Víťazstvo Pogačara s nádychom kontroverzie. Bolo to nehorázne, vraví analytik

Tadej Pogačar s riaditeľom pretekov Amstel Gold Race Leom van Vlietom.
Tadej Pogačar s riaditeľom pretekov Amstel Gold Race Leom van Vlietom. (Autor: Reuters)
Miroslav Kováčik|17. apr 2023 o 17:25

Tadej Pogačar dosiahol jedenáste víťazstvo v sezóne.

BRATISLAVA. Čo všetko dokáže v tomto roku vyhrať? Pridá o pár dní do svojej zbierky ďalší monumentálny triumf alebo by mal trochu spomaliť, aby bol v ideálnej kondícii na Tour de France?

Tadej Pogačar berie túto sezónu útokom a snáď okrem vyložene šprintérskej etapy dokáže bojovať o najvyšší stupienok v každom type pretekov. 

Vo veku 24 rokov, šesť mesiacov a 27 dní má na konte už 57 profesionálnych víťazstiev, čo je iba o osem menej ako mal v tomto čase Peter Sagan. 

Zatiaľ posledné pridal v nedeľu na Amstel Gold Race. Nezastavil ho ani defekt. 

"Nečakal som, že pôjdeme do úniku tak skoro. Potom som mal na niekoľko kilometrov defekt a pochyboval som o tom, že by som mohol sám prísť do cieľa," povedal Pogačar pre tímový web.

Sú viac kamaráti ako rivali

Práve triumfy po sólovom útoku sú typické pre jazdca UAE Emirates. V štatistike Top 5 víťazstiev tejto sezóny po najdlhšom sóle obsadzuje až tri priečky.

Na Amstel Gold Race sa zbavil dvojice Ben Healy a Tom Pidcock 28,2 kilometra pred cieľom. Vedel, že toto je ideálne miesto na rozhodujúci úder.

Hovoril mu o tom aj Mathieu van der Poel, jeho veľký súper z nedávnych momentálnych kockových klasík Okolo Flámska a Paríž-Roubaix. 

"Mathieu mi pred tromi dňami poslal správu, aby som zaútočiť na Keutenbergu. Je to najťažšie stúpanie a najviac mi vyhovuje. Ďakujem mu za túto radu."

Samozrejme, tím UAE Emirates o tomto mieste vedel a chcel ho využiť. Nestáva sa však často, že by si takýmto spôsobom konkurenti navzájom radili.

"Často sme takto v kontakte, potom trochu blbneme a poprajeme si veľa šťastia do ďalších pretekov," priznal 24-ročný Slovinec. 

O tom, že sú kamaráti svedčí aj to, že si van der Poel nedávno rypol do Pogačara, ktorý ho zdolal na Okolo Flámska. Dvojnásobný víťaz Tour de France mu vyjadril rešpekt, na čo Holanďan reagoval: "Drž sa Grand Tours, prosím."

Riaditeľ pretekov chcel, aby vyhral

Preteky Amstel Gold Race poznačil aj kontroverzný moment. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Víťazstvo Pogačara s nádychom kontroverzie. Bolo to nehorázne, vraví analytik