Sagan vie, že šprint je lotéria. Je v situácii, ktorú ešte nikdy nezažil

Peter Sagan počas tlačovej konferencie pred pretekmi elite v rámci MSR a ČR 2023.
Peter Sagan počas tlačovej konferencie pred pretekmi elite v rámci MSR a ČR 2023. (Autor: TASR)
Miroslav Kováčik|25. jún 2023 o 06:00

Prezradil aj meno jazdca, ktorého považuje za hlavného súpera.

TLMAČE. Keď prišiel na tlačovú konferenciu, pozvaní hostia aj zástupcovia médií začali tlieskať. Hoci už rok čaká na profesionálne víťazstvo, Peter Sagan je stále veľkou cyklistickou hviezdou.

Do mesta Tlmače sa v nedeľu chystajú stovky až tisíce priaznivcov z celého Slovenska. Možno poslednýkrát totiž budú môcť trojnásobného majstra sveta sledovať naživo počas pretekov v cestnej cyklistike.

Bude to v honbe za jeho už deviatym národným titulom.

Od roku 2011 je vždy na prvom mieste priezvisko Sagan. Osemkrát sa tešil v cieli Peter a štyrikrát nenašiel spomedzi slovenských jazdcov premožiteľa Juraj.

"Po dlhej dobe som na Slovensku, aby som mohol obhajovať titul majstra Slovenska. Sám od seba mám veľké očakávania, takže sa budem snažiť čo najlepšie zajazdiť," povedal Sagan v predvečer pretekov.

VIDEO: Peter Sagan počas tlačovej konferencie k MSR a ČR 2023

Sám proti všetkým

V porovnaní s predošlými edíciami spoločného slovenského a českého šampionátu bude tentokrát žilinský rodák v inej, ťažšej pozícii.

Kým vtedy sa mohol spoľahnúť na pomoc Michaela Kolářa, Erika Bašku či brata Juraja, tentokrát premiérovo nemá žiadneho tímového kolegu.

"Uvidíme, ako sa mi bude dariť. Netreba vymýšľať nejakú taktiku. Treba si ustrážiť Slovákov a zároveň ušetriť čo najviac síl do záveru," povedal.

Pre mnohých je napriek tomuto hendikepu stále najväčším favoritom. Na šampionáte v Plzni v roku 2018 išiel dokonca prevažnú časť trate sám.

Najskôr svojou aktivitou rozdelil pelotón na viacero skupín a hoci ho neskôr cyklisti dobehli, následne predviedol 90-kilometrové sólo až do cieľa. Podobný scenár je však tentokrát málo pravdepodobný.

"Peťo to bude mať ťažké. Trať je tentokrát oveľa ľahšia a o víťazovi by mal rozhodnúť šprint. Peťo bude musieť na veľa okolností reagovať sám a bude musieť použiť svoje sily,“ vravel pre Sportnet športový riaditeľ Ján Valach.

Dlhé čakanie na víťazstvo

Sagana a ďalších pretekárov čaká sedem okruhov dlhých 32,8 km so štartom a cieľom na Námestí Odbojárov v Tlmačoch.

Záver je do malého stúpania a sto metrov pred cieľom je ľavotočivá zákruta, ktorá môže zohrať dôležitú rolu v prípadnom hromadnom dojazde.

Pre Sagana je národný šampionát nielen šancou na to, aby mohol znovu nosiť dres v slovenských farbách, ale tiež bude chcieť ukončiť dlhé čakanie na víťazstvo. Od 26. júna 2022 je zbierka jeho prvenstiev na čísle 121.

Peter Sagan počas tlačovej konferencie pred pretekmi elite v rámci MSR a ČR 2023.
Peter Sagan počas tlačovej konferencie pred pretekmi elite v rámci MSR a ČR 2023. (Autor: TASR)

"Motivovaný som. Myslím si, že počas všetkých tých rokov som nastavil latku dosť vysoko. Veľa ľudí si zvyklo na to, že je jednoduché vyhrávať, ale nie je to tak. Ako roky pribúdajú, je stále ťažšie vyhrávať.

Tým nechcem povedať, že som starý, ale myslím si, že to najlepšie je už za mnou. Aj ja si to chcem už viac užívať," priznal Sagan.

V šprinte má stále navrch

Na otázku, koho považuje za svojho najväčšieho súpera spočiatku reagoval vyhýbavo a hovoril o nevyspytateľnosti pretekov a prevahe iných tímov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sagan vie, že šprint je lotéria. Je v situácii, ktorú ešte nikdy nezažil