19.07.2023 12:20
17. etapa
Saint-Gervais Mont-Blanc > Courchevel
166 km
sport-ground-additional-data
hornatý
Felix Gall
AG2R Citroën Team

Som mŕtvy, hlásil do vysielačky. Kolaps? Bol to môj najhorší deň, vravel bledý Pogačar

Unavený Tadej Pogačar v cieli 17. etapy na Tour de France 2023.
Unavený Tadej Pogačar v cieli 17. etapy na Tour de France 2023. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|19. júl 2023 o 19:05

Vingegaard navýšil náskok na 7 a pol minúty.

COURCHEVEL, BRATISLAVA. Tisícky divákov od rána stúpali z Méribelu na cyklistickú cestu, ktorá vedie vysoko nad známe alpské stredisko Méribel.

Za strediskom sa cesta prudko dvíha, miestami má sklon 20 percent. Cez hrebeň sa prehupne až vo výške 2304 metrov. Nasleduje zjazd do Courchevelu, ktorý je na rovnakom hrebeni, len z opačnej strany. 

Tisícky fanúšikov sa tešili na veľké finále Tour de France. Kráľovská etapa. Jedna z najťažších za posledných 5 až 10 rokov. Štyri dlhé stúpania. Mal to byť výnimočný deň. 

„Ešte to bude zaujímavé,“ poslal odkaz Tadej Pogačar po utorňajšej časovke. Hoci v nej nabral veľkú stratu na Jonasa Vingegaarda, v boji o žltý dres neskladal zbrane. 

Duel sa nekonal

V stredu na najdlhšom a najnáročnejšom stúpnaní Tour - Col de la Loze povzbudzovali a kričali vo vytržení húfy fanúšikov. Lenže vytúženého súboja dvoch najsilnejších cyklistov na Tour sa nedočkali. 

VIDEO: Záver 17. etapy Tour de France

Z dvoch totiž ostal len jeden. 

Jonas Vingegaard v kráľovskej etape nemusel ani zaútočiť, aby potvrdil svoju pozíciu lídra pretekov. Žltý dres nemusel brániť. Jeho najväčší rival sa zlomil. 

Tadej Pogačar odpadol zo skupiny favoritov 14 kilometrov pred cieľom. Mal rozopnutý dres, zťažka dýchal a vyzeral bez energie. 

„Som mŕtvy,“ zahlásil do vysielačky. 

Vingegaard sa najskôr nechápavo obzeral. Dva týždne mu Pogačar nič nedaroval a bol to napínavý súboj. Zrazu však za ním nebol. 

Akoby váhal, čo má robiť.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2023»Som mŕtvy, hlásil do vysielačky. Kolaps? Bol to môj najhorší deň, vravel bledý Pogačar