Pogačar svojím útokom vystrašil pelotón, na kockách uspel Ewan

Caleb Ewan vyhráva tretiu etapu na Tirreno Adriatico 2022.
Caleb Ewan vyhráva tretiu etapu na Tirreno Adriatico 2022. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|9. mar 2022 o 17:40

Preteky pokračujú už bez Petra Sagana.

Tirreno Adriatico 2022

3. etapa: (Murlo - Terni, 170 km):

1.

Caleb Ewan 

Austrália

Lotto Soudal

4:07:24 h

2.

Arnaud Démare

Francúzsko

Groupama - FDJ

+ 0 s

3.

Olav Kooij

Holandsko

Jumbo-Visma

+ 0 s

4.

Nacer Bouhanni

Francúzsko

Arkéa Samsic

+ 0 s

5.

Tim Merlier

Belgicko

Alpecin-Fenix

+ 0 s

6.

Pascal Ackermann

Nemecko

UAE Emirates

+ 0 s

TERNI. Austrálsky šprintér Caleb Ewan sa stal víťazom tretej etapy pretekov Tirreno Adriatico 2022. V tejto sezóne si pripísal na konto už tretí triumf a celkovo sa môže pýšiť už 55 profesionálnymi víťazstvami.

Záverečné desiatky metrov boli spestrené tým, že sa finišovalo na úseku pokrytom dlažobnými kockami. Francúz Arnaud Démare stavil na dlhý šprint, ale napokon sa musel skloniť pred rýchlosťou Ewana.

Tretie miesto si vybojoval Olav Kooij. Pre holandský talent tímu Jumbo-Visma je to druhé pódiové umiestnenie na tohtoročných "Pretekoch dvoch morí".

"Toto sú preteky, na ktorých som vždy túžil vyhrať etapu, ale dlho sa mi to nedarilo. Som veľmi spokojný ako som odštartoval túto sezónu," povedal Ewan.

Zaujímavý moment sa udial už 25 kilometrov pred cieľom. Pôvodne sa zdalo, že Tadej Pogačar si na šprintérskej prémii dôjde len pre bonusové sekundy, no spolu s Marcom Solerom a Julianom Alaphilippom sa pelotónu vzdialili.

Neskôr sa k nim stihol pripojiť Brit Tao Geoghegan Hart a štvorčlenná skupina mala zrazu polminútový náskok. Vpredu tak boli dvojnásobný víťaz Tour de France, dvojnásobný majster sveta či bývalý víťaz Giro d'Italia.

Pretekári sa poctivo striedali a svojou aktivitou vystrašili šprintérske tímy ako Lotto Soudal či Alpecin-Fenix. Tie sa však rýchlo dokázali zmobilizovať a približne desať kilometrov pred cieľom dostihli Pogačarovu skupinu.

Napokon sa tak rozhodlo v očakávanej šprintérskej koncovke. Utorňajší víťaz Tim Merlier sa tentokrát musel uspokojiť až s piatym miestom.

Slovenský cyklista Peter Sagan v pretekoch už nepokračuje. Hoci v utorok obsadil v druhej etape veľmi dobré štvrté miesto, z ďalšieho priebehu musel odstúpiť pre žalúdočné problémy, ku ktorým sa pridala aj horúčka.

Talianske etapové preteky mali byť dôležitým bodom v jeho príprave smerom k jarným klasikám. Súťažné kilometre po jeho dostúpení z Tirreno Adriatico mu budú na najbližších pretekoch rozhodne chýbať. 

Priebežné poradie:

1.

Filippo Ganna

Taliansko

Ineos Grenadiers

9:48:04 h

2.

Remco Evenepoel 

Belgicko

Quick-Step Alpha Vinyl

+ 11 s

3.

Tadej Pogačar

Slovinsko

UAE Team Emirates

+ 14 s

4.

Kasper Asgreen

Dánsko

Quick-Step Alpha Vinyl

+ 24 s

6.

Alex Dowsett

Veľká Británia

Israel - Premier Tech

+ 25 s

6.

Thymen Arensman

Holandsko

Team DSM

+ 28 s

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Pogačar svojím útokom vystrašil pelotón, na kockách uspel Ewan