Cíti krivdu od vlastnej krajiny. Olympijský víťaz nedostane šancu obhájiť zlato

Richard Carapaz.
Richard Carapaz. (Autor: TASR/AP)
TASR|28. máj 2024 o 11:22

Pravidlám chýbajú základné princípy spravodlivosti a športovej rovnosti, povedal o kvalifikácii.

QUITO. Ekvádorský cyklista Richard Carapaz nebude na OH v Paríži obhajovať zlatú medailu v cestných pretekoch jednotlivcov s hromadným štartom.

Jedinú miestenku pre krajinu získal na základe rozhodnutia tamojšieho zväzu Jhonatan Narvaez.

Carapaz v reakcii kritizoval nové kvalifikačné kritériá Ekvádorského cyklistického zväzu (FEC). Upozornil, že do úvahy sa brali iba body získané od januára tohto roku, ale zväz zverejnil kritériá až v marci. V tom čase už boli medzi jazdcami bodové rozdiely.

"Takýmto pravidlám chýbajú základné princípy spravodlivosti a športovej rovnosti," vyhlásil 30-ročný Carapaz, ktorý v súčasnosti jazdí za tím EF Education–EasyPost.

Na OH 2020 v Tokiu získal zlato v cestných pretekoch pred Woutom van Aertom z Belgicka a Slovincom Tadejom Pogačarom. V roku 2019 vyhral celkovú klasifikáciu na Giro d´Italia.

"Tentoraz nebude možné, aby som štartoval na olympijských hrách, ale chcem zaželať veľa šťastia Jhonatanovi. Prajem mu, aby nás čo najlepšie reprezentoval," odkázal Carapaz o tri roky mladšiemu krajanovi, s ktorým sa poznajú odmalička a boli tímovými kolegami v Ineose v rokoch 2020 až 2022.

Narvaez vyhral v tomto roku úvodnú etapu na Giro d'Italia, pripomenula agentúra AFP.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Cíti krivdu od vlastnej krajiny. Olympijský víťaz nedostane šancu obhájiť zlato