Sagan nemusí na Giro len spomínať. Zabojuje znova o cyklámenový dres?

Peter Sagan v cyklámenovom drese na Giro d'Italia 2021.
Peter Sagan v cyklámenovom drese na Giro d'Italia 2021. (Zdroj: TASR/AP, Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|18. okt 2022 o 12:55

Tím TotalEnergies si vybojoval právo štartu na Gire.

BRATISLAVA. Bude to trochu návrat do histórie, aj keď nie vzdialenej.

Taliani si však na nej vždy dali záležať a vo svojej cyklistike obľubujú veľkolepé predstavenia. Aj preto v porovnaní s Tour posielajú cyklistov do vyšších, strmších stúpaní a celková náročnosť etáp je často vyššia. 

Talianske Giro však budúci rok ponúkne až 70 kilometrov časoviek, čo je porcia, ktorá v posledných rokoch na veľkých etapových pretekoch bola nepredstaviteľná. 

Zdanlivo je to trasa pre silného časovkára, akým je nový majster sveta Remco Evenepoel. 

„Ak by som bol Remco, rozhodne by som sa na toto Giro zameral. Zvíťazil na Vuelte a bude to preňho najlepší spôsob, ako sa rozvíjať ďalej,“ vravel na prezentácii trasy bývalý víťaz Gira Vincenzo Nibali. 

„Toto Giro vyzerá skvele. Je vyvážené, prvé stúpania začínajú už počas etáp na juhu a postupne pribúdajú. Záverečná časovka bude zaujímavá aj desivá,“ doplnil. 

Časovka ku kláštoru

Z 21 etáp má až sedem dojazd na konci dlhého stúpania, celkové prevýšenie trasy je vyše 51-tisíc metrov a etapy v poslednom týždni budú extrémne náročné.

Najmä dve posledné pred príchodom cyklistov do Ríma. 

VIDEO: Trasa pretekov Giro d'Italia 2023

V Dolomitoch najskôr čaká pelotón horský maratón cez Passo di Campolongo, the Passo Valparola, Passo Giau, the Passo Tre Croci až do cieľa na Tre Cime di Lavaredo. Celkové prevýšenie je závratných 5400 metrov. 

Na druhý deň čaká netradičná časovka, ktorou sa zrejme Taliani inšpirovali u Francúzov. Pred dvomi rokmi vybojoval svoj prvý triumf na Tour Tadej Pogačar v časovke na La Planche des Belles Filles. V prvej polovici bola trasa rovinatá, v druhej však prišlo prudké stúpanie. 

Giro pošle cyklistov v predposledný deň do kláštora Santurio di Monte Lussari (1790 m). Je to známe pútnické miesto v Dolomitoch. 

Prvá kaplnka tu stála už v 14. storočí. Ku kláštoru stále vedie len nespevnená – šotolinová cesta. Tú by však mali čoskoro pokryť asfaltom. Stúpanie ku kaplnke je nesmierne ťažké a v prvej polovici sklon takmer neklesá pod 14 percent. 

Aj preto pútnici využívajú na cestu ku kaplnke skôr lanovku z Tarvisia. Výškový rozdiel je bezmála tisíc metrov.

„Táto časovka sa mi pozdáva. V posledných rokoch sa na takýto typ etáp pozabudlo. Pritom sú zaujímavé. Ak vám však v poslednom týždni na Gire dôjdu sily, prídete o výsledok. Tieto dve etapy na konci pretekov budú veľmi dôležité,“ tvrdí tohtoročný víťaz Gira Jay Hindley. 

Sagan nemusí na Giro len spomínať

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sagan nemusí na Giro len spomínať. Zabojuje znova o cyklámenový dres?