Sagan išiel bez špeciálnej prilby, van Aert nechcel v daždi riskovať

Slovenský cyklista Peter Sagan.
Slovenský cyklista Peter Sagan. (Autor: Reuters)
Sportnet|6. mar 2023 o 16:30

Suverénne víťazstvo dosiahol najväčší favorit.

Tirreno - Adriatico 2023

1. etapa (Lido di Camaiore - Lido di Camaiore, časovka na 11,5 km):

1.

Filippo Ganna

Taliansko

Ineos Grenadiers

12:28 min

2.

Lennard Kämna

Nemecko

Bora-Hansgrohe

+ 28 s

3.

Magnus Sheffield

USA

Ineos Grenadiers

+ 31 s

4.

Michael Hepburn

Austrália

Jayco AlUla

+ 33 s

5.

Brandon McNulty

USA

UAE Emirates

+ 34 s

6.

Thymen Arensman

Holandsko

Ineos Grenadiers

+ 39 s

103.

Peter Sagan

Slovensko

TotalEnergies

+ 1:44 min

BRATISLAVA. Víťazom časovky a prvým lídrom pretekov Tirreno - Adriatico sa podľa očakávaní stal Filippo Ganna z tímu Ineos Grenadiers.

Talian zvíťazil s výrazným 28-sekundovým náskokom pred Lennardom Kämnom a vybojoval si už 21. víťazstvo v časovke v kariére. Zaujímavosťou je, že len dve víťazstvá, ktoré dosiahol nie sú z časovky.

Ganna je najlepším svetovým časovkárom. V pondelok mu však k víťazstvu pomohlo aj počasie, respektíve minimálne k jeho hladkému priebehu.

Kým dve tretiny štartového poľa museli čeliť nepriaznivým podmienkam – bočnému vetru a dažďu, ku koncu časovky dážď ustal a podmienky sa zlepšovali. Na takmer suchej vozovke išiel Ganna rýchlosťou cez 55 km/h.

VIDEO: Posledný kilometer v podaní Filippa Gannu

Peter Sagan absolvoval časovku voľnejším tempom a šetril sily na ďalšie etapy. Napokon skončil na 103. mieste s mankom 104 sekúnd.

Zaujímavosťou je, že kým všetci súperi mali na hlave časovkárske prilby, Sagan mal bežnú akú používa aj v cestných etapách. Šancu zabojovať o solídny výsledok má v druhej, v tretej a v siedmej etape.

Prvý štart v tejto sezóne v pondelok absolvoval vicemajster sveta v cyklokrose Wout van Aert, no nepatril k najrýchlejším. Sám sa vyjadril, že tieto preteky potrebuje na to, aby sa lepšie pripravil na ďalšie štarty.

Netypicky štartoval už ako siedmy v poradí a teda v čase, keď pršalo. Napokon obsadil až 44. miesto s mankom jednej minúty a 14 sekúnd.

"Išiel som tak, ako som dúfal. Nechcel som riskovať, čo bolo múdre v tomto daždi," povedal Belgičan pre oficiálny web tímu Jumbo-Visma.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sagan išiel bez špeciálnej prilby, van Aert nechcel v daždi riskovať