Chybu si budem dlho vyčítať, vraví Dukátová

Jana Dukátová si do Ria prišla po medailu. Stratila ju po malej chybe.
Jana Dukátová si do Ria prišla po medailu. Stratila ju po malej chybe. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|12. aug 2016 o 05:41

Slovenská kajakárka nedosiahla ani na svojej druhej olympiáde na medailu. Hoci tentoraz k nemu bola oveľa bližšie ako v Londýne.

RIO DE JANEIRO. Všetko okrem medaily je sklamanie, vravela smutne Jana Dukátová vo štvrtok. Vo finále kajakárok na divokej vode obsadila štvrté miesto. Od bronzu ju delilo 1,37 sekundy.

Po súťaži bola z toho veľmi nešťastná. O medailu prišla po jednej chybe.

„Štvrté miesto po veľkej chybe by bolo niečo iné, ale toto veľmi mrzí. Rozhodol malý dotyk,“ vravel tréner Róbert Orokocký.

Vyšlo jej takmer všetko

Pred štyrmi rokmi v Londýne skončila vo finále šiesta. Na druhej olympiáde mala Jana Dukátová jasný cieľ – medailu. Pred hrami pre to urobila všetko.

Na kempoch na olympijskom kanáli strávila viac ako dva mesiace. V tréningu nič nepodcenila. Vedela, že pripravená bola dobre. Na súťaž sa tešila.

Vo štvrtok v prvej jazde urobila ešte pár chýb, ale finále jej neušlo. Po postupe si uvedomovala, že v rozhodujúcej jazde bude treba zrýchliť.

Dukátová olympijský kanál pozná veľmi dobre. Chybe sa ale nevyhla.
Dukátová olympijský kanál pozná veľmi dobre. Chybe sa ale nevyhla. (Autor: TASR)

„Všetko mi vyšlo, až na ten posledný valec, ktorý ma pridržal, a tam som stratila tým dotykom,“ opisovala rozhodujúci moment.

Musela riskovať

V snahe neminúť bránku musela riskovať. Loď jej voda tlačila mimo bránky, ktorou musela prejsť proti prúdu. Ak nechcela dostať 50-sekundovú penalizáciu, potrebovala sa okolo železnej tyče obtočiť aspoň hornou časťou tela.

Bez dotyku to však už nezvládla. Dve sekundy ju nakoniec obrali o medailu. Ak by dokončila jazdu bez trestu, stačilo by to na bronz.

Reakcia Jany Dukátovej bezprostredne po finálovej jazde hovorí za všetko.
Reakcia Jany Dukátovej bezprostredne po finálovej jazde hovorí za všetko. (Autor: TASR)

„Finálový dotyk si budem asi veľmi dlho vyčítať. Išla som veľmi natesno a, bohužiaľ, nedokázala som to už prejsť čisto,“ vravela smutne.

„O štvrtom mieste si môžete povedať, že je to dobrý výsledok, ale ja som do Ria prišla vybojovať medailu. Je jedno, či som štvrtá, piata alebo šiesta.“ 

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Chybu si budem dlho vyčítať, vraví Dukátová