Vlani aj predvlani ju vyhral Sagan. Teraz oslavuje Eritrejčan

Eritrejčan Biniam Girmay vyhral etapu na Giro d'Italia 2022.
Eritrejčan Biniam Girmay vyhral etapu na Giro d'Italia 2022. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|17. máj 2022 o 17:20 (aktualizované 17. máj 2022 o 17:35)

Biniam Girmay dosiahol ďalšie cenné víťazstvo.

Giro d'Italia 2022

10. etapa (Pescara - Jesi, 196 km):

1.

Biniam Girmay

Eritrea

Intermarché - Wanty - Gobert

4:32:07 h

2.

Mathieu van der Poel

Holandsko

Alpecin-Fenix

+ 0 s

3.

Vincenzo Albanese

Taliansko

EOLO-Kometa

+ 0 s

4.

Wilco Kelderman

Holandsko

Bora-Hansgrohe

+ 0 s

5.

Richard Carapaz

Ekvádor 

Ineos Grenadiers

+ 0 s

6.

Koen Bouwman

Holandsko

Jumbo-Visma

+ 0 s

JESI. Eritrejčan Biniam Girmay z tímu Intermarché - Wanty - Gobert triumfoval v utorňajšej 10. etape 105. ročníka pretekov Giro d'Italia.

V záverečnom špurte odolal tlaku Mathieu van der Poela a stal sa vôbec prvým africkým cyklistom, ktorý vyhral etapu na jednej z troch Grand Tour.

Novou krajinou s triumfom v etape Gira je Eritrea.

„Je to neuveriteľné. Nemám slov, koľko podpory do mňa vložil tím,“ hovoril pre Eurosport víťaz tohtoročnej belgickej klasiky Gent - Wevelgem.

Dôležité momenty sa udiali počas stúpania Monsano, ktoré vrcholilo osem kilometrov pred cieľom. Tím Ineos Grenadiers išiel veľmi vysoké tempo a dokázal okresať šprintérov na čele s Arnaudom Démarom.

„Všetci dnes ťahali a obetovali sa. Aj vrchári. Pozzovivo prišiel na posledných metroch a skvele mi rozbehol šprint,“ dodal Girmay.

V závere stavil Girmay na dlhý špurt. Zdalo sa, že ho už jeho rival Mathieu van der Poel doťahuje, ale približne 70 metrov pred cieľom súboj o víťazstvo vzdal. Prestal šliapať do pedálov a ukázal zodvihnutý palec na znak uznania.

V cieli bol prvý, kto Girmayovi blahoželal.

Dvadsaťdvaročný Girmay patrí medzi prekvapenia tejto sezóny. Ukazuje sa ako silný klasikár a odolný šprintér. V sezóne vybojoval už tretie víťazstvo.

Na Gire, kde je viacero náročných etáp, sa mu darí aj v bodovacej súťaži. Po desiatich etapách je na výbornej druhej priečke len tri body za Démarom.

Francúz zrejme svoj náskok v ďalších dňoch zvýši, keďže sú na programe rovinaté etapy, ale Eritrejčan bude o cyklámenový dres bojovať.

Ružový dres lídra pretekov si udržal Španiel Juan Pedro López Treku - Segafredo, pred Portugalcom Joaom Almeidom vedie o dvanásť sekúnd.

Zaujímavosťou je, že v predošlých dvoch ročníkoch Gira vyhral 10. etapu Peter Sagan. Najskôr vyhral po sólovom úniku a následne po skvelej práci svojich tímových kolegov zdolal v záverečnom špurte Fernanda Gaviriu.

Priebežné poradia na Giro d'Italia 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Vlani aj predvlani ju vyhral Sagan. Teraz oslavuje Eritrejčan