Roglič ukázal charakter. Mohol vyhrať, no etapu daroval kolegovi

Christophe Laporte (v strede) prichádza do cieľa s Primožom Rogličom a Woutom van Aertom.
Christophe Laporte (v strede) prichádza do cieľa s Primožom Rogličom a Woutom van Aertom. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|6. mar 2022 o 17:55

Tím Jumbo-Visma predviedol dominantný výkon.

Paríž - Nice 2022

1. etapa: (Mantes-Ville - Mantes-Ville, 160 km):

1.

Christophe Laporte

Francúzsko

Jumbo-Visma

3:48:38 h

2.

Primož Roglič

Slovinsko

Jumbo-Visma

+ 0 s

3.

Wout van Aert

Belgicko

Jumbo-Visma

+ 0 s

4.

Pierre Latour

Francúzsko

TotalEnergies

+ 19 s

5.

Mads Pederesen

Dánsko

Trek - Segafredo

+ 22 s

6.

Biniam Girmay Hailu

Eritrea

Intermarché Wanty Gobert

+ 22 s

BRATISLAVA. Pred prvou etapou cyklistických pretekov Paríž-Nice si mnohí odborníci kládli otázku: Zvládnu šprintéri záverečný kopec Côte de Breuil-Bois-Robert a budú bojovať o víťazstvo?

Toto stúpanie má síce len 1200 metrov so sklonom šiestich percent, ale keďže vrcholilo päť kilometrov pred páskou, ponúkalo výborným klasikárom na čele s Woutom van Aertom šancu na útok.

Belgičan, ktorý na konci februára vyhral klasiku Omloop Het Nieuwsblad, si držal dobrú pozíciu, ale pohľad, aký sa mu neskôr naskytol ani sám nečakal.

Spolu s tímovými kolegami Primožom Rogličom a Christophom Laportom nastolili v stúpaní také tempo, že sa zbavili všetkých súperov. 

V závere si už len struhli krátku tímovú časovku a do cieľa prišli s komfortným náskokom. Zostávalo už len určiť, ako si rozdelia pódiové priečky. 

Možno by sa čakalo, že víťazom sa stane Roglič, ktorý by získal desať bonifikačných sekúnd a posilnil svoje ambície v celkovom poradí.

Slovinec však ukázal charakter a hoci je lídrom tímu, uspokojil sa s druhým miestom. Vôbec prvé víťazstvo na pretekoch kategórie WorldTour tak daroval Laportovi, pre ktorého to bol len druhý štart v tíme Jumbo-Visma.

"Je to šialené. Toto ťažko môžete predvídať, ale dostali sme sa do tejto situácie a udržali sme to až do cieľa. Výber nebol vôbec ťažký, bola jediná správna voľba. Christophe si toto víťazstvo zaslúži," cituje Rogliča web wielerflits.nl.

Holandský tím predviedol výkon, ktorým deklasoval konkurenciu.

Niečo podobné v roku 1996 predviedol taliansky tím Mapei, ktorého trojica pretekárov prišla spoločne do cieľa na monumentálnej klasike Paríž - Roubaix. Vtedy sa z víťazstva tešil Belgičan Johan Museeuw.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Roglič ukázal charakter. Mohol vyhrať, no etapu daroval kolegovi