Vlani kolízia so Saganom, teraz triumf nad Van Aertom. Český zjav vychvaľuje aj legenda

Český cyklista Pavel Bittner vyhral 5. etapu Vuelta a Espaňa 2024.
Český cyklista Pavel Bittner vyhral 5. etapu Vuelta a Espaňa 2024. (Autor: REUTERS)
Miroslav Kováčik|22. aug 2024 o 13:05

Pavel Bittner dosiahol na Vuelte životný úspech.

BRATISLAVA. Mal to byť súboj hlavných favoritov na zisk zeleného dresu, ale napokon platilo známe príslovie: Kde sa dvaja bijú, tretí víťazi.

Austrálčan Kaden Groves mal najlepšiu pozíciu, ale spravil chybu. Keď sa v šprinte stredajšej 5. etapy cyklistickej Vuelty na okamih pozrel za seba, ako raketa vystrelil dopredu Wout van Aert.  

Stavil na dlhý šprint, ale za zadným kolesom mal Pavla Bittnera. S českým mladíkom zviedol veľmi tesný súboj, ktorý rozlúskla až cieľová fotografia.

Po chvíľke čakania sa so svojimi kolegami z tímu Dsm-firmenich PostNL mohol tešiť zo životného úspechu 21-ročný rodák z Olomouca. 

"Vyhrať etapu na mojej prvej Vuelte je niečo neuveriteľné. Stále tomu nemôžem uveriť. Ráno som povedal chalanom, že si verím a že by to mohlo vyjsť.

Keď sa mi otvorila možnosť na šprint, išiel som na plný plyn a nejako to vyšlo," povedal Bittner pre Eurosport krátko po svojom triumfe.

VIDEO: Zostrih z 5. etapy pretekov Vuelta a Espaňa 2024

Tri víťazstvá za 17 dní

Česká cyklistika si na tohtoročnej Vuelte robí vďaka dvojici mladíkov výborné meno. Mathias Vacek takmer získal červený dres, keď ho v úvodnej časovke zdolal len Američan Brandon McNulty. 

Bittner dosiahol už tretie umiestnenie v top 6 a potvrdzuje výbornú formu. Ešte začiatkom augusta nemal na konte ani jedno profesionálne víťazstvo, no v priebehu 17 dní ich dosiahol až tri.

Ovládol dve etapy na podujatí v Burgose a následne ukončil 11-ročné české čakanie na víťazstvo na Vuelte. Naposledy vyhral v roku 2013 ôsmu etapu Leopold König, pričom o deň skôr uspel aj Zdeněk Štybar.

"Verím, že je to len začiatok a že sa česká cyklistika opäť vráti na vrchol," zaprial si niekdajší juniorský vicemajster Európy.

Do povedomia slovenských fanúšikov sa dostal neslávnou kolíziou s Petrom Saganom na MSR a ČR v Tlmačoch, keď obaja spadli tesne pred cieľom.

Peter Sagan a Pavel Bittner skončili po vzájomnej kolízií na zemi.
Peter Sagan a Pavel Bittner skončili po vzájomnej kolízií na zemi. (Autor: Soňa Niková)

Kým trojnásobný majster sveta často víťazil v šprinte do mierneho stúpania, Bittner skôr vyhľadáva rovinaté koncovky, podobne ako bola v Seville.

"Bittner ku mne priletel veľmi rýchlo. Zviedli sme pekný súboj, v ktorom som hodil bicykel do cieľa príliš skoro. Bola to drahá chyba. Zaslúžil si však víťazstvo," športovo uznal van Aert.

Svorada: Bude patriť k najlepším

Tréner Jiří Kaňkovský si spomína, že Pavel Bittner vynikal už medzi 12-ročnými deťmi. Čo sa týka výbušnosti na bicykli bol na úplne inej úrovni.

Na českej cyklistickej scéne je zjavom, ktorý tu nebol desaťročia. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Vlani kolízia so Saganom, teraz triumf nad Van Aertom. Český zjav vychvaľuje aj legenda