Dostane šancu vyhrať Vueltu? Domestik zatieňuje aj víťaza Tour

Sepp Kuss v červenom drese lídra pretekov Vuelta a Espaňa 2023.
Sepp Kuss v červenom drese lídra pretekov Vuelta a Espaňa 2023. (Autor: La Vuelta/ twitter)
Miroslav Kováčik|3. sep 2023 o 10:20

Sepp Kuss si obliekol červený dres.

BRATISLAVA. Jumbo-Visma prišlo na Vueltu s jasným cieľom. Získať červený dres a stať sa prvým tímom, ktorý v jednej sezóne ovládne všetky Grand Tour. 

Doma nechalo talentovaného šprintéra Olava Kooija a všetko podriadilo tomu, aby malo na španielskych cestách čo najkvalitnejšiu vrchársku zostavu.

Primož Roglič a Jonas Vingegaard sú naďalej hlavnými favoritmi, no oveľa viac sa hovorí o ich tímovom kolegovi a tradičnému domestikovi.

Po ôsmej etape sa totiž do dresu pre lídra pretekov obliekol Sepp Kuss. 

"Je to niečo, čo by som nikdy nečakal, ale aj v tom je krása Vuelty. Nestáva sa to každý deň, preto si to chcem čo najviac užiť," povedal 28-ročný Američan.

Zmena taktiky sa vyplatila

V sobotnej ôsmej etape vyzliekol z červeného dresu debutanta na Grand Tour Lennyho Martineza, ktorému nesadlo záverečné stúpanie Xorret de Catí.

"Vedel som, že mám tú možnosť, ale že som to dokázal som si uvedomil až v cieli. Dostať sa na vrchol posledného stúpania spolu s favoritmi bolo utrpenie," priznal Kuss po etape, ktorú vyhral trojnásobný víťaz Vuelty Roglič.

Dôležitejší krok k priebežnej líderskej pozícii však urobil Kuss už o dve etapy skôr, keď ťažil z pomerne prekvapivej stratégie svojho tímu. 

Jumbo-Visma zväčša volí defenzívnu taktiku a počas celých trojtýždňových pretekov si pripravuje jeden či dva zásadné a razantné útoky. Súperov dokáže v náročných kopcoch predčísliť a pripraviť pozíciu pre lídra.

V šiestej horskej etape však poslalo do úniku polovicu tímu, vrátane Kussa. 

Rodák z Colorada situáciu využil. Počkal si na vhodný moment pre útok, spokojne si na pódiu vychutnal šampanské, no hlavne získal nečakane veľký náskok pred hlavnými kandidátmi na červený dres.

Moment, po ktorom začal zvoniť telefón

Sepp Kuss je prvým americkým cyklistom po desiatich rokoch, ktorý vedie Grand Tour. Keď sa to v roku 2013 podarilo Chrisovi Hornerovi (celkový víťaz Vuelty, pozn.), Kuss ani nesníval o profesionálnej kariére.

Začínal na horskom bicykli, na ceste nepatril k výrazným talentom. Jedno víťazstvo mu však zmenilo život a otvorilo dvere do sveta veľkej cyklistiky.

"Bolo to trochu prekvapenie. Možno som predtým vyhral nejaké miestne preteky na horských bicykloch, ale toto bolo prvýkrát, čo som vyhral niečo veľké," zaspomínal si pre VeloNews.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Dostane šancu vyhrať Vueltu? Domestik zatieňuje aj víťaza Tour