Cibulková prehrala so Šafářovou. Vypadla z Wimbledonu aj Top 10

Dominika Cibulková.
Dominika Cibulková. (Autor: TASR/AP)
Ondrej Gajdoš|27. jún 2014 o 16:13

Dominika Cibulková prvýkrát v kariére podľahla Lucii Šafářovej, česká tenistka postúpila do osemfinále.

Wimbledon, 3. kolo

Lucie Šafářová - Dominika Cibulková 6:4, 6:2 za 78 minút


WIMBLEDON. Dominika Cibulková skončila vo Wimbledone tak ako vlani v treťom kole. Mala vyššie ciele. Proti českej ľaváčke Lucii Šafářovej však nepodala očakávaný výkon, prehrala 4:6, 2:6.

Nechala si vnútiť štýl hry súperky a nedostala sa k svojmu nátlakovému tenisu.

"Chcem sa všetkým poďakovať za povzbudzujúce správy. Šport je taký, jeden deň si hore a druhý dolu, dnes mi to nešlo. Klobúk dolu pred Luckou, hrala výborne," uviedla Dominika Cibulková prostredníctvom Facebooku.

Iný zápas ako doterajšie

Štatistiky
  • Esá: 4:2
  • Dvojchyby: 3:3
  • Úspešnosť prvého podania (%): 76 - 60
  • Víťazné údery: 24:11
  • Nevynútené chyby: 17:17

Cibulková mala z doterajších vzájomných zápasov so Šafářovou bilanciu 3:0 (na sety 6:0), ale toto bol celkom iný súboj.

Česká tenistka v prvom sete prelomila podanie svetovej desiatky na začiatku a hoci Cibulková neskôr odvrátila päť setbalov, Šafářová pri svojom podaní premenila ďalšiu výhodu. Získala prvý set aj psychickú výhodu.

Šafářová (23. vo WTA) výborne servovala, držala Cibulkovú v defenzíve a vychádzal jej aj return. Pri podaní slovenskej hráčky si vypracovala až 14 brejkbalov, štyri z nich premenila.

Žiadny obrat sa nekonal

Šafářová mala výborný vstup do druhého setu, viedla už 3:0. Cibulková doťahovala, ale za stavu 2:5 už nemala na obrat, aký sa jej za rovnakého stavu v treťom sete podaril dva dni predtým proti Belgičanke Alison van Uytvanckovej.

Rodáčka z Brna hrala bez výkyvov a pri svojom podaní premenila hneď svoj prvý mečbal.

"Dominiku som nikdy neporazila, bola to pre mňa o to väčšia výzva. Vedela som, že tráva nie je jej úplne obľúbeným povrchom. Mali sme s trénerom stanovenú taktiku, ktorú som dodržiavala od začiatku do konca. Fungovala. Som šťastná, že som vo štvrtom kole," cituje Šafářovú iDnes.cz.

Cibulková bola posledným zástupcom slovenského tenisu vo wimbledonskej dvojhre.

Kukal: Sekol som sa

"To som sa poriadne sekol," nechápavo krútil hlavou bývalý tenisový tréner Jan Kukal, ktorý pred zápasom dával Cibulkovej šancu na víťazstvo 60:40 a predpovedal jej, že vo Wimbledone teraz môže ísť ďaleko.

"Vychádzal som z toho, že Dominika doteraz v troch zápasoch neprehrala s Luciou ani set. Vedela, čo na ňu platí. Z nejakého dôvodu však Cibulková hrala dobre až keď prehrávala a doťahovala nepriaznivé skóre."

"Na druhej strane Šafářová podala veľmi dobrý výkon. Dominika mala byť na kurte odvážnejšia. Robila veľa chýb, nebola dostatočne trpezlivá. Rozhodne mala na viac, ako ukázala v tomto súboji. Vo Wimbledone nevyužila dobrú šancu."

Finalistka januárového Australian Open Cibulková vypadne v novom rebríčku z top 10, kde bola od marca.

Online prenos

tenis_lipticka_15.jpg 6:2 - Lucie Šafářová zvládla pozíciu hráčky podávajúcej na víťazstvo a prvýkrát v kariére zdolala Dominiku Cibulkovú.

Štatistiky II. setu
  • Esá: 3:1
  • Dvojchyby: 2:1
  • Úspešnosť prvého podania (%): 77 - 50
  • Víťazné údery: 12:6
  • Nevynútené chyby: 3:9

tenis_lipticka_15.jpg 5:2 - Šafářová bude podávať na víťazstvo v zápase, Cibulková druhýkrát v druhom sete prišla o svoje podanie.

tenis_lipticka_15.jpg 3:1 - Cibulkovej sa prvýkrát v zápase podarilo brejknúť Šafářovú, gem zakončila krížnym víťazným bekhendovým riternom. Počas gemu slovenská tenistka odháňala z dvorca holuby, situácia vyvolala úsmev aj u súperky.

tenis_lipticka_15.jpg 3:0 - Šafářová brejla svoju súperku v druhom sete aj druhýkrát. Česká tenistka hrá zatiaľ výborne.

tenis_lipticka_15.jpg 1:0 - Podobne ako v prvom, aj v druhom sete prišla Dominika Cibulková o svoje podanie v úvodnom geme.

I. set

tenis_lipticka_15.jpg 6:4 - Cibulková si síce dokázala vypracovať setbal, na brejk to ale opäť nestačilo. Prvý set vyhrala Šafářová.

tenis_lipticka_15.jpg 5:4 - Cibulková bola na pokraji prehry v prvom sete, v deviatom geme odvrátila päť setbalov súperky.

Štatistiky I. setu
  • Esá: 1 - 1
  • Dvojchyby: 1 - 2
  • Úspešnosť prvého podania (%): 75 - 68
  • Víťazné údery: 12 - 5
  • Nevynútené chyby: 14 - 8

tenis_lipticka_15.jpg 5:3 - Slovenskej tenistke sa podarilo vypracovať si prvý brejbal v zápase, Šafářová ho ale dokázala odvrátiť. Cibulková podáva na udržanie sa v prvom sete.

tenis_lipticka_15.jpg 4:3 - Cibulková nemá problémy s udržaním vlastného podania, nedokáže si však vypracovať brejbaly pri podaní Šafářovej.

tenis_lipticka_15.jpg 3:2 - Po prvom geme, v ktorom Cibulková prišla a podanie a spravila dve dvojchyby, prišli ďalšie dva gemy pri podaní slovenskej tenistky, v ktorých uspela čistou hrou.

tenis_lipticka_15.jpg 2:1 - Cibulková nepustila súperke tri gemy za sebou, tretiu hru prvého setu získala čistou hrou.

tenis_lipticka_15.jpg 1:0 - Cibulková v prvom geme zápasu prišla o svoje podanie. Šafářová využila tretí brejkbal.


WIMBLEDON. Dominika Cibulková hrá v 3. kole Wimbledonu proti českej tenistke Lucii Šafářovej.

Slovenská jednotka v druhom kole ako nasadená desiatka zdolala Belgičanku Alison Van Uytvanckovú v troch setoch 3:6, 6:3 a 8:6.

O postup do osemfinále nastúpila proti nasadenej dvadsaťtrojke turnaja Šafářovej, s ktorou má bilanciu 3:0 bez prehratého setu.

"Pamätám si ten náš duel spred takmer troch rokov v Linzi. Určite to bude ďalšia nepríjemná súperka, ľaváčka, veľmi skúsená. Musím sa dobre zregenerovať a takticky pripraviť na piatok, rozobrať si to s koučom."

"Dúfam, že po 3. kole budem mať proti Šafářovej ešte priaznivejšiu štatistiku," povedala po stredajšom postupe 25-ročná Cibulková. Šafářová je o dva roky staršia.

Dominika Cibulková sa vo Wimbledone dostala najďalej v roku 2011, vypadla vo štvťfinále.

V tohtoročnom osemfinále by v prípade postupu cez Šafářovú narazila na víťazku duelu Bojana Jovanovská - Tereza Smitková.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Cibulková prehrala so Šafářovou. Vypadla z Wimbledonu aj Top 10