Philipsen môže byť rád, že som bol vedľa neho ja a nie Sagan, vraví van Aert

Wout Van Aert (vľavo).
Wout Van Aert (vľavo). (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|4. júl 2023 o 14:46

Belgičan použil Sagana ako negatívny príklad.

BRATISLAVA. Kamaráti z nich už nebudú. To sa len ťažko zmení. V minulých ročníkoch sa medzi nimi v dojazdoch iskrilo, padli aj nadávky. Wout van Aert má negatívny názor na štýl Petra Sagana. 

Keď sa v utorok pred štartom 4. etapy na Tour de France vrátil v rozhovore pre televíziu Sporza k dojazdu 3. etapy. Sagana použil ako negatívny príklad. 

Záver 3. etapy nebol najlepšie navrhnutý, pretože cyklisti museli v posledných stovkách metrov absolvovať dve mierne protichodné zákruty. 

Hoci Jasper Philipsen šprintoval v priamej línii, kvôli zákrute sa bariéry k nemu z pravej strany približovali. Lenže po pravej strane mal v šprinte vedľa seba práve Wouta van Aerta, ktorý mal rovnako záujem vyhrať etapu. V jednej chvíli mierne vrazil do Philipsena a o chvíľu trafil niekoho z divákov. 

Van Aert vtedy prestal šprintovať. Zvesil nohy a do cieľa prišiel len zotrvačnosťou. Z druhej priečky klesol na piatu. Komisári analyzovali televízne zábery a nezistili, že by sa Philipsen previnil proti pravidlám.

Van Aert: Dojazd bol diskutabilný

Nebezpečný bol samotný dojazd, keďže cyklisti šprintovali z jednej zákruty do druhej. Philipsen šiel medzi nimi najkratšou líniou.

Van Aert dobrovoľne zo šprintérskeho súboja vycúval. Situácia bola nebezpečná a v pondelok v cieli vravel, že veľa nechýbalo k tomu, aby prišlo k pádu. 

V utorok vyzdvihoval, že si zachoval chladnú hlavu a v šprinte nepokračoval. 

„Jasper mal včera šťastie, že som bol vedľa neho, pretože ak by tam bol podobný pretekár ako Sagan, nepochybne by ho vytlačil," reagoval van Aert pre televíziu Sporza.

Belgičan vravel, že dojazd 3. etapy bol nebezpečný a len vďaka jeho ohľaduplnosti neprišlo k pádom. 

„Rozhodol som sa radšej neriskovať. Je však zvláštne, že takýto finiš schválili. Jasper šprintoval po ľavej strane, pretože to bola najkratšia línia do cieľa. Ale keď zistil, že som za ním, mierne vybočil. Bolo to diskutabilné, ale najmä samotný finiš bol diskutabilný. To je asi dôvod, prečo nakoniec komisári nič neurobili,“ reagoval van Aert. 

Ani Sagan nechcel riskovať

Sagan sa však v pondelok do šprintu netlačil za každú cenu. Naopak aj on vnímal, že doojazd bol riskantný. Zvolnil a obsadil 19. priečku.

"Predtým sme sa tlačili do šprintu možno šiesti-siedmi, ale teraz mi to pripadá tak, že tí čo rozbiehajú šprinty sú ešte agresívnejší než samotní šprintéri. Je to nebezpečné. Dvakrát som sa skoro zamotal do pádu, tak si hovorím, že sa tu nepotrebujem zabiť," hodnotil 3. etapu Sagan pre RTVS.

Belgičan sa zatiaľ márne snaží vybojovať etapové víťazstvo. Trikrát bol blízko. Zakaždým mu ušlo. 

Keď v hneve v cieli druhej etapy hodil na zem fľašu, robil si z tohto gesta žarty Tadej Pogačar. V pondelok zas vraj komentoval, že van Aert na konci nešprintoval, pretože nemal na to nohy. 

Van Aert na to len pokrčil plecami. „Odpoviem svojimi nohami,“ dodal. Van Aert bude jedným z favoritov na víťazstvo aj vo 4. etape Tour de France.

 

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2023»Philipsen môže byť rád, že som bol vedľa neho ja a nie Sagan, vraví van Aert