Po desiatich etapách sa mení líder Gira, v ružovom je bývalý šampión

Richard Carapaz.
Richard Carapaz. (Autor: TASR/AP)
TASR|21. máj 2022 o 18:34 (aktualizované 21. máj 2022 o 18:53)

Etapové víťazstvo dosiahol Simon Yates.

Giro d'Italia 2022

14. etapa (Santena - Turín, 147 km):

1.

Simon Yates

Veľká Británia

BikeExchange - Jayco

3:43:44 h

2.

Jai Hindley

Austrália

Bora-Hansgrohe

+ 15 s

3.

Richard Carapaz

Ekvádor 

Ineos Grenadiers

+ 15 s

4.

Vincenzo Nibali

Taliansko

Astana Qazaqstan

+ 15 s

5.

Domenico Pozzovivo

Taliansko

Intermarché - Wanty - Gobert

+ 28 s

6.

Joao Almeida

Portugalsko

UAE Emirates

+ 39 s

TURÍN. Brit Simon Yates z tímu BikeExchange - Jayco sa stal víťazom sobotnej 14. etapy cyklistických pretekov Giro d'Italia 2022

V cieli 147 km dlhej etapy zo Santeny do Turína mal náskok pätnástich sekúnd pred druhým Austrálčanom Jaiom Hindleym z tímu Bora-Hansgrohe i tretím Richardom Carapazom z Ineosu Grenadiers.

Ekvádorčan sa dostal do čela celkovej klasifikácie. Celkový víťaz Gira z roku 2019 získal ružový dres na úkor Juana Pedra Lópeza. Ten ho nosil od piatej etapy po tom, čo o deň skôr skončil druhý v etape na Etnu.

Etapa mala kopcovitý profil, na trati bolo pripravených päť vrchárskych prémií. Štyri z nich druhej kategórie a jedna tretej. Prvé bodované stúpanie na Il Pilonetto 43,5 km prešiel ako prvý taliansky líder vrchárskej súťaže Diego Rosa.

Potom sa už začalo súťažiť o najcennejší ružový dres, na čele sa ocitla skupina favoritov na celkové prvenstvo. Chýbal v nej šampión podujatia z roku 2017 Tom Dumoulin, ktorý odstúpil pre problémy s chrbtom.

Tón pretekov začal udávať tím Bora-Hansgrohe, ďalšie dve vrchárske prémie prešiel kolektív nemeckej stajne na čele s Wilcom Keldermanom, hneď za ním bol jeho tímový kolega Hindley.

Tridsať kilometrov pred cieľom zostala na čele už iba štvorica cyklistov Carapaz, Hindley, domáci Vincenzo Nibali z Astany a muž v ružovom López.

Vedúci jazdec celkovej klasifikácie však začal mať problémy, keď zaútočil Carapaz a vystúpal ako prvý na vrch Colle della Maddalena 12 km pred cieľom.

Stíhať sa ho podujal predovšetkým Nibali, Yates si išiel vlastným tempom a do čela sa dotiahol v nasledujúcom zjazde.

Rozhodujúci útok z jeho strany prišiel štyri kilometre pred cieľom. Hindley následne v šprinte o druhé mieste zdolal Carapaza i Nibaliho.

Giro d'Italia 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Po desiatich etapách sa mení líder Gira, v ružovom je bývalý šampión