátu čelí Katar kritike za porušovanie ľudských práv či kruté zaobchádzanie s migrantmi pracujúcimi na stavbách štadiónov a infraštruktúry pre šampionát.

Do usporiadania MS investoval Katar vyše 200 miliárd dolárov. MS štartuje v nedeľu 20. novembra zápasom domáceho tímu s Ekvádorom.

MS vo futbale 2022

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Práca novinárov na MS? Rozbijem ti kameru, vyhrážali sa Dánom