Zrazilo ho auto, bol šťastný, že žije. Na Vuelte ho Roglič vytrestal za školácku chybu

Belgický cyklista Lennert Van Eetvelt v drese tímu Lotto Dstny.
Belgický cyklista Lennert Van Eetvelt v drese tímu Lotto Dstny. (Autor: REUTERS)
Miroslav Kováčik|20. aug 2024 o 21:15

Primož Roglič vyhral etapu aj pri šiestom štarte na Vuelte.

BRATISLAVA. Je to moment, ktorý si bude vyčítať. Možno sa mu bude ťažšie zaspávať a v hlave si bude premietať situáciu z posledných metrov.

Belgičan Lennert Van Eetvelt je pri svojom druhom štarte na pretekoch Vuelta a Espaňa trochu mimo radaru. Veľa sa o ňom nehovorí, no hneď v prvej horskej etape potvrdil, že v mladom veku má veľký potenciál.

Dvadsaťtriročný cyklista sa aj v najprudších pasážach cieľového stúpania držal v kontakte s Primožom Rogličom a nemal najmenšiu krízu.

V posledných desiatkach metrov reagoval na nástup Mikela Landu, predstihol ho a možno trochu skôr mu mysľou prebehlo, že vyhrá etapu na Vuelte. 

Asi päť metrov pred cieľom chcel zodvihnúť pravú ruku na znak víťazstva, no v tej istej chvíli si všimol, že sa po ľavej strane okolo neho prehnal Roglič.

Van Eetvelt sa tak pridal na nepopulárny zoznam jazdcov, ktorí sa tešili predčasne. Svoje by o tom vedeli Wout van Aert, Tom Boonen či Erik Zabel.

"Necítil som, že prichádza, a tak som si myslel, že je to moje," povedal sklamane mladík z Lotto Dstny v rozhovore pre VTM News.

VIDEO: Zostrih zo 4. etapy pretekov Vuelta a Espaňa 2024

Pred čiarou sa nemá zastavovať

Van Eetvelt sa vo februári tešil z celkového víťazstva na UAE Tour a následne mu tesne ušla top 10 na prašnej talianskej klasike Strade Bianche.

Potom však prišlo zranenie kolena, operácia a keď sa 31. mája opäť dostal k dlhšej tréningovej jazde, zrazilo ho auto, keď ho chcelo predbehnúť.

"Keď začali moje problémy s kolenom, bol som sklamaný, pretože som neštartoval v Katalánsku. Posledných pár týždňov som sa tešil, že môžem trochu jazdiť na bicykli a teraz som len šťastný, že žijem," napísal Belgičan.

Vrátil sa až na národných šampionátoch, výborné tretie miesto si vybojoval na Klasike San Sebastian a dobrú výkonnosť ukazuje aj na Vuelte.

"Posledné mesiace neboli pre mňa ľahké, ale som veľmi spokojný s mojou formou a s tým, že môžem bojovať o víťazstvo. Sú to však zmiešané pocity. 

Ako nováčik sa naučíte, že musíme šprintovať kým neprejdete čiarou a nie zastavovať pred ňou," cituje ho portál WielerFlits. 

V priebežnom poradí sa posunul na piate miesto a v súboji o dres pre najmladšieho mladého jazdca zaostáva za Antoniom Tiberim o tri sekundy.

Roglič: Nebol to hlavný cieľ

Na čelo poradia sa posunul Roglič, ktorý vyhral etapu aj pri svojom šiestom štarte na Vuelte. Ak si červený dres udrží, vyrovná rekord Roberta Herasa.

Slovinec však priznal, že etapový triumf nebol hlavným cieľom tímu Red Bull - BORA - hansgrohe, hoci naň čakal na Grand Tour takmer rok.

"Nebol to cieľ, ale keď som videl, ako chlapci tvrdo pracovali v tomto teple, som rád, že som to zakončil víťazstvom," uviedol. 

"Nikto sa ma nepýtal, ako sa cítim. Asi by som povedal, že nie potrebné až takto kontrolovať etapu, ale nemal som inú možnosť," doplnil s úsmevom.

Počas stúpania Pico Villuercas, ktoré bolo veľmi strmé v posledných piatich kilometroch, išiel Roglič strojovým tempom. Nepanikáril, keď nastúpil Felix Gall a hoci mu v šprinte trošku ušiel Van Eetvelt, bojoval až do konca.

Podobným spôsobom predstihol Juliana Alaphilippa na klasike Liége - Bastogne - Liége v roku 2020, hoci Francúz následne dostal penalizáciu.

Roglič zaznamenal na Vuelte už 13. etapové víťazstvo, čím sa dotiahol na dvojicu Tony Rominger a Freddy Maertens: "Nikdy neviete, kedy to víťazstvo bude posledné. Preto ma to bude baviť aj naďalej."

Slovinec však aj trochu vystrašil svojich fanúšikov, keď priznal, že ho v záverečnom kopci bolel chrbát, čo je ešte následok jeho pádu z Tour de France. 

"Uvidíme, ako sa to vyvinie. Dúfam, že to nebude horšie," dodal.

UAE Emirates už má lídra

Z ostatných ašpirantov na popredné priečky v celkovom poradí predviedol najlepší výkon Portugalčan Joao Almeida, čo zrejme vyriešilo dôležitú tajničku.

S Adamom Yates boli rovnocennými lídrami tímu UAE Emirates, ale po štvrtej etape Yates zaostáva za tímovým kolegom o takmer dve minúty.

Almeida povedal, že aj vo veľmi tvrdom stúpaní mal dobré nohy, no so svojim tímom budú aj naďalej hľadať cestu k lepším výsledkom. 

Obhajca víťazstva Sepp Kuss sa neudržal v skupine najlepších, ale svoju stratu dokázal skresať na 28 sekúnd. Celkovo je jeho strata 1:14 min.

"Bolo to veľmi ťažké. Horúčavy to výrazne sťažili, bolo to dosť nervózne a nemal som najlepší pocit. Napokon však môžem byť spokojný," povedal.

Kuss sa už pred začiatkom pretekov nepasoval do role favorita.

"Každý vedel, že bude favoritom. Primož je vždy veľmi silný, najmä na Vuelte. Toto je potvrdenie. Išiel tvrdo od začiatku do vrcholu kopca," dodal Američan.

V stredu sa pretekári presunú do Andalúzie, pričom v Seville sa očakáva šprintérsky dojazd. V bodovacej súťaži vedie Wout van Aert, no jeho náskok pred Kadenom Grovesom je iba šesť bodov. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Zrazilo ho auto, bol šťastný, že žije. Na Vuelte ho Roglič vytrestal za školácku chybu