Nastúpi nová krv? Tarkovič sľúbil zmeny, nie však zásadné

Štefan Tarkovič.
Štefan Tarkovič. (Autor: TASR - Martin Baumann)
Michal Šášky|10. okt 2021 o 20:09

Zápas s vicemajstrami sveta je výzvou a motiváciou, tvrdí.

OSIJEK. „Až sa natíska otázka, ako sa tento zápas dal vôbec prehrať,“ vravel po zápase v Rusku bývalý reprezentačný tréner Ján Kocian v štúdiu RTVS.

Kritiku si vyslúžili hráči i trénerský štáb na čele so Štefanom Tarkovičom. Slováci držali loptu 70 percent času, súpera prestrieľali v pomere 26:10.

Po vlastnom góle Milana Škriniara však nezískali ani bod. Prehrali 0:1.

Priamo z Osijeku

píše reportér Sportnet.sk Michal Šášky.

Prehra v Kazani znamená pre Slovensko takmer s istotou koniec šancí v kvalifikačných bojoch o MS 2022.

Ja nemám čo hráčom vyčítať, povedal Tarkovič krátko po zápase. Vyzdvihol herný prejav, chybu videl len v efektivite.

K piatkovému zápasu sa už nechcel vracať.

Každá prehra bolí, tá v Rusku obzvlášť. Veľa sa o tom písalo, veľa sme si povedali aj v kabíne. Nie je ľahké sa pripraviť na ďalší zápas, ale každý v reprezentácii musí byť pre nás motiváciou, povedal na tlačovej konferencii pred pondelňajším zápasom Tarkovič.

Do Osijeku cestovali štyri hodiny. V Chorvátsku ich privítalo upršané a chladnejšie počasie ako v Rusku. Keď sa v Kazani začínal zápas, teplomer ukazoval deväť stupňov nad nulou. V Osijeku bude ešte menej, pričom dážď by nemal v najbližších dňoch ustať.

Duda je otázny

Dobrou správou je, že Slovensku po zápase s Ruskom nevypadol ani jeden hráč s hrozbou stopky za žlté karty. K dispozícii budú Peter Pekarík, Martin Koscelník, David Hancko, Ondrej Duda, Ivan Schranz i Robert Boženík. 

Pribudol k nim len Juraj Kucka, ktorý v Chorvátsku nastúpi s vedomím, že v prípade kartového trestu nebude môcť hrať ďalší zápas.

Slováci sa v závere kvalifikácie popasujú doma so Slovincami a s Malťanmi na ich pôde.

Nálada v kabíne je dobrá. Myslíme na zápas s Chorvátskom, ten s Ruskom sme už dali bokom. Chceme odohrať dobrý zápas, dať doňho všetky naše sily a ukázať, že vieme hrať futbal, povedal za kabínu Kucka.

„Na tabuľku sa pozerá ťažko, reálna šanca na postup je nízka. Ale musíme ísť do každého zápasu naplno. A nevzdávať sa dopredu,“ reagoval Kucka.

Na priamej linke Kazaň - Osijek prišli všetci hráči. Nie všetci sú však stopercentne fit. 

Otázny je štart Ondreja Dudu, ktorý má virózu. Po zápase v Kazani hlásili viacerí menšie zranenia. Rozhodneme sa po tréningu, no verím, že všetci budú pripravení na zápas, povedal Tarkovič.

Zmeny v zostave budú

Slováci v kvalifikácii doplácajú na nepremieňanie šancí. Body ich to stálo nielen v Rusku, ale aj v septembri proti Chorvátom (0:1) či Slovincom (1:1), ale aj vonku s Cyprom (0:0).

Tréner Tarkovič má k dispozícii novú krv, šancu by mohol dostať útočník Ladislav Almási. Z českej ligy idú naňho skvelé referencie.

Ivan Schranz však v rovnakej lige dominuje medzi kanoniermi a na kvality Boženíka upozorňoval aj chorvátsky tréner Zlatko Dalič.

Zmeny prídu, spomínal som predsa Ondra Dudu. Ale že by mali byť tie zmeny zásadné, to si nemyslím, stroho poznamenal Tarkovič. Detailnejší byť nechcel.

Verí, že každý hráč v zostave sa dá zastúpiť. Aj Chorvátom sa podarilo nahradiť v Bratislave Luku Modriča a som presvedčený, že aj teraz nahradia Matea Kovačiča, povedal o súperovi.

Lepší ako doma, efektívnejší ako v Rusku

Chorváti neinkasovali v tejto kvalifikácii už v šiestom zápase za sebou, ich šnúra bez gólu trvá vyše 600 minút. Slováci, naopak, neskórovali v troch zo siedmich kvalifikačných duelov.

"Chceme sa za prehru v Bratislave rehabilitovať. Hrať proti úradujúcemu vicemajstrovi sveta je výzva a motivácia. Chceme priniesť fanúšikom radosť z dobre odohratého zápasu proti kvalitnému súperovi," burcoval reprezentačný tréner.

Jeho úlohou bude nájsť recept na prekonanie obrany súpera. Ten však od prvého kola, keď Chorváti prehrali v Slovinsku (0:1), márne hľadajú všetky tímy v kvalifikácii.

A Slováci sa nevedeli presadiť ani proti papierovo slabším súperom. Hoci na počet šancí sa sťažovať nemohli.

Chorváti sú individuálne kvalitné mužstvo. No práve naše dobré výkony sú to, čo ma teší najviac. Budeme na ne chcieť nadviazať. Je pozitívny impulz, že si vieme vytvárať šance, čo nás v minulosti nie úplne charakterizovalo.

Musíme mať väčší pokoj vo finálnej fáze. Veľa vecí sme urýchľovali, zakončovali pod tlakom. Treba ukázať kvalitu, byť mentálne silnejší a veriť, že skórujeme.

Cesta za úspechom v Chorvátsku bude viesť cez lepší výkon, ako sme proti nim podali doma a efektívnejší, ako sme podali naposledy v Rusku, uzavrel Tarkovič.

Zápas na 17-tisícovom štadióne Gradski Vrt v Osijeku má úvodný výkop v pondelok o 20.45 h. Priamy prenos odvysiela RTVS na Jednotke, textový online prenos nájdete na webe Sportnet.sk.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Nastúpi nová krv? Tarkovič sľúbil zmeny, nie však zásadné