Ramsay: Vždy sme šťastní, keď objavíme nové mená. Kto ho príjemne prekvapil?

Craig Ramsay.
Craig Ramsay. (Autor: ANDREJ GALICA/SZĽH)
Boris Vanya|9. máj 2023 o 18:45

Kanadský tréner Slovákov berie na MS osem nováčikov.

Spočiatku prišiel iba na výpomoc, myslel si, že na rok-dva. Slovenskú hokejovú reprezentáciu povedie už na siedmom veľkom turnaji.

Kanadský tréner CRAIG RAMSAY (72) sa chystá so Slovákmi zrejme na svoj posledný šampionát.

Odohrali ste v príprave osem zápasov a vyskúšali ste takmer štyridsať hráčov. S čím ste boli spokojný a v čom sa ešte musí mužstvo zlepšiť?

Musíme sa zlepšiť v hre bez puku, v návrate do defenzívy a v efektivite streľby. Vo viacerých zápasoch sme mali veľa pokusov na bránku, ale dávali sme málo gólov.

To nás trápilo a naďalej musíme hľadať cestu, ako skórovať. A mali sme priveľa vylúčených, takže sa stávalo, že v oslabeniach sa nedostávali na ľad všetci hráči, ktorých sme chceli mať v akcii. Želám si tiež, aby každý zostal zdravý a mohol byť súčasťou zostavy.

Oznámili ste nomináciu, v ktorej je 25 mien. Prekvapil vás v príprave niekto, koho by ste možno vo finálnej zostave nečakali?

Iste. Vždy sme šťastní, keď objavíme nejakých nových adeptov na reprezentačný dres a môžeme im dať šancu. Pred štartom prípravy na tento šampionát som nevedel veľa o hráčoch ako Okuliar, Chromiak alebo Gajdoš.

Je skvelé, že sa dostali do tímu a budú mať možnosť zahrať si na veľkom turnaji. Získajú skúseností a môžu na tom stavať v budúcnosti.

Podľa štatistík to vyzerá, že kým na minulých turnajoch sa slovenský tím spoliehal najmä na kvalitnú defenzívu, tentoraz sa v príprave javil lepšie útok a v obrane bolo veľa medzier. Vnímate to podobne?

Obrana dostala vo viacerých prípravných zápasoch zabrať aj z dôvodov, ktoré som spomínal. Nechali sme sa často vylučovať, obrancovia boli vyťažení a unavení, niektorých trápili zdravotné problémy.

Veľa sme tiež experimentovali so zložením formácií, kombinovali sme hráčov a hľadali sme zostavu, ktorá by mohla fungovať.

V tíme je osem nováčikov, ktorí nikdy nehrali na majstrovstvách sveta, medzi nimi všetci brankári. Budete mať s týmito hráčmi pred turnajom nejaký špeciálny pohovor?

Myslím, že už samotná účasť na takomto turnaji je pre nich vzrušujúca. Súčasťou procesu budovania tímu je, že do neho každý rok zapracujeme nových hráčov.

Aj preto, že veľa potenciálnych reprezentantov odriekne účasť v tíme pre zranenie, chorobu, alebo nie sú k dispozícii, lebo hrajú play-off.

Ale je skvelé, že máme v tíme opäť mladých hráčov, ktorí prinesú veľa entuziazmu. Pokúsime sa ich upokojiť, lebo tak či tak musia vykorčuľovať na ľad a hrať.

Beriete si do Rigy nejaký talizman?

(smeje sa) Nie, nie, čakám, čo každý deň prinesie a snažím sa s tým vyrovnať. Nemám skryté v rukáve žiadne triky.

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»Ramsay: Vždy sme šťastní, keď objavíme nové mená. Kto ho príjemne prekvapil?