Contador je najlepší, oslavuje aj Armstrong

Alberto Contador vyhral Tour de France zaslúžene.
Alberto Contador vyhral Tour de France zaslúžene. (Autor: SITA AP)
SITA|27. júl 2009 o 12:02

Španiel Alberto Contador je najkomplexnejším cyklistom súčasnosti a teraz definitívne aj najlepším.

PARÍŽ.

V nedeľu po 3459,5 km v sedle bicykla dovŕšil v Paríži svoje druhé víťazstvo na Tour de France v kariére a na posledných štyroch podujatia Grand Tour, na ktorých sa predstavil, nenašiel premožiteľa. S čistým štítom skončil na Tour de France 2007 aj 2009, Giro d´Italia 2008 aj Vuelte 2008.

Armstrong - druhý najstarší na stupňoch víťazov

Pred 96. ročníkom slávnych pretekov vo Francúzsku sa špekulovalo o tom, ako sa Contador vyrovná s návratom sedemkrát "neporazeného" Lancea Armstronga do profesionálneho pelotónu. Dvadsaťšesťročný Španiel však zostal pokojný a najmä v horských etapách ukázal, že je momentálne najlepší. Rad za radom odrážal útoky najlepších vrchárov na čele s luxemburskými bratmi Schleckovcami a chrbát viackrát ukázal aj Armstrongovi. Tridsaťsedemročný Američan v parížskom cieli reálne zhodnotil, že vzhľadom na trojročnú pauzu je s 3. miestom maximálne spokojný.

"Som realista a viem, že som vydal zo seba všetko. Moje deti ma doteraz videli len víťaziť. Teraz však mali možnosť vidieť, že ešte stále patrím k tým, ktorí víťazia," skonštatoval Armstrong. S ľahkou iróniou sa dá veľkému šampiónovi trochu oponovať. Zatiaľ čo jeho deti boli v parížskom cieli oblečené v žltých tričkách, on mal na sebe tentoraz len obyčajný tímový dres Astany. Neunaviteľný Texasan môže byť však právom hrdý na to, akým spôsobom sa ako druhý najstarší člen pelotónu pasoval s náročnými kilometrami v horách a nezriedka aj s o 15 rokov mladšími súpermi. Vo veku necelých 38 rokov (nar. 18. 9. 1971) je druhým najstarším cyklistom v histórii, ktorý sa postavil na pódium. Starší na konečných stupňoch víťazov bol len Francúz Raymond Poulidor, ktorý v roku 1976 obsadil 3. miesto ako 40-ročný.

Contador o Armstrongovi: Sme absolútne rozdielni

Armstrongov premožiteľ Contador počas troch náročných týždňov ukázal svoju silu nielen v horách, ale aj v rýchlostných previerkach na rovine - časovkách. Jeho štýl jazdy pri zvýšenej frekvencii "zo sedla" je v súčasnom pelotóne prakticky nenapodobiteľný. "Som veľmi šťastný. Bola to pre mňa náročná Tour, aj preto si víťazstvo maximálne užívam a má pre mňa mimoriadny význam. Bol som veľmi dobre pripravený fyzicky aj mentálne. Áno, prišiel som sem, aby som vyhral, a podarilo sa mi to."

Contador vlani na Tour neštartoval. Nemohol, lebo organizátori vzhľadom na dopingovú minulosť niektorých jazdcov nepozvali jeho tím Astana. Tento rok sa do žltého trička obliekol na konci druhého týždňa po etape v obávanom stúpaní na Verbier vo Švajčiarsku a odvtedy ho už nikomu nepožičal. "Som veľmi unavený, lebo to bolo náročné. Jediné, čo teraz môžem povedať, je, že o rok prídem opäť a mojím cieľom bude znovu vyhrať," ubezpečil svojich fanúšikov Contador, ktorého k prvenstvu priviedol ako športový riaditeľ Johan Bruyneel. Belgičan má zaujímavú bilanciu, na Tour bol v pozícií šéfa tímu deviatykrát, z toho ôsmykrát mal v družstve celkového víťaza.

Contador - kráľ Paríža, nadchýna sa španielska tlač

Španielske médiá sa zhodujú v tvrdení, že ich cyklista Alberto Contador je zaslúženým víťazom Tour de France. Contador triumfoval v 96. edícii najslávnejších etapových pretekov s pohodlným náskokom 4:11 min pred Luxemburčanom Andym Schleckom a 5:24 min pred legendárnym Američanom Lanceom Armstrongom. "Nový kráľ Paríža má meno Contador," píše El País a pripája foto 26-ročného rodáka z Madridu s víťaznou trofejou. "Je to už po druhý raz, čo je trofej v správnych rukách," pripomína El País prvý Španielov triumf z roku 2007. Katalánska La Vanguardia tvrdí, že Alberto sa druhým víťazstvom na TdF zaradil medzi "najlepších cyklistov histórie".

Španieli sú právom hrdí na dominanciu svojich jazdcov na Tour de France v ostatných rokoch. Od pamätného siedmeho triumfu Lancea Armstronga v roku 2005 korunovali v parížskom cieli zakaždým už len Španiela. Okrem Contadora (2007, 2009) vlani Carlosa Sastreho a v roku 2006 po prevalení sa dopingového škandálu pôvodného víťaza Američana Floyda Landisa dodatočne Oscara Pereira. "Contador oslavoval svoje druhé víťazstvo izolovaný od svojho tímu. V ňom sa väčšia pozornosť akoby venovala tretiemu miestu Lancea Armstronga," všimol si denník ABC atypickú situáciu v tíme Astana. Špecifickosť rivality stajňových kolegov Contadora a Armstronga si všimli aj v športovom denníku Marca, keď napísali: "Contador bojoval proti všetkým a napokon sa stal kráľom svetovej cyklistiky." Americký Boston Globe v tejto súvislosti použil titulok, že "Contador sa týmto víťazstvom definitívne oslobodil od Armstronga". Na druhej strane pripomína, že 37-ročný Američan sa musel vrátiť po tri a pol roku cyklistického "ničnerobenia", aby konečne zažil pocit zdolaného v parížskom cieli.

Španieli si na záver neodpustili poznámočku proti Francúzom, ktorí v parížskom cieli zahrali staronového víťazovi najprv dánsku namiesto španielskej hymny. "Neodpustiteľný prešľap," konštatovala Marca.

SITA

Na otázku francúzskej televízie, ktorý moment považuje krátko po cieľovom dojazde za najnáročnejší z celej tohtoročnej Tour, Španiel bez náznaku bližšieho vysvetlenia uviedol: "Bola to situácia v tímovom hoteli..."

Práve nezvyčajná rivalita dvoch jazdcov v rámci jedného elitného tímu Contadora a Armstronga bola jednou z ústredných tém na práve skončenej Tour de France. Sedemnásobný šampión Armstrong síce počas pretekov viackrát ubezpečil, že Contadora nebude naháňať na ceste za celkovým triumfom a rešpektuje jeho pozíciu lídra, zároveň však podotkol, že sa takmer nerozprávajú a teda ani nekonzultujú tímovú réžiu. "Sme absolútne rozdielni, prakticky sa spolu nemáme o čom rozprávať.

Po skončení Tour odišiel Lance svojou cestou a ja zase svojou," uviedol Contador. Cesty Contadora a Armstronga sa zrejme natrvalo rozídu aj v profesionálnom pelotóne. Američan už avizoval založenie nového tímu RadioShack, zo súčasnej Astany by jeho členmi mohli byť okrem športového riaditeľa Johanna Bruyneela i Andréas Klöden a Jaroslav Popovič, Contadorovo meno sa však zatiaľ nespomína. A keďže do Astany sa vrátia potrestaní Kazachovia Alexander Vinokurov a Andrej Kašečkin, zrejme ani nenaplní svoj kontrakt, ktorý znie do konca budúcej sezóny. Špekuluje sa, že možnou alternatívou by pre Španiela mohol byť Caisse d´Epargne. "Je isté, že o rok budem v inom tíme ako Armstrong. Mám viacero možností. Možno postavia nový tím okolo mňa, možno odídem úplne inde. Uvidíme," uviedol Contador.

Contadora motivoval pri návrate Armstrong

Španiela mnohí od začiatku jeho profesionálnej kariéry považovali za veľký talent. Rodák z Madridu je špecialistom najmä na horské etapy, ale dnes už aj excelentným časovkárom, čo dokázal nielen na tohtoročných majstrovstvách Španielska, ale aj triumfom v rýchlostnej previerke okolo jazera Annecy, ktorá ho definitívne posadila do víťazného sedla na tohtoročnej Tour. Jeho kariéra sa však mohla skončiť predčasne. Po páde v roku 2004 na pretekoch Okolo Astúrie si vážne zranil hlavu, jeho život bol v ohrození a musel ísť na operáciu. Odstraňovali mu krvnú zrazeninu v mozgu.

Riskantný zákrok, po ktorom mu zostali na hlave desiatky stehov, sa vydaril a Contador sa vrátil do pelotónu. Pri úsilí o návrat ho motivoval predovšetkým Lance Armstrong, ktorý bol vtedy jeho vzorom. Na nemocničnej posteli si prečítal Armstrongovu knihu ´Môj návrat do života´. Zlom v jeho kariére nastal v januári 2007, keď s ním podpísalo kontrakt vedenie Discovery Channel. Hneď nato vyhral preteky Paríž - Nice a vybojoval si miesto v tíme pre Tour de France, kde sa stal najmladším víťazom od prvenstva Jana Ullricha v roku 1997. Po roku však Discovery skončil svoje pôsobenie a Contador si našiel miesto v kazašskej Astane, s ktorou sa opäť dostal na vrchol.

Ohlasy európskych masmédií po triumfe Contadora

Presvedčivý triumf Alberta Contadora, jeho rivalita s tímovým kolegom Lanceom Armstrongom a imidž pretekov zdanlivo bez dopingu. Hlavne tieto atribúty zaznievali v ohlasoch médií na cyklistickú Tour de France 2009, ktorej 96. edícia sa v nedeľu uzavrela v Paríži.

Francúzsko

L'Équipe: "Dobyvateľ. V roku 2004 bol ešte na hranici smrti, teraz preukázal Alberto Contador železnú morálku a druhýkrát triumfoval na Tour de France. Schopnosti a talent, ktoré vložil do tohtoročnej Tour, zanechali dojem, že jeho panovanie na týchto pretekoch sa tak rýchlo neskončí."

Le Figaro: "Tour de France, ktorej imidž narušili opakované dopingové aféry, opäť dokázala svoju neuveriteľnú príťažlivosť."

La Tribune: "Farbistý návrat 'bossa': Svojím tretím miestom na Tour Lance Armstrong dokázal, že ešte má dostatočne silné nohy na to, aby sa mohol merať s najlepšími."

Libération: "Alberto Contador vyhral Tour 2009, na ktorej zdanlivo nebol žiadny doping. Neprirodzené výkony jazdcov však ukázali, že je legitímne hovoriť o klamstve."

Španielsko

El País: "Nový kráľ Tour de France sa volá Alberto Contador. Musel prekonať každú prekážku nielen na ceste, ale aj mimo nej."

El Mundo: "Alberto Contador vyhral nad svojím osudom."

Marca: "Alberto Contador zdolal všetko a všetkých. Je novým bossom."

As: "Pána Tour korunovali v Paríži druhýkrát."

Holandsko

De Telegraaf: "Tri týždne sa Tour krútila okolo Armstronga a samotné športové vrcholy stáli v tieni."

Trouw: "Na párty Lancea Armstronga bol nakoniec oslavovaným mužom jeho tímový kolega Alberto Contador."

De Volkskrant: "V poradí 96. Tour de France sa ešte ani neskončila, keď na ňu vrhla svoj tieň 97. edícia. Sľubuje príťažlivý nový duel medzi Albertom Contadorom, tohto roku číslom jeden, a Lanceom Armstrongom, tentoraz číslom tri."

TV-NOS: "Contador je presvedčivý víťaz. Armstrong jazdil síce výborne a v prekvapujúco dobrých časoch, ale Texasan je tiež len človek. V Alpách ukázal Contador svoju prevahu."

Taliansko

La Gazzetta dello Sport: "Rivalita bez konca - dokonca aj v Paríži panovala medzi Contadorom a Lanceom doba ľadová."

La Repubblica: "Éra Contadora - šampión nádeje."

Rakúsko

Salzburger Nachrichten: "Tour vyhral Alberto Contador brilantným spôsobom."

Die Presse: "Francúzi si svoje cyklistické preteky opäť správne zamilovali. (...) Veľké šmyky podľa mienky Parížanov stoja za tradíciou, veľkosťou a obrovským športom, ktorý nosí takmer čerstvo vypratý dres. O dopingu sa viac nehovorí."

TASR
Astana absolútnym lídrom aj vo financiách

Absolútnym víťazom cyklistickej Tour de France 2009 je tím Astana. Kazašské zoskupenie malo vo svojom strede individuálneho víťaza pretekov Alberta Contadora, celkovo tretieho Lancea Armstronga, stalo sa suverénnym šampiónom súťaže družstiev a v konkurencii 20 tímov kraľovalo aj rebríčku zárobkov. Jazdci Astany zarobili na prémiách dovedna 697 050 €, takmer dvakrát toľko ako druhý dánsky Saxo Bank (362 850) a o viac než polmilióna viac ako tretí taliansky Liquigas (156 360). Skvelé 5. miesto obsadil v rebríčku zárobkov americký tím Columbia HTC (102 300), ktorý bude od nového ročníka domovským prístavom aj pre slovenských bratov Velitsovcov. Columbia síce skončila v tímovom hodnotení TdF až na 14. mieste, ale najmä šesť etapových vavrínov fenomenálneho špurtéra Marka Cavendisha ju posunulo v zárobkoch medzi najlepších. Doterajšie pôsobisko Petra Velitsa, nemecký Milram, obsadilo vo finančnom rebríčku 13. miesto.

Rebríček zárobkov jednotlivých tímov na Tour de France 2009:

1. Astana 697 050 €, 2. Saxo Bank 362 850, 3. Liquigas 156 360, 4. Garmin - Slipstream 151 870, 5. Columbia 102 300, 6. Cervélo 86 710, 7. Bouygues Telecom 63 470, 8. AG2R 54 730,...13. Milram 32 830.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Contador je najlepší, oslavuje aj Armstrong