01.07.2024 11:30
3. Etapa
Piacenza > Turín
229 km
sport-ground-additional-data
rovinatý
Biniam Girmay
Intermarché - Wanty

Historická chvíľa. Je to ako pád Berlínskeho múru, vravel expert Jens Voigt o triumfe Girmaya

Eritrejský cyklista Biniam Girmay sa teší z víťazstva v 3. etape Tour de France.
Eritrejský cyklista Biniam Girmay sa teší z víťazstva v 3. etape Tour de France. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|1. júl 2024 o 20:05

Šampanské nás nezastaví, vtipkoval tím Intermarché.

BRATISLAVA. V Turíne neďaleko cieľa vyleteli do vzduchu vlajky Eritrei. Malej krajiny na východe Afriky. Skupinka fanúšikov v pondelok dlho spievala a oslavovala. Dokonca sa dostali aj do živého vstupu televízie Eurosport. 

„Videli sme históriu. Toto je ako pád Berlínskeho múru, ktorý rozdeľoval Nemecko. Predstavte si, ak sa tu takto vo veľkom oslavuje, čo sa asi deje v samotnej Eritrei? Tam budú všetci v uliciach oslavovať,“ hovoril expert Eurosportu a bývalý profesionál Jens Voigt.

Víťazom prvej šprintérskej etapy na Tour de France sa stal Biniam Girmay. Pretekár tímu Intermarché nie je najsilnejším šprintérom. V zložitých dojazdoch však dokáže nájsť cestu k víťazstvu. Pasujú mu skôr zvlnené etapy.

Prišiel náš čas, tešil sa

V Turíne zvládol rovinatý dojazd po tom, čo veľký pád v závere rozdelil pelotón a zmaril snahu viacerých šprintérov. 

„Bini má cit pre dobré čítanie situácie a podarilo sa mu nájsť cestu k víťazstvu,“ doplnil Voigt. 

Na cyklistickej mape bola Eritrea už skôr. Teraz pozdvihol africkú krajinu Biniam Girmay ešte vyššie. 

„Toto je historický deň pre Afriku,“ tešil sa šprintér tmavej pleti. 

Cyklisti z Afriky už v minulosti dokázali na Tour zvíťaziť. V roku 2007 sa to podarilo Robiemu Hunterovi z Juhoafrickej republiky. Je to však beloch. 

Girmay sa stal prvým cyklistom tmavej pleti, ktorý na Tour vybojoval etapové prvenstvo. 

VIDEO: Zostrih 3. etapy Tour de France

Okrem toho bolo premiérové pre Eritreu aj pre tím Intermarché. 

V prvom televíznom rozhovore premáhal emócie a utieral si oči. 

„Chcel by som poďakovať každému za podporu, ktorej sa mi dostalo. Keď som začal s cyklistikou, ani som nesníval o tom, že raz budem vôbec súčasťou Tour.

Teraz nemôžem uveriť tomu, že už pri druhom štarte na Tour sa mi podarilo vyhrať šprintérsky dojazd. Na toto víťazstvo musíme byť spolu s tímom pyšní. Teraz sme súčasťou veľkých pretekov. Nastal náš čas,“ radoval sa. 

Najmenší tím WorldTour

Girmay sa šikovne dostal dopredu popri bariérach. Prešprintoval Fernanda Gaviriu, Dylana Groenewegena či bývalého majstra sveta Madsa Pedersena. 

V belgickom tíme vypukli oslavy. Intermarché je tím, ktorý postupne napreduje a jeho začiatky siahajú až do sedemdesiatych rokov minulého storočia. Licenciu WorldTour získal len koncom roka 2020. V najvyššej kategórii jazdí len štvrtú sezónu.

„Na tento moment sme roky čakali. Počúvali sme, že Biniho víťazstvá na Gent – Wevelgem a na Gire boli so šťastím. No my sme vedeli, že to je výsledok talentu a driny,“ reagoval pre Sporza športový riaditeľ Jean-François Bourlart. 

„Je to pre nás obrovský úspech. Medzi tímami WorldTour máme najmenší rozpočet (12-14 miliónov eur – pozn.). A nie jednoduché súperiť proti veľkým tímom. Na Tour sme prišli s tým najlepším, čo máme,“ doplnil Bourlart. 

Girmay sa pred dvomi rokmi dostal do povedomia aj svojou nešikovnosťou. Po víťazstve v 10. etape Gira 2022 otváral fľašu s Proseccom tak Nešťastne, že mu zátka vystrelila priamo do oka a poranila ho. Po víťazstve tak Girmay musel z Gira odstúpiť a poranené oko si liečil niekoľko týždňov.

Tím Intermarché teraz vtipne poznamenal na sociálnych sieťach: Šampanské nás nezastaví!

Najrýchlejší šprintér vlaňajšej Tour – Jasper Philipsen či Mark Cavendish sa do šprintu kvôli pádu vôbec nezapojili. 

„Vzhľadom na okolnosti zranenie nie je vážne. Spadol som asi v 60-kilometrovej rýchlosti,“ opisoval Philipsen.

„Pádu som sa nemal ako vyhnúť. Je to škoda, pretože som prišiel o šprint a nezískal som ani body do súťaže o zelený dres.“ 

Bodovaciu súťaž zatiaľ vedie prekvapenie tohto roka Nór Jonas Abrahamsen, ktorý bodoval najmä v prvých dvoch etapách, kde jazdil v úniku. 

O dres lídra Carapaz šprintoval

Historický moment v pondelok prežívali aj fanúšikovia Ekvádoru. Ich pretekár sa po prvýkrát v histórii stal lídrom priebežného poradia. Žltý dres si v Turíne obliekol Richard Carapaz. 

Na štarte bol v žltom drese Tadej Pogačar, no s rovnakým časom ako on boli Carapaz, Remco Evenepoel aj Jonas Vingegaard. 

V takom prípade určí držiteľa žltého dresu súčet umiestnení v predchádzajúcich etapách. Kto dosiahne najnižšiu hodnotu, stane sa celkovým lídrom. 

Carapaz šiel v pondelok žltému dresu v ústrety, naopak po páde prišli do cieľa Pogačar, Evenepoel aj Vingegaard voľne. Vzhľadom na pád v ochrannej zóne bolo jasné, že nezískajú žiadnu stratu, Carapaz však finišoval výrazne pred nimi. 

Sám prišiel do cieľa na zadnom kolese šprintéra tímu EF Education Marijna van den Berga. Ten mal za úlohu bezpečne ho potiahnuť v šprinte čo najďalej. Nakoniec z toho bolo výborné 12. miesto.

V utorok do prvej alpskej etapy odštartuje ako líder Carapaz. Pred trojicou favoritov však nezískal žiadny náskok.

Odstupy v celkovom poradí sú však stále minimálne a v utorok môže Carapaz o pozíciu prísť.

Dvadsiatka jazdcov má stratu do 21 sekúnd. Štvrtá etapa sľubuje, že to tak nezostane. Cyklisti sa presunú z Talianska cez lyžiarske stredisko Sestrieres do Francúzska a čaká ich aj slávne stúpanie na Col du Galibier.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2024»Historická chvíľa. Je to ako pád Berlínskeho múru, vravel expert Jens Voigt o triumfe Girmaya