25.07.2021 02:00
Deň 2
Tokio 2020
Koniec

Barteková: Do Tokia sa mi cestovalo ľahšie. Nejdem si to len užiť

Danka Barteková.
Danka Barteková. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|24. júl 2021 o 06:00

Súťaž v streľbe na skeet sa začína na OH v nedeľu.

BRATISLAVA. Krátky povel a za ním riadna rana. O chvíľu ďalšia. Kto nechce ohluchnúť, musí si zapchať uši alebo nosiť ochranné slúchadlá. 

„Daj,“ opäť zakričí Danka Barteková. Na jej povel reaguje automat. 

Z drevenej veže vyletí 80-kilometrovou rýchlosťou malý kotúč. Má priemer 11 centimetrov a Barteková má menej ako sekundu na to, aby ho zasiahla. Je to boj nervov. Terč letí rýchlo preč. Stačí malá chyba a asfaltový kotúč je preč. 

„Skôr je to tak pol až trištvrte sekundy, odkedy vyletí terč, až po zásah. Za ten čas musím zareagovať, nahodiť pušku k ramenu, skontrolovať, či som v dobrom postavení, a vystreliť v ťahu. Hlaveň nesmie zastaviť. Za tú chvíľu sa nájde aj milión príčin, pri ktorých spravíte chybu,“ opisuje strelkyňa na skeet. 

Zmenila všetko 

Barteková sa pripravovala už na svoje štvrté olympijské hry. „Za jeden deň nastrieľam maximálne 400 výstrelov. Potom som na druhý deň celá dolámaná,“ vysvetľuje.  

Na špičke jednej tenisky má malý kovový pliešok s guľou uprostred. Na prvý pohľad pripomína bezpečnostnú poistku, ktorá býva v predajniach na tovare ako ochrana pred krádežou. 

„Neukradla som ich,“ smeje sa 36-ročná skeetarka. „I keď občas tak žartujem. Je to taká vychytávka, keď si potrebujem oprieť hlaveň, aby mala byť na čom položená.“ 

Prípravu na OH v Tokiu začala už riadne dávno. Svoj systém prípravy úplne zmenila. Vymenila trénerov, pušku aj prostredie. 

„V podstate sa začala posledným dňom na olympiáde v Riu. Rozhodla som sa kompletne zmeniť tréningový plán, tréningovú skupinu. Začala som sa pripravovať v Taliansku. Tá príprava v podstate trvá päť rokov,“ vraví. 

Pred odletom do Tokia strávila niekoľko mesiacov na strelnici v Montecatini. Jej trénerom je Sandro Bellini a Marco Innocenti, ktorý ju sprevádza aj priamo v Tokiu.

V tejto sezóne vyhrala preteky Svetového pohára v Káhire a v talianskom Lonate bola tretia. Na júnových majstrovstvách Európy vybojovala 10. priečku. Vo svetovom rebríčku jej patrí ôsme miesto. 

Strieľať sa učila na slivky

Streľbe sa venuje od mladosti. Prvú vzduchovku dostala spolu so sestrou Lenkou od otca, keď mala jedenásť. Na dvore im rástla slivka a ona najskôr trénovala strieľaním do jej plodov. 

„Odmalička sme s otcom chodili na dedinské strelecké preteky,“ spomína. 

Streľba ju chytila. V roku 2002 sa prvýkrát stala juniorskou majsterkou Európy. Odvtedy takmer každý rok získala medailu na majstrovstvách sveta alebo Európy. Zo seniorských šampionátov má desať medailí z individuálnych súťaží.

V roku 2008 vytvorila finálový rekord 99 zostrelených terčov zo sto možných. Týmto výkonom sa stala majsterkou Európy. Na olympiáde v Pekingu potom skončila piata.

Terč zostrelí najskôr v hlave

Pri každej súťaži si najskôr pohybom zopakuje, čo všetko musí urobiť. Rukou sleduje dráhu, ktorou bude terč vystrelený. Predstavuje si, ako ho zostrelí, a opakuje si všetko, čo musí urobiť.

„Najlepšie je, ak terč trafíte ešte predtým, ako vyletí. V hlave. A potom ho trafíte naozaj,“ naznačí. 

„Istý odborník na streľbu hovorí, že každé zamierenie ľavou rukou je ako výstrel na terč a telu dodáva istotu. Aj prostredníctvom toho pohybu a vizualizácie sa snažím uvedomiť si, čo všetko musím urobiť pred výstrelom.

Je to o celom tele, ako sa pohne, ako pracujú nohy. Je tam mnoho drobných pohybov. A keď príde k samotnému výstrelu, viem, ako to má byť. Je to taká príprava na úspešný zásah,“ vysvetľuje slovenská skeetarka.

Pred Riom sa trápila

V súťaži v Tokiu ju čaká 125 terčov v rámci kvalifikácie v nedeľu 25. júla o 2.00 SELČ. Šesť najlepších strelkýň postúpi do finálového kola, kde sa môže strieľať až 60 ďalších terčov. V ňom postupne vypadávajú pretekárky, ktoré majú najmenej bodov po každom kole. 

Finále je na programe v pondelok o 8.00 SELČ.

Strelkyňa Danka Barteková.
Strelkyňa Danka Barteková. (Autor: SME - Jozef Jakubčo)

Barteková vybojovala na hrách v Londýne 2012 bronzovú medailu, no o štyri roky neskôr v Riu nepostúpila do finále. Obsadila 16. miesto. 

„Pred Riom som sa trápila dva roky a vedela som, že ak sa dosiahnem do finále, môžem byť spokojná. Teraz mám za sebou dobrú sezónu, dobrú prípravu. Viem, na čo mám, čo strieľam počas tréningov a počas pretekov. Nebudem sa tváriť, že si to tam idem len užiť. Ale ambície si nekladiem, aby som nebola sklamaná a aby som na seba nevytvárala tlak,“ dodala Barteková.

V Tokiu ju nečaká len súťažná časť, ale aj funkcionárska.

Slovenská reprezentantka je členkou komisie športovcov Medzinárodného olympijského výboru. Po tokijských hrách sa jej končí mandát, preto sa zapojí znova do volieb. Chcela by vo svojej práci v olympijskom hnutí pokračovať.

"Keďže môj mandát uplynie až po olympiáde, tak ma aj tak čaká ešte zasadnutie MOV a rôzne stretnutia," doplnila Barteková. 

Letná olympiáda Tokio 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Športy»Športová streľba»Barteková: Do Tokia sa mi cestovalo ľahšie. Nejdem si to len užiť