Prestížnu klasiku senzačne vyhral Eritrejčan, Sagan nedokončil

Biniam Girmay sa stal víťazom klasiky Gent - Wevelgem 2022.
Biniam Girmay sa stal víťazom klasiky Gent - Wevelgem 2022. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|27. mar 2022 o 16:54 (aktualizované 27. mar 2022 o 17:45)

Tím TotalEnergies má však zastúpenie na pódiu.

Gent - Wevelgem 2022

Klasika: (Ypres - Wevelgem, 248,8 km):

1.

Biniam Girmay

Eritrea

Intermarché-Wanty-Gobert

5:37:57 h

2.

Christophe Laporte

Francúzsko

Jumbo-Visma

+ 0 s

3.

Dries Van Gestel

Belgicko

TotalEnergies

+ 0 s

4.

Jasper Stuyven

Belgicko

Trek - Segafredo

+ 0 s

5.

Sören Kragh Andersen

Dánsko

Team DSM

+ 8 s

6.

Tim Merlier

Belgicko

Alpecin-Fenix

+ 8 s

WEVELGEM. Víťazom 84. ročníka belgickej klasiky Gent - Wevelgem sa stal Eritrejčan Biniam Girmay z tímu Intermarché-Wanty-Gobert.

Dvadsaťjedenročný rodák z mesta Asmara potvrdil vynikajúcu formu. Na Miláno - San Remo bol dvanásty, v troch etapách pretekov Paríž - Nice skončil v Top 6 a v piatok sa blysol piatym miestom na E3 Saxo Bank Classic.

V závere sa dostal do štvorčlennej skupiny, v ktorej bol podľa papierových predpokladov druhým najrýchlejším mužom. Šikovne si však počkal, zaútočil zo zadnej pozície a následne už nikoho pred seba nepustil.

"Je to neuveriteľné, úžasné, nečakal som to. Len pred pár dňami sme zmenili môj súťažný plán a išli sme sem pre dobrý výsledok. Je to neskutočné," tešil sa mladík, ktorý vlani finišoval na MS v pretekoch do 23 rokov na druhej priečke.

Na Okolo Flámska (3. apríla) sa však zrejme nepredstaví. "Zostal som tu príliš dlho, tri mesiace. Chýbajú mi žena i dcérka, takže sa vrátim domov," dodal.

Favorizovaný Christophe Laporte skončil druhý. Mohla sa na ňom prejaviť aj únava, keďže v piatok na klasike E3 predviedol dlhý útok so svojim tímovým kolegom Woutom van Aertom a spoločne prišli do cieľa.

Prekvapujúco najlepším pretekárom tímu TotalEnergies bol Dries Van Gestel, ktorý obsadil tretie miesto, tesne pred krajanom Jasperom Stuyvenom.

Slovenský cyklista Peter Sagan v minulosti vyhral tieto preteky trikrát, celkovo šesťkrát skončil v najlepšej trojici, ale tentokrát sa súpermi výrazne zaostal.

Už 80 kilometrov pred cieľom stratil kontakt s favoritmi a už sa nedokázal vrátiť späť. Preteky nedokončil, podobne ako jeho tímový kolega Daniel Oss.

V tejto sezóne nemá rodák zo Žiliny na klasikách dobrú formu. Jediným umiestnením v Top 10 je piate miesto z najstarších pretekov Miláno - Turín.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Prestížnu klasiku senzačne vyhral Eritrejčan, Sagan nedokončil