Cibulková postúpila do 3. kola, Kližan v dvojhre skončil

(Autor: SITA/AP)
TASR|30. máj 2012 o 12:19

Slovenská tenistka Dominika Cibulková sa suverénnym spôsobom prebojovala do 3. kola dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži.

PARÍŽ. Nasadená pätnástka v druhom kole po výbornom výkone zdolala prvýkrát v kariére Američanku Vaniu Kingovú za 57 minút hladko v dvoch setoch 6:0, 6:2 a odplatila jej aj s úrokmi vlaňajšiu prehru.

Cibulková mala s touto súperkou doposiaľ negatívnu bilanciu 0:3, no v stredajšom dueli na dvorci číslo 7 ju prevalcovala nátlakovou hrou s množstvom víťazných úderov.

V súboji o postup do osemfinále nastúpi slovenská jednotka v piatok proti Španielke Marii Jose Martinezovej Sanchezovej, s ktorou má nepriaznivú bilanciu 0:2, v rokoch 2009 i 2010 s ňou preehrala na harde v Moskve v dvoch setoch.

Semifinalistka Roland Garros z roku 2009 má vo francúzskej metropole už teraz istú prémiu 47.000 eur a 160 bodov do svetového rebríčka WTA.

Víťazný tretí mečbal

Cibulková hrala v prvom sete proti Kingovej ako z partesu, trikrát prelomila Američankino podanie a za 23 minút jej uštedrila "kanára". Finalistka turnaja v Barcelone kvalitne podávala i returnovala a ničila súperku drvivým forhendom. Kingová s pribúdajúcimi minútami začala chodiť na sieť, no Cibulková jej často nepripravené útoky nekompromisne trestala úspešnými obhodeniami.

V druhom dejstve Kingová držala so Slovenkou krok iba do stavu 2:2. V šiestom geme Cibulková po štvrtý raz v zápase získala súperkin servis, po potvrdení brejku si vybudovala náskok 5:2 a skvele rozohratý zápas už dotiahla do úspešného konca. Za stavu 5:2 premenila po víťaznom forhendovom returne pri podaní súperky v poradí tretí mečbal.

Cibulková po hladkom postupe do 3. kola žiarila spokojnosťou. "Hrala som výborne, bol to skvelý výkon. Čakala som ťažký boj, bola som však pripravená na sto percent. Všetko mi vychádzalo, hrala som agresívne, súperka niektoré moje loptičky ani nestíhala. Takmer sa nehrali ani výmeny. Rátam, že som mala veľa víťazných lôpt. Jednoducho som Kingovú vyprášila z kurtu," povedala Slovenka pre akreditované médiá.

Cibulková úspešná aj vo štvorhre, postúpil aj Polášek

Dominika Cibulková sa prebojovala do 2. kola štvorhry na Roland Garros. Spoločne s Číňankou Sajsaj Čeng si v úvodnom kole poradili s francúzskym párom Claire Feuersteinová, Victoria Larriereová v troch setoch 6:3, 4:6 a 6:2.

Filip Polášek s Čechom Františkom Čermákom sa prebojovali do 2. kola štvorhry na grandslamovom turnaji Roland Garros. V úvodnom kole ako nasadené deviatky zdolali na parížskej antuke kolumbijský pár Alejandro Falla, Santiago Giraldo v dvoch setoch 7:6 (1), 7:5.

Nedarilo sa Lukášovi Lackovi, spoločne s Talianom Paolom Lorenzim prehrali v prvom kole mužského debla s argentínskou dvojicou Juan Ignacio Chela, Edwardo Schwank v dvoch setoch 3:6 a 5:7 (5).

Kližan sa s Federerom nestretne

Martin Kližan neuspel v 2. kole dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži. Zverenec trénera Karola Kučeru podľahol v zápase kvalitnej úrovne domácemu Francúzovi Nicolasovi Mahutovi v štyroch setoch 6:4, 4:6, 6:7 (5) a 3:6.

Kližan nevyužil šancu vyzvať v 3. kole grandslamového rekordéra Švajčiara Rogera Federera. Posledným slovenským želiezkom v singli zostala Dominika Cibulková, ktorá v piatok nastúpi proti Španielke Marii Jose Martinezovej Sanchezovej.

Kližanovi vyšiel úvod zápasu, keď v treťom geme prelomil podanie Mahuta a po potvrdení brejku sa ujal vedenia 3:1. Slovenský daviscupový reprezentant už dotiahol prvý set do úspešného konca, keď za stavu 5:4 využil v poradí štvrtú možnosť.

O osude druhého dejstva rozhodol desiaty gem, v ktorom Mahut vďaka dvom winnerom získal Kližanovo podanie. V treťom sete viedol slovenský tenista 5:3, no Mahut vyrovnal na 5:5 a rozhodnutie padlo až v tajbrejku.

V skrátenej hre mal Kližan za stavu 5:4 k dispozícii dve podania, Mahut však získal tri body za sebou a tajbrejk sa stal jeho korisťou. Vo štvrtom sete držal Kližan so súperom krok iba do stavu 2:2.

"Cítil som sa zle. Včera som sa mal lepšie, ale pred zápasom som do seba nič nedostal, vírus mi zaťažil žalúdok. Bol som hladný, bez energie. Na zápase som v kuse kašľal, bol som totálne unavený, nedokázal som často zareagovať, mal som spomalený reflex," povedal Martin Kližan pre Slovenský tenisový zväz.

"V treťom sete som viedol 5:4 a podával. A to bola šanca, ktorá ma mohla nakopnúť, ale žiaľ, som to nevyužil a ani v tajbrejku som nevyužil stav 5:4 a servis... Súper so šťastím vyhral set, ale to patrí k športu. Vo štvrtom sete som sa o čosi lepšie cítil, ale už sme boli na dvorci vyše troch hodín a sústredil som sa už len na to, aby som to vydržal, už som poriadne ani neservoval, mal som stiahnutý žalúdok. Nemal som energiu a súper to využil," dodal Kližan.

ico

Výsledky:

Ženy - dvojhra - 2. kolo:

Dominika CIBULKOVÁ (15-SR) - Vania Kingová (USA) 6:0, 6:2

Muži - dvojhra - 2. kolo:

Nicolas Mahut (Fr.) - Martin KLIŽAN (SR) 4:6, 6:4, 7:6 (5), 6:3

Ženy - štvorhra - 1. kolo:

Dominika CIBULKOVÁ, Sajsaj Čeng (SR/Čína) - Claire Feuersteinová, Victoria Larriereová (Fr.) 6:3, 4:6, 6:2

Muži - štvorhra - 1. kolo:

Juan Ignacio Chela, Edwardo Schwank (Arg.) - Lukáš LACKO, Paolo Lorenzi (SR/Tal.) 6:3, 7:6 (5)

František Čermák, Filip POLÁŠEK (9-ČR/SR) - Alejandro Falla, Santiago Giraldo (Kol.) 7:6 (1), 7:5

Michal Mertiňák, André Sá (SR/Braz.) - Mark Knowles, Xavier Malisse (Bah./Belg.) - v stredu prerušené pre dážď za stavu 3:6, 6:6 / druhý zápas na dvorci č. 16 (začiatok približne po 12.30 h)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Cibulková postúpila do 3. kola, Kližan v dvojhre skončil