Zelený dres na Tour už nie je cieľ, vraví van Aert

Belgický cyklista Wout van Aert počas Tour de France 2022.
Belgický cyklista Wout van Aert počas Tour de France 2022. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|12. jún 2023 o 13:45

Belgičan chce byť po Tour v lepšej forme ako vlani.

BRATISLAVA. Bol to dokonalý výkon. Určite by sa našli chyby, ale boli mizivé. V priebehu troch týždňov odvádzal Wout van Aert každý deň maximum. Vyhral tri etapy, štyri dni mal na sebe žltý dres lídra Tour, v kľúčových horských etapách bol oporou pre lídra tímu Jonasa Vingegaarda a stal sa víťazom bodovacej súťaže. 

Ak by na Tour existovala trofej pre najužitočnejšieho cyklistu, po vzore kolektívnych športov v Amerike, van Aert by bol istým víťazom. 

Po Tour priznal, že bol úplne vyžmýkaný. „Po troch týždňoch som neskutočne unavený. Dal som do toho všetko,“ vravel po víťazstve v 20. etape.

Tour 2022 neprekoná

Jeho sila je v jeho univerzálnosti. Je ako švajčiarsky nožík. Na prvý pohľad je taký silný, že môže vynikať takmer vo všetkých etapách. Aj preto bol útok na zelený dres preňho prirodzenou ambíciou.

Dokázal zbierať body na šprintérskych prémiách, vyhrávať etapy a dokonca zbieral body aj v náročných horských etapách. V bodovacej súťaži vytvoril nový rekord – 480 bodov. Maximum Petra Sagana z roku 2018 prekonal o 3 body. 

Lenže aj van Aert si uvedomuje, že ma svoje hranice. Ani on by nemusel takto vysoko nastavenú latku znovu zopakovať, prípadne sa ešte zlepšiť. 

Preto nadchádzajúca Tour bude preňho iná.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Zelený dres na Tour už nie je cieľ, vraví van Aert