Členovia FIFA podporujú formát majstrovstiev sveta s vyšším počtom tímov

Šéf FIFA Gianni Infantino.
Šéf FIFA Gianni Infantino. (Autor: TASR/AP)
SITA|8. dec 2016 o 11:44

Národné federácie preferujú model so štyridsiatimi ôsmimi tímami, ktorý navrhuje šéf FIFA Gianni Infantino.

SINGAPUR. Návrh na usporiadanie majstrovstiev sveta so štyridsiatimi ôsmimi účastníkmi v šestnástich trojčlenných skupinách sa stretol s mimoriadne priaznivou odozvou medzi národnými federáciami.

Prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Gianni Infantino sa vo štvrtok stretol v Singapure so zástupcami vybraných členských krajín z Ázie, Európy a Oceánie.

Z piatich formátov pre šampionát 2026, ktoré dostala na prerokovanie Rada FIFA, mal vraj práve tento zďaleka najväčší úspech.

"Rozšírenie podporili všetci jednomyseľne. Veľká, naozaj veľká väčšina bola za 48 tímov v šestnástich skupinách po troch," priblížil Infantino.

O formáte pre 48 tímov hovoril Infantino aj v októbri. Mal však mať inú podobu.

Preferovaný formát počíta s postupom prvých dvoch tímov priamo do vyraďovacej časti. Tretie miesto bude znamenať cestu domov.

Finalisti odohrajú sedem zápasov - rovnako ako v súčasnosti, takže by to neprinieslo žiadne dramatické zmeny v kalendári.

Slabým miestom tohto modelu je určenie rozhodujúcich kritérií v prípade rovnosti bodov, strelených gólov a celkového skóre.

Z celkovo piatich alternatív sú dve so 48 účastníkmi, dve so 40 a posledná by znamenala zachovanie súčasného systému záverečného turnaja s 32 tímami, podľa ktorého sa bude hrať na MS 2018 v Rusku aj na MS 2022 v Katare.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Členovia FIFA podporujú formát majstrovstiev sveta s vyšším počtom tímov