Po páde v kráľovskej etape ho museli oživovať. Bolo to nebezpečné, vravia cyklisti

Švajčiarsky cyklista Gino Mäder.
Švajčiarsky cyklista Gino Mäder. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|15. jún 2023 o 18:50

Gina Mädera musel odviezť vrtuľník.

LA PUNT. V zjazde do cieľa piatej etapy pretekov Okolo Švajčiarska prišlo k vážnej nehode. V zjazde z Albulapassu, v ktorom dosahovali cyklisti rýchlosť aj nad 100 kilometrov za hodinu, spadli dvaja cyklisti.

Obaja skončili hlboko pod úrovňou cesty.

Magnus Sheffield aj Gino Mäder spadli približne na rovnakom mieste, no nie v rovnakej chvíli. Sheffield sa pohyboval v skupinke favoritov a chcel sa za každú cenu udržať vpredu. Mäder bol ďalej za touto skupinou. 

Ich pád bol podľa viacerých pretekárov hrozivý. Denník DH napísal, že v cieli mali viacerí pretekári obavy o život Mädera.

Lekár pretekov bol pri cyklistoch približne do dvoch minút. Švajčiarskeho cyklistu našiel v bezvedomí a musel ho oživovať. Následne ho vrtuľník previezol do najbližšej nemocnice.

Sheffieldov nie je taký vážny a nie je v ohrození života. Tím Ineos večer na sociálnych sieťach uviedol, že Američan má otras mozgu a početné odreniny. Nemá však žiadne iné zranenia. Na noc zostane v nemocnici na pozorovanie.

Viacerí cyklisti povedali, že záver etapy bol nebezpečný. 

„Nikto z nás nie je rád, že cieľ bol na konci takto nebezpečného zjazdu. Bolo by rozumnejšie, aby bol cieľ na kopci,“ hovoril pre DH úradujúci majster sveta, Belgičan Remco Evenepoel.

Líder pretekov Mattias Skjelmose bol svedkom momentu, keď Sheffield spadol. 

„Spolu s Bardetom a s ním sme začali zjazd v plnej rýchlosti, aby sme sa dotiahli na Galla a Bilbaa, ktorí boli pred nami.

V jednej zákrute však Magnus neodhadol rýchlosť a zletel zo stráne. Dúfam, že čoskoro nám potvrdia, že sú obaja v poriadku,“ hovoril. „Každý zjazd môže byť nebezpečný, ak idete príliš rýchlo. Je veľmi smutné, čo sa stalo,“ doplnil.

Miesto nehody míňali všetci pretekári. Videli tak, že dvaja ich súperi sa zranili.

"V jednej zákrute ležali dva bicykle, ktoré vyzerali veľmi zle. Keď som sa pozrel dole, videl som dvoch pretekárov, ktorí ležali veľmi ďaleko od cesty. Nebol to pekný pohľad," opisoval Roland Thalmann.

Tím Bahrain-Victorious po pár hodinách vydal krátke vyhlásenie.

"Mäder zišiel z cesty a spadol do rokliny. Na mieste mu hneď pomohol lekár pretekov. Keď prišli lekári, nejavil známky života, na mieste ho oživovali a potom ho vrtuľníkom previezli do nemocnice v Chure.

Ďalšie správy o následkoch nehody budú nasledovať po tom, ako Mäder podstúpi ďalšie vyšetrenia," uviedol tím.

Mäder aj Sheffield patria k talentovaným cyklistom. Sheffield má 21 rokov. Je víťazom pretekov Okolo Dánska aj klasiky Brabantský šíp. V celkovom poradí Okolo Švajčiarska bol na 9. mieste a mal šancu sa posunúť vyššie.

Mäder (26 r) je šikovný vrchár. Pred dvomi rokmi vyhral z úniku horskú etapu na Giro d’Italia. Na Vuelte bol v roku 2021 celkovo piaty. Vlani si na etapových pretekoch Okolo Romandie vybojoval v celkovom poradí druhú priečku.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Po páde v kráľovskej etape ho museli oživovať. Bolo to nebezpečné, vravia cyklisti