Triasol sa a nedokázal urobiť ani krok. Podchladeného cyklistu museli odniesť na rukách

Mattias Skjelmose.
Mattias Skjelmose. (Autor: Instagram M. Skjelmoseho)
Miloslav Šebela|17. apr 2024 o 22:17

Pre extrémny chlad odstúpili z Valónskeho šípu tri štvrtiny štartujúcich.

BRATISLAVA. Bol to nevábny pohľad, keď sa Mattias Skjelmose nekontrolovateľne triasol a nebol schopný ani zodvihnúť nohu, aby zostúpil z bicykla. Takmer pri márnom pokuse spadol na zem.

Nemal kontrolu nad svojim telom, ktoré sa zúfalo snažilo zahriať. Triaškou. 

Preteky Valónsky šíp v stredu poznačilo mimoriadne chladné počasie. Nízku teplotu umocnila búrka s krúpami. Cyklisti na tieto chladné teploty neboli adaptovaní. 

Zo 175 pretekárov na štarte odstúpili tri štvrtiny štartového poľa. Do cieľa prišlo len 44 cyklistov. Takmer bez výnimky bolo príčinou extrémne chladné počasie. 

Preteky nedokončil napríklad ani jeden pretekár tímov Ineos či UAE Emirates. 

„V jednej chvíli podľa mňa padal dážď so snehom a o chvíľu som mal v ústach krúpy. Ešte stále je mi zima,“ vravel pre Sporza v cieli Maxim van Gils, ktorý skončil tretí

Dán mal triaškovú termogenézu 

Zábery trasúceho sa Skjelmoseho, jedného z favoritov sa rýchlo šírili na sociálnych sieťach. Dánsky cyklista bol silno podchladený a nedokázal pokračovať. Jeho telo sa nekontrolovateľne triaslo. Stratil nad ním kontrolu. 

Pri hypotermii klesá telesná teplota pod úroveň, ktorá je potrebná pre bežný metabolizmus.

Ak je organizmus vystavený nízkej teplote, telo sa snaží znížiť odtok telesného tepla do okolia a snaží sa zvýšiť jeho produkciu. Okrem zúženia ciev, zvýšenia metabolizmu a produkcie tepla môže dôjsť aj k triaškovej termogenéze, čo je neovládateľný svalový tras. 

Do tohto stavu sa dostal aj Skjelmose. 

Jeho telo sa triaslo a nebol schopný ani zísť z bicykla či urobiť pár krokov bez cudzej pomoci. Do sprievodného auta ho musel na rukách preniesť jeden z masérov tímu Lidl-Trek. 

Teplota ľudského tela sa pohybuje v rozpätí 36,5 až 37 stupňov. Podchladenie sa prejavuje podobnými príznakmi, ak klesne teplota pod 35 stupňov.

Kwiatkowski: Bolo to ako tri vodky na lačno

K podchladeniu prichádza postupne, no pri športovom výkone, nemusí človek príznaky, ktoré sa prejavujú postupne, vnímať. Najmä ak je súčasťou súťaže a je motivovaný dosiahnuť výsledok. 

Pomalšie reakcie môžu súvisieť aj s veľkým vyčerpaním, kedy pretekár nedokáže triezvo zhodnotiť svoj stav.

Tím Lidl večer zverejnil správu, že cyklista sa už cíti lepšie. 

"Môžeme potvrdiť, že naši jazdci, ktorí mali príznaky podchladenia (najmä Skjelmose) v dôsledku zlých poveternostných podmienok, sa vďaka horúcej sprche, horúcim nápojom a teplu v autobuse opäť cítia lepšie. Nie sú potrebné žiadne zákroky a všetko je pod kontrolou," uviedol tím.

Čo museli pretrpieť cyklisti však priblížil Michal Kwiatkowski, ktorý tiež klasiku nedokončil.

„Ak chcete pochopiť, aký šok som zažil dnes počas búrky na Valónskom šípe, predstavte si, že si na prázdny žalúdok dáte tri štamperlíky vodky. Prejaví sa to na vás v milisekundách. A aj toto niektorí pretekári prežili. Víťazi si zaslúžia veľký rešpekt,“ napísal na sociálnej siete Poliak. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Triasol sa a nedokázal urobiť ani krok. Podchladeného cyklistu museli odniesť na rukách