So Saganom mal spor, s Velitsom bol majster sveta. Holanďan ukončí kariéru

Peter Sagan a Niki Terpstra (vpravo) po pretekoch Paríž-Roubaix v roku 2018.
Peter Sagan a Niki Terpstra (vpravo) po pretekoch Paríž-Roubaix v roku 2018. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|14. sep 2022 o 12:40

Vyhral Paríž-Roubaix aj Okolo Flámska.

BRATISLAVA. Holandský cyklista Niki Terpstra oznámil, že po skončení aktuálnej sezóny ukončí svoju kariéru.

Jazdec tímu TotalEnergies v rozhovore pre Wielerflits priznal, že táto myšlienka mu už od leta vŕtala v hlave. 

"Ak sa chcete predviesť v profesionálnom pelotóne, musíte vynaložiť veľa práce. Musíte byť vždy maximálne sústredení a mať inštinkt zabijaka. 

Tento život od vás toľko žiada... Rozmýšľal som, či to chcem robiť ešte rok. Po niekoľkých týždňoch uvažovania som dospel k záveru, že už stačilo," hovorí.

Počas svojej kariéry dosiahol niekoľko úspechov. Svoje najlepšie pretekárske roky strávil v Quick-Stepe, kde bol často lídrom pre jarné klasiky. 

Odmenou pre neho i dobre pracujúci tím Patricka Lefevera bolo víťazstvo po sólovom útoku na Paríž-Roubaix v roku 2014 a tiež úspech na ďalšej monumentálnej klasike Okolo Flámska o štyri roky neskôr.

Niki Terpstra ovládol 102. ročník pretekov Okolo Flámska 2018.
Niki Terpstra ovládol 102. ročník pretekov Okolo Flámska 2018. (Autor: TASR/AP)

Často bol veľkým súperom Petra Sagana, pričom sa hovorilo, že nemali medzi sebou najlepší vzťah. Terpstra neraz ťažil z toho, že sa všetci pozerali na to, čo spraví Sagan a aj keď boli spolu v skupine, odmietal mu striedať. 

Po klasike Gent-Wevelgem (2017) Sagan povedal, že Terpstra hral špinavú hru. 

"Neviem, čo chcel urobiť, pretože zaútočil, aby išiel v úniku a potom nechce pracovať. Čo môžem urobiť? Nie som jeho tímový kolega. Budem pracovať, aby ma potom Terpstra porazil v šprinte?" hneval sa vtedy Sagan.

Špecifický moment sa udial aj na pretekoch Okolo Flámska 2017, kde Sagan spadol a následne Terpstra vedome či nevedome prešiel po jeho okuliaroch a zlomil mu ich. Pohľad žilinského rodáka hovoril za všetko.

Terpstra má na konte 22 profesionálnych víťazstiev, no v jeho zbierke sú aj štyri tituly majstra sveta v tímovej časovke. Všetky dosiahol vo farbách Quick-Stepu, pričom v rokoch 2012 a 2013 bol v tíme aj Slovák Peter Velits.

V jeho životopise sa však najviac vynímajú spomenuté monumenty.

"Naozaj vynikajú. Tieto monumenty sú hlavnými cieľmi najlepších jazdcov sveta. Ak v ten deň dokážete poraziť všetkých, je to skvelý pocit. S veľkou hrdosťou sa však pozerám aj na svoje ďalšie víťazstvá," povedal Terpstra.

V rozhovore pre holandské médium povedal, že by rád pri cyklistike zostal, pretože jeho vášeň pre tento šport neutícha a stále si ho naplno užíva.

Pripustil, že by sa sústredil na gravel, čo je nová disciplína v rámci cyklistiky. Je to jazda na nespevnených cestách, ale na neodpruženom bicykli, ktorý má rovnakú konštrukciu ako cestný bicykel.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»So Saganom mal spor, s Velitsom bol majster sveta. Holanďan ukončí kariéru