14.07.2024 12:05
15. Etapa
Loudenvielle > Plateau de Beille
198 km
sport-ground-additional-data
hornatý
Tadej Pogačar
UAE Team Emirates

Riskovali, boli statoční. Jazdci tímu Visma však rozprestreli Pogačarovi červený koberec

Dán Jonas Vingegaard (vpredu) a Tadej Pogačar na Tour de France 2024.
Fotogaléria (28)
Dán Jonas Vingegaard (vpredu) a Tadej Pogačar na Tour de France 2024. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|14. júl 2024 o 21:00

Tadej Pogačar vedie už o viac ako tri minúty.

BRATISLAVA. "V Pyrenejach som vyhral veľakrát. Milujem ich a oni milujú mňa," povedal Tadej Pogačar v závere druhého súťažného bloku Tour de France 2024.

Práve v dvoch pyrenejských etapách jasne zdolal svojho hlavného konkurenta Jonasa Vingegaarda a výrazne si polepšil v súboji o žltý dres.

Kým pred sobotnou 14. etapou viedol pred dánskym cyklistom o 74 sekúnd, po skončení tej pätnástej má k dispozícii už tri minúty a deväť sekúnd. 

"Vyzerá to dobre, ale to som hovoril, aj keď som viedol o 1:14 minúty. Teraz mám komfortný náskok, no musím sa sústrediť na posledných šesť dní.

Musíme si udržať takúto mentalitu. Samozrejme, teším sa na deň voľna. Dúfam, že s chlapcami dobre zrelaxujeme, zastavíme sa aj na nejakú kávu a v poslednom týždni opäť pôjdeme na plný plyn," uviedol Pogačar.

Videl, kedy už mal Vingegaard dosť

Na plný plyn sa išla aj nedeľná etapa, v ktorej cyklisti nastúpali takmer 5000 výškových metrov. Vo väčšine prípadov by to bola ideálna šanca pre jazdcov z úniku, aby dosiahli cenné víťazstvo.

Jazdci tímu Visma-Lease a Bike sa však rozhodli, že túto etapu spravia všetkým ťažkú. Počas celého dňa išli v pelotóne vysoké tempo a únik, v ktorom boli Enric Mas, Jai Hindley či Richard Carapaz, držali na uzde.

Fotogaléria z 15. etapy na Tour de France 2024

Na trase boli štyri horské prémie prvej kategórie a cieľové stúpanie HC kategórie Plateau de Beille s dĺžkou 15,8 km a priemerným sklonom 7,9 %.

Už približne po tretine stúpania však zostali vpredu iba Vingegaard s Pogačarom. Tesne pred métou 10 kilometrov pred cieľom si Slovinec zobral bidón so studenou vodou a celý ho na seba vylial. 

Horúce počasie počas pretekov nemá rád, a tak sa mohlo zdať, že trpí. Ak by tomu tak naozaj bolo a Vingegaard by sa ho zbavil už takto ďaleko pred cieľom, rozdiel medzi nimi sa mohol skresať na minimum.

Realita však bola iná. Pogačar priznal, že v podobných podmienkach často trpí, ale tento raz odviedol s tímom skvelú prácu. Bol dostatočne ochladzovaný, nezanedbal pitie a jedenie a v závere mal dosť síl.

VIDEO: Zostrih z 15. etapy Tour de France 2024

Niečo vyše päť kilometrov pred cieľom sa zdvihol zo sedla a po sobotnom víťazstve uštedril Vingegaardovi ďalšiu tvrdú ranu. Možno až K.O.

"Keď sa Jonas snažil odskočiť mi, tak som bol trochu na limite. Potom som však videl, že aj on začína trpieť. Keď sa ma naposledy snažil zbaviť, tak som videl, že už nemá silu v nohách, a tak som to skúsil sám," dodal Pogačar.

Jonas sa pokúsil vyhrať Tour

Okrem toho dodal, že ho ani na chvíľu nevystrašil ambiciózny plán tímu Visma. Na druhej strane, holandský tím si nemá čo vyčítať alebo ľutovať.

Proste to skúsil. V čase, keď Matteo Jorgenson ťahal skupinu favoritov, Pogačar mal pri sebe z tímových kolegov len Adama Yatesa. 

"Verili sme tejto taktike. Robil som, čo som mohol. Musel som meniť bicykel, a tak som nemal merač výkonu. Nevedel som, ako rýchlo idem. Nebolo to ideálne, ale dal som zo seba maximum," povedal Američan.

Komentátor belgickej televízie Sporza Renaat Schotte povedal, že jazdci tímu Visma nevedomky rozprestreli červený koberec pre Tadeja Pogačara, aby získal už svoje 14. etapové víťazstvo na Tour.

"Pôvodne ho však chceli rozprestrieť pre seba. V posledných rokoch tento taktický plán niekoľkokrát úspešne aplikovali. Urobili všetko správne, len narazili na niekoho lepšieho," reagoval jeho kolega José De Cauwer.

"Dnes sa Vingegaard pokúsil vyhrať Tour de France, teraz jazdiť trochu kontrolovanejšie. Možno sa ešte pokúsi vyhrať etapu," doplnil.

Napriek sklamaniu v boji o žltý dres si Vingegaard poistil druhú priečku. Remco Evenepoel sa ani nesnažil nasledovať hviezdnu dvojicu a kým Dán si potvrdil striebornú priečku, Belgičan tú bronzovú.

"Chápem jazdcov Vismy. Jazdili statočne, riskovali, no tiež vedeli, že druhá pozícia v celkovom poradí je pre Vingegaarda pomerne bezpečná.

Rozhodnuté však ešte nie je. Máme dobrý náskok, ale posledný týždeň bude stále veľmi intenzívny," povedal manažér tímu UAE Emirates Mauro Gianetti.

Deklasoval štvrťstoročný rekord

Pekelné tempo Jorgensona, potom Vingegaarda a následne útok Pogačara spôsobil, že na stúpaní Plateau de Beille bol pokorený 26-ročný rekord.

V roku 1998 prešiel Marco Pantani tento takmer 16 kilometrov dlhý kopec za 43 minút a 28 sekúnd. Plateau de Beille bol potom v itinerári Tour aj v rokoch 2002, 2004, 2007, 2011 a 2015, no nikto tento čas nepokoril.

Až prišiel Pogačar, akoby z iného sveta. Jeho presný čas sa z pohľadu viacerých meraní líši, no je približne na hranici 39 minút a 44 sekúnd. 

Rekord Pantaniho tak prekonal bezmála o štyri minúty. S o niečo menším rozdielom sa to podarilo aj Vingegaardovi (40:52) s Evenepoelom (42:35).

Kvôli priemernej rýchlosti 37,79 km/h si pred voľným dňom museli stiahnuť na dno svojich síl aj šprintéri, ktorí bojovali s časovým limitom. 

Mark Cavendish ho so svojimi tímovými kolegami stihol o necelé dve minúty, Francúz Arnaud Démare dokonca len o 45 sekúnd. Jediný, kto nesplnil časový limit, bol Holanďan Bram Welten z tímu dsm-firmenich PostNL. 

"Cav prešiel cieľovou čiarou zničený. Posledné stúpanie však išiel fajn, čo ukazuje, že je v dobrej forme. Teraz sa už tešiť na utorok," povedal Cees Bol.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2024»Riskovali, boli statoční. Jazdci tímu Visma však rozprestreli Pogačarovi červený koberec