Evenepoel dokázal to, čo žiaden jeho krajan. Opäť je majster sveta

Remco Evenpoel sa stal majstrom sveta v časovke v roku 2023.
Remco Evenpoel sa stal majstrom sveta v časovke v roku 2023. (Autor: TASR/ PA via AP)
TASR|11. aug 2023 o 18:10

Bronz získal domáci tínedžer.

MS v cyklistike 2023

Časovka mužov - kategória Elite (47,8 km):

1.

Remco Evenepoel

Belgicko

55:19 min

2.

Filippo Ganna

Taliansko

+ 12,28 s

3.

Joshua Tarling

Veľká Británia

+ 48,20 s

4.

Brandon McNulty

USA

+ 1:26,91 min

5.

Wout van Aert

Belgicko

+ 1:37,23 min

6.

Nelson Oliveira

Portugalsko

+ 1:52,46 min

7.

Rohan Dennis

Austrália

+ 1:53,66 min

8.

Mattia Cattaneo

Taliansko

+ 1:56,78 min

9.

Mikkel Bjerg

Dánsko

+ 1:58,96 min

10.

Geraint Thomas

Veľká Británia

+ 2:04,47 min

GLASGOW. Belgičan Remco Evenepoel získal na MS v Glasgowe titul v individuálnej časovke. Na 47,8 km dlhej trase so štartom a cieľom v meste Stirling zdolal o necelých 13 sekúnd druhého Taliana Filippa Gannu.

Bronz si vyjazdil Brit Joshua Tarling. Iba 19-ročný cyklista dobrým výkonom nadviazal na zisk národného titulu. Slovensko nemalo v súťaži zastúpenie.

Evenepoel vyjazdil pre Belgicko prvé zlato na MS v časovke jednotlivcov, vo veku 23 rokov sa stal historicky najmladším majstrom sveta v tejto disciplíne.

Dvadsaťtriročný pretekár tímu Soudal - Quick-Step získal štvrtú medailu v tejto disciplíne, predtým získal striebro (2019) a dvakrát bronz (2021, 2022).

Na svetových šampionátoch vybojoval druhý titul, vlani vo Wollongongu triumfoval v hromadných pretekoch. Stal sa iba druhým cyklistom, ktorému sa podarilo na MS vyhrať preteky elite a individuálnu časovku.

Tým prvým bol Španiel Abraham Olano. Víťaz celkovej klasifikácie na Vuelte 1998 získal svoje tituly v rokoch 1995 (elite) a 1998 (časovka).

"Som prvý Belgičan, ktorý vyhral majstrovstvá sveta v individuálnej časovke. Je to ako zázrak. Mojím cieľom bolo vybojovať titul majstra sveta. V nedeľu sa mi to nepodarilo, ale dnes to bol pre mňa skutočne vydarený deň.

Išiel som presne podľa plánu a tých 15 sekúnd, ktoré som na trati priebežne získal, presne do toho zapadali. Po druhom medzičase som vedel, že je to dobré.

Potom sa začalo ísť hore-dole, ten záverečný kopec bol naozaj brutálny. Som veľmi šťastný," uviedol Evenepoel v prvom televíznom rozhovore.

Belgičan Remco Evenepoel počas časovky na MS v Glasgowe 2023.
Belgičan Remco Evenepoel počas časovky na MS v Glasgowe 2023. (Autor: Reuters)

V piatkovej časovke mužov elite so záverečným stúpaním na kockách na hrad Stirling Castle (800m/5,4%) dlhý čas viedol Ír Ryan Mullen.

Z čela priebežného poradia ho zosadil až Kanaďan Derek Gee a následne sa vo vedení vystriedali Lawson Craddock, Nelson Oliveira a Tarling.

Ten nasadil výkonnostnú latku riadne vysoko, jeden z favoritov Belgičan Wout van Aert sa zaradil až za neho s takmer minútovým mankom.

Pozornosť sa však už sústredila na najväčších adeptov na zlato, najmä na Gannu, ktorý dosiahol najlepší čas na prvom medzičase. Na druhom bol však o 12 sekúnd rýchlejší Evenepoel.

Svetový rekordér v hodinovke Ganna na trati predbehol aj Slovinca Tadeja Pogačara a v cieli sa podľa očakávania dostal do vedenia.

Talian Filippo Ganna počas časovky na MS v Glasgowe 2023.
Talian Filippo Ganna počas časovky na MS v Glasgowe 2023. (Autor: TASR/ PA via AP)

Tretí titul majstra sveta v časovke však nezískal, Evenepoel dominoval aj na treťom medzičase a v cieli mal na talianskeho rivala náskok 12,28 s.

Preteky sa príliš nevydarili obhajcovi majstrovského titulu Tobiasovi Fossovi, Nór skončil až jedenásty, pričom na Evenepoela stratil 124 sekúnd.

O popredné umiestnenie nebojovali ani ďalší veľmi kvalitní časovkári ako Stefan Küng, Stefan Bissegger, Tadej Pogačar či Joao Almeida.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Evenepoel dokázal to, čo žiaden jeho krajan. Opäť je majster sveta