Roglič v priamom súboji favoritov zdolal Evenepoela, Vuelta má nového lídra

Primož Roglič vyhral 8. etapu na pretekoch Vuelta 2023.
Primož Roglič vyhral 8. etapu na pretekoch Vuelta 2023. (Autor: Twitter La Vuelta/Cxcling Creative Agency)
Sportnet|2. sep 2023 o 17:35 (aktualizované 2. sep 2023 o 18:15)

Vpredu sa udržal aj Vingegaard.

Vuelta a Espaňa 2023

8. etapa (Dénie - Xorret de Catí, 165 km):

1.

Primož Roglič

Slovinsko

Jumbo-Visma

4:13:52

2.

Remco Evenepoel

Belgicko

Soudal - Quick Step

+ 0 s

3.

Juan Ayuso

Španielsko

UAE Team Emirates

+ 0 s

4.

Enric Mas

Španielsko

Movistar

+ 2 s

5.

Jonas Vingegaard

Dánsko

Jumbo-Visma

+ 2 s

6.

Joao Almeida

Portugalsko

UAE Team Emirates

+ 2 s

XORRET DE CATÍ. Primož Roglič z tímu Jumbo-Visma vyhral 8. etapu na pretekoch Vuelta a Espaňa 2023.

V závere uspel v špurte malej skupiny favoritov, tesne zdolal belgického rivala a obhajcu Remca Evenepoela z tímu Soudal - Quick Step.

Tretí skončil Španiel Juan Ayuso z UAE Team Emirates. Vpredu bol aj Rogličov tímový kolega a víťaz Tour de France Jona Vingegaard z Dánska, ktorý obsadil 5. miesto.

Mení sa aj držiteľ červeného dresu pre lídra pretekov. Na čelo celkovej klasifikácie sa tak dostal Američan Sepp Kuss z Jumbo-Visma, ktorý bol siedmy.

Doterajší líder Martinez prišiel do cieľa so stratou vyše minúty na Rogliča. Kuss má na čele celkovej klasifikácie 43-sekundový náskok na Španiela Marca Solera, Martinez klesol na 3. priečku.

VIDEO: Záver 8. etapy na Vuelta 2023

Priebeh 8. etapy pretekov Vuelta 2023

Predposledný deň úvodného týždňa priniesol kopcovitú etapu, počas ktorej cyklisti prekonali takmer 4000 výškových metrov.

Najväčší kopec čakal pretekárov necelých 7 km pred páskou, keď sa im do cesty postavil Xorret de Cati (3,9 km - 11,4 %), z jeho vrcholu bol prakticky až do cieľa zjazd.

Profil trasy nahrával úniku, o ktorý sa hneď v úvode pokúšalo veľké množstvo jazdcov. Postupom času sa pohybovalo vpredu až 30 cyklistov, ktorí si vytvorili pred hlavným pelotónom viac ako päťminútový náskok.

Po druhej horskej prémii po Puerto de Tollos (4,2 km, 5,6 %), kde bol prvý Jesus Herrada (Cofidis), sa vpredu osamostatnil Thomas de Gendt (Lotto).

V stúpaní Puerto de Benifallim (8,8 km, 5,3 %) sa za ním vytvorila skupina prenasledovateľov, ktorá ho v zjazde dobehla a de Gendt si následne z úniku vystúpil. Pelotón strácal na čelo necelé štyri minúty.

Na začiatku bonusového stúpania sa čelo rozrástlo o ďalších troch členov, takto vyformovaná osmička začala stúpať na Puerto de la Carrasqueta (10,9 km, 4,3 %).

K nej sa postupne pridali ďalší pretekári, ktorí sa pobili o víťazstvo na prémii. V pelotóne mal technické problémy Evenepoel, na malú chvíľu stratil kontakt s favoritmi, ale rýchlo sa k nim vrátil.

Potom sa vytvorila na čele skupina s 10 pretekármi, ktorá zostala pokope do ďalšej rýchlostnej prémie. Vtedy ušli Caruso (Bahrajn), Lazkano (Movistar), Costa (Intermarché) a Kron (Lotto), ktorí okamžite získali k dobru minútu na zvyšných členov celodenného úniku.

Pelotón medzitým pohltil zvyšných jazdcov a nasadil vysoké tempo. Vedúca skupina prišla pod posledný kopec s 36-sekundovým náskok pred hlavným poľom. Dva kilometre pred vrcholom favoriti dobehli utečencov, práve v tom čase zaútočil Kuss.

Na jeho nástup zareagoval Evenepoel, Belgičanovi sa podarilo dotiahnuť Američana, no do čela s ním prišli aj ďalší pretekári.

Evenepoel zvyšoval tempo až do vrcholu kopca, na ňom už mal istý červený dres Kuss, pretože Martinez strácal už viac ako minútu.

Do šprintu sa nakoniec zapojila osemčlenná skupina, otvoril ho Belgičan, no najviac síl v závere mal Roglič.

Priebežné poradie po 8. etape

1.

Sepp Kuss

USA

Jumbo-Visma

30:51:06 h

2.

Marc Soler

Belgicko

UAE Team Emirates

+ 43 s

3.

Lenny Martinez

Francúzsko

Groupama - FDJ

+ 1:00 min

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Roglič v priamom súboji favoritov zdolal Evenepoela, Vuelta má nového lídra