Objasnia okolnosti Pantaniho smrti? Talianska prokuratúra začala nové vyšetrovanie

Marco Pantani ako líder pretekov na Giro d'Italia 1999.
Marco Pantani ako líder pretekov na Giro d'Italia 1999. (Autor: TASR/AP)
TASR|14. júl 2024 o 13:15

Signál pre nové vyšetrovanie prišiel po tlaku právnikov Pantaniho rodiny, ktorí už roky požadujú objasnenie okolností, ktoré viedli k jeho smrti.

TRENTO. Prokuratúra v severotalianskom meste Trento začala vyšetrovanie prípadu zosnulého cyklistu Marca Pantaniho v súvislosti s pretekmi Giro d'Italia v roku 1999.

Podľa medializovaných informácií prebieha vyšetrovanie pre podozrenie z údajného nelegálneho stávkového biznisu. Ten bol vraj napojený na mafiu v neapolskom regióne Camorru a mal za cieľ zabrániť "pirátovi" zvíťaziť.

Pantaniho v tom roku vylúčili z pretekov po štvrtom etapovom víťazstve pre podozrenie z dopingu. Po odhaleniach niektorých členov Camorry, chcel organizovaný zločin špecializujúci sa na stávkovanie zabrániť cyklistovi priniesť ružový dres do Milána.

Z tohto dôvodu existuje podozrenie, že Pantani bol pred etapou v Madonna di Campiglio podrobený dopingovým testom účelovo. Kontrola ukázala hodnotu hematokritu v krvi 52, čo bolo nad povolenou hranicou 50. Taliana ihneď vylúčili z pretekov.

Rok predtým "pirát" triumfoval na Gire i Tour de France. Po vylúčení o rok neskôr sa ocitol v osobnej a profesionálnej kríze.

Narastajúce obvinenia z manipulácie a niekoľko súdnych procesov potom zničili jeho kariéru až do tragickej smrti, keď sa predávkoval drogami v hotelovej izbe v Rimini v roku 2004.

Signál pre nové vyšetrovanie prišiel po tlaku právnikov Pantaniho rodiny, ktorí už roky požadujú objasnenie okolností, ktoré viedli k jeho smrti.

Prokuratúra už vypočula niekoľko ľudí a bude musieť vypočuť ďalších, aby mohla zrekonštruovať údajný tajný obchod so stávkovaním. Informovali o tom talianske médiá.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Objasnia okolnosti Pantaniho smrti? Talianska prokuratúra začala nové vyšetrovanie