Štvornásobný víťaz Tour neskrýva sklamanie. Froome zostane doma, no nevzdáva sa

Chris Froome (v modrom) počas Tour de France 2022.
Chris Froome (v modrom) počas Tour de France 2022. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|23. jún 2023 o 11:30

Tím Israel - Premier Tech sa sústredí na etapové víťazstvá.

BRATISLAVA. Chris Froome nepridá ďalší štart na Tour de France. Štvornásobný víťaz sa nedostal do nominácie tímu Israel - Premier Tech. 

Ešte pred pár dňami vyhlásil, že by sa chcel na Tour sústrediť na etapové víťazstvá. Tím však napokon uprednostnil iných pretekárov. 

Tridsaťosemročný Froome je jedným z najlepších etapových cyklistov v histórii. Tour de France vyhral štyrikrát, Vueltu dva razy a raz aj talianske Giro. 

V roku 2019 však pri páde pred etapou na Critérium du Dauphiné utrpel vážne zranenia. Život mu zachránil rýchly zásah zdravotníkov, ktorí boli nablízku.

Zo zranení sa mu podarilo zotaviť, no už nikdy nedokázal nadviazať na svoje úspechy. Vrátil sa dva razy na Vueltu aj na Tour.

Jeho najlepším výsledkom je vlaňajšie 3. miesto z etapy s cieľom na Alpe d’Huez. V tomto roku nedokázal svojimi výkonmi presvedčiť, aby si vybojoval miestenku na najslávnejších cyklistických pretekoch.

"Z rozhodnutia som samozrejme sklamaný. Tour de France má v mojom srdci neuveriteľne špeciálne miesto," komentoval Froome nomináciu na Tour pre stránku GCN.

"Fyzicky som bol pripravený, ale bohužiaľ som kvôli technickým problémom na pretekoch nemohol svoje výkony ukázať.

Rozhodnutie tímu rešpektujem. Sústredím sa na ciele v druhej polovici sezóny a na návrat na Tour v roku 2024," doplnil.

„Máme silný tím pripravený na agresívne preteky. Hlavným cieľom bude získať etapové víťazstvo," komentoval športový riaditeľ Rik Verbrugghe. 

Nominácia tímu Israel - Premier Tech

  • Michael Woods (Kanada)
  • Hugo Houle (Kanada)
  • Simon Clarke (Austrália)
  • Dylan Teuns (Belgicko)
  • Guillaume Bovin (Kanada)
  • Nick Schultz (Austrália)
  • Corbin Strong (Nový Zéland)
  • Krists Neilands (Lotyšsko)

„Všetci vieme, že na Tour je ťažké vyhrať etapu, ale verím, že každý z našich ôsmich vybraných jazdcov má na to, aby na týchto pretekoch zvíťazil.

Bol by som rád, keby tím pretekal s rovnakým prístupom a snahou ako na Giro d'Italia," prezradil tímové ambície Verbrugghe.

Vlani tím Israel - Premier Tech vybojoval na Tour dve etapové víťazstvá vďaka Austrálčanovi Simonovi Clarkovi a Hugovi Houlemu z Kanady.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2023»Štvornásobný víťaz Tour neskrýva sklamanie. Froome zostane doma, no nevzdáva sa