05.07.2022 13:15
4. etapa
Dunkerque > Calais
171,5 km
sport-ground-additional-data
rovinatý
Wout van Aert
Jumbo - Visma

Wout je blázon, hovorí Roglič. Do cieľa išiel ohromnou rýchlosťou

Primož Roglič (vľavo) gratuluje Woutovi van Aertovi.
Primož Roglič (vľavo) gratuluje Woutovi van Aertovi. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|5. júl 2022 o 21:21

Van Aert sa po troch druhých miestach dočkal víťazstva.

BRATISLAVA. Organizátori ho umiestnili šikovne. Necelých 11 kilometrov pred cieľom. A hoci malo stúpanie Côte du Cap Blanc-Nez len 900 metrov, sklon 7,5 percenta dával tímom šancu zbaviť sa alebo aspoň unaviť šprintérov.

Klasikári tímu Jumbo-Visma však mali iné plány. Nathan Van Hooydonck a Tiesj Benoot sa postarali o také tempo, že aj lídri holandského tímu mali problémy.

Primož Roglič pomerne rýchlo nabral stratu, Jonas Vingegaard sa držal zubami-nechtami aspoň Adama Yatesa - najlepšieho z tímu Ineos Grenadiers.

V tom čase už bol na vrchole kopca osamotený Wout van Aert, ktorý vedel, čo má robiť. Hoci bol jeho náskok spočiatku na úrovni desiatich sekúnd, postupne ho zvyšoval. Pelotón bol síce početný, ale nedokázal sa včas sformovať.

Naopak, van Aert išiel na plný plyn a napokon svojim zdrvujúcim nástupom ukončil sériu troch druhých miest na tohtoročnej Tour de France.

"Dnes som už nechcel riskovať druhé miesto v šprinte (smiech). Bolo zrejmé, že na tom poslednom kopci treba niečo spraviť. Mali sme do neho skvelú pozíciu a nechali sme tam všetko," povedal v prvej reakcii rodák z Herentalsu.

Sagan čakal, že pôjdu viacerí

V cieli mal Belgičan pochopiteľne dobrú náladu, čo sa ukázalo aj na komunikácii s dvojnásobným víťazom Tour de France Tadejom Pogačarom. 

"Prekvapil som ťa?" spýtal sa ho Belgičan.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2022»Wout je blázon, hovorí Roglič. Do cieľa išiel ohromnou rýchlosťou