Cibulkovej nestačilo proti Wozniackej vedenie 4:0

Dominika Cibulková prehrala v troch setoch so svetovou jednotkou.
Dominika Cibulková prehrala v troch setoch so svetovou jednotkou. (Autor: SITA/AP)
TASR|10. jan 2012 o 07:40

Dominika Cibulková nedotiahla do víťazstva výborne rozohratý zápas so svetovou jednotkou Caroline Wozniackou. Daniela Hantuchová sa vo štvrťfinále stretne s Petrou Kvitovou.

SYDNEY. Slovenská tenistka Daniela Hantuchová sa prebojovala už do štvrťfinále dvojhry na turnaji WTA v austrálskom Sydney (dotácia 637.000 USD).

Finalistka minulotýždňového podujatia v Brisbane si v druhom kole poradila s Taliankou Francescou Schiavoneovou za 1:43 h v dvoch setoch 7:5, 6:1 a upravila vzájomnú bilanciu so šampiónkou Roland Garros z roku 2010 na 3:5.

Hantuchovej krajanku Dominiku Cibulkovú delili iba dva gemy od toho, aby v 2. kole zopakovala vlaňajšie víťazstvo nad svetovou i turnajovou jednotkou Dánkou Caroline Wozniackou, keď v treťom sete viedla už 4:0. Napokon však prehrala 5:7, 6:2 a 4:6.

Hantuchová, ktorú momentálne trénuje taliansky kouč Claudio Pistolesi, sa v Sydney stala "katom" hráčok z Apeninského polostrova. V prvom kole vyradila Robertu Vinciovú.

V dueli o postup do semifinále nastúpi v stredu proti svetovej dvojke Češke Petre Kvitovej, s ktorou má negatívnu bilanciu 0:3. Vlani s ňou prehrala vo fedcupovom dueli v bratislavskom NTC, na turnaji v anglickom Eastbourne i v rakúskom Linzi.

V Sydney má vďaka účasti medzi elitnou osmičkou už teraz istú prémiu 16.375 USD a 120 bodov do svetového rebríčka WTA.

Hantuchovej sa podarilo nadviazať na výkony z Brisbane

Hantuchová po postupe do štvrťfinále dvojhry netajila veľkú spokojnosť. "Veľmi ma teší, že v Sydney sa mi podarilo nadviazať na kvalitné výkony z Brisbane. Hrala som agresívne, ale zároveň trpezlivo a dokázala som zdolať Schiavoneovú cez kondičku, čo je veľmi pozitívny znak pred Australian Open. S trénerom Pistolesim sme sa smiali, že máme v Sydney taliansky týždeň. Vinciovú i Schiavoneovú veľmi dobre poznáme a ušili sme na ne dobrú taktiku, obe víťazstvá si veľmi vážim," povedala pre TASR Hantuchová, ktorá sa teší na štvrťfinále proti Kvitovej.

"Dôležité bude najmä dobre zregenerovať. Proti Petre nemám čo stratiť a bude to ďalší výborný test pred Melbourne. Peťa je momentálne najlepšou hráčkou na svete a som zvedavá na to, ako na tom som. Ak chcem uspieť, musím hrať agresívne a nedovoliť jej, aby ma dostávala pod tlak. Pred Australian Open mám toho nahraté dosť a dosť, každý ďalší zápas tu v Sydney v nabitej konkurencii bude pre mňa bonusom," dodala Hantuchová.

Wozniacka upravila vzájomnú bilanciu s Cibulkovou na 7:3, v dueli o postup do semifinále nastúpi v stredu proti Poľke Agnieszke Radwanskej

Cibulková po prehre s Wozniackou netajila veľké sklamanie. "Dlhé minúty som hrala veľmi dobre a útočne, vodila som ju po kurte a Caroline bola bezbranná. Za stavu 4:0 v treťom sete som sa však akoby zľakla víťazstva a začala hrať ustráchane. Prestala som forsírovať rýchly tenis a dovolila som súperke zápas otočiť. Caroline začala viac riskovať, no ja som jej výrazne dopomohla tým, že som prestala hrať aktívne," povedala pre TASR Cibulková, ktorá sa bude snažiť na prehru s Wozniackou čo najskôr zabudnúť a dobre sa pripraviť na Australian Open.

Wozniacka si myslela, že je zápas stratený

"Prehry s Danielou Hantuchovou v Brisbane a s Wozniackou v Sydney ma mrzia, no nie je to koniec sveta. Musím si z nich zobrať ponaučenie, v ďalších zápasoch sa neriadiť podľa toho, aký je stav, ale hrať naďalej svoju hru. V stredu odlietame do Melbourne a už vo štvrtok by som mala v dejisku prvého grandslamu sezóny trénovať," dodala Cibulková, ktorá si zo Sydney odnáša prémiu 8800 USD.

Wozniacka po triumfe nad Cibulkovou neveriacky krútila hlavou. "Za stavu 0:4 som si povedala, že tento zápas je už zrejme stratený. Uvoľnila som sa, snažila som sa nemyslieť na skóre a zrazu sa to začalo otáčať. V druhom a treťom sete hrala Dominika veľmi dobre a bolo ťažké proti nej niečo vymyslieť. Robila som príliš nevynútených chýb a nevedela som sa dostať do správneho rytmu. Pevne verím, že do začiatku Australian Open bude moja forma postupne gradovať," povedala Dánka v prvom interview priamo na kurte.

ico

Dvojhra - 2. kolo:

Daniela HANTUCHOVÁ (SR) - Francesca Schiavoneová (Tal.) 7:5, 6:1

Hantuchovej nevyšiel úvod zápasu so Schiavoneovou a po strate podania v šiestom geme prehrávala 2:4. Slovenka však bleskovo kontrovala rebrejkom, vyrovnala na 4:4 a v koncovke setu slávila úspech.

Druhé dejstvo bolo už jasne v réžii Hantuchovej, ktorá rovnako ako na turnaji v Brisbane ťažila z kvalitného podania. V siedmom geme premenila pri podaní súperky v poradí druhý mečbal.


Caroline Wozniacka (1-Dán.) - Dominika CIBULKOVÁ (SR) 7:5, 2:6, 6:4

Cibulkovej nevyšiel úvod zápasu s Wozniackou, keď vo štvrtom geme po sérii nevynútených chýb stratila podanie a Dánka sa po potvrdení brejku ujala vedenia 5:2. Cibulková v ďalších minútach zlepšila podanie i returny a podarilo sa jej vyrovnať na 5:5, záver setu však Wozniackej.

Na začiatku druhého dejstva Cibulková po radách od trénera Krajana zvýšila agresivitu, začala Wozniacku drviť z forhendu a po dvoch brejkoch si vybudovala náskok 4:0. Dánka ešte znížila na 2:5, no Cibulková pri vlastnom podaní dotiahla set do úspešného konca.

Na začiatku rozhodujúceho dejstva Cibulková pokračovala vo výbornom výkone. Na jej konto pribúdali víťazné údery z forhendu i bekhendu, rovnako ako v druhom sete odskočila Wozniackej na 4:0 a bola blízko k postupu do štvrťfinále. Koncovku setu však nezvládla.

Wozniacka vsadila za nepriaznivého stavu všetko na jednu kartu, začala viac riskovať a podaril sa jej dokonalý obrat. Dánka získala šesť gemov v rade a zabezpečila si postup medzi najlepšiu osmičku. Za stavu 5:4 premenila pri podaní Cibulkovej v poradí druhý mečbal aj s prispením Jastrabieho oka, ktoré ukázalo, že Slovenkin forhend skončil tesne v aute.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Cibulkovej nestačilo proti Wozniackej vedenie 4:0