Platinimu trest iba skrátili, končí ako šéf UEFA

Platini žiadal úplné zrušenie trestu. K tomu nedošlo.
Platini žiadal úplné zrušenie trestu. K tomu nedošlo. (Autor: SITA/AP)
SITA|9. máj 2016 o 11:20

Francúzsky funkcionár žiadal úplné zrušenie šesťročného dištancu.

LAUSANNE. Suspendovaný prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Michel Platini odstúpi z funkcie po tom, ako neuspel v súlade so svojimi predstavami u Športového arbitrážneho súdu vo švajčiarskom Lausanne.

CAS mu skrátil 6-ročný dištanc na 4 roky zákazu pôsobenia vo futbale namiesto požadovaného úplného zrušenia trestu. Francúzovo zloženie funkcie predznamenal hovorca jeho parížskeho právneho zastúpenia. 

Vtedajší prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Sepp Blatter v roku 2011 schválil netransparentné vyplatenie dvoch miliónov švajčiarskych frankov Platinimu. 

Legendárny francúzsky futbalista odchádzal z arbitrážneho súdu sklamaný.
Legendárny francúzsky futbalista odchádzal z arbitrážneho súdu sklamaný. (Autor: SITA/AP)

Etická komisia FIFA to klasifikovala ako konflikt záujmov a nelojálnosť, obom protagonistom uložila dištanc na 8 rokov. Odvolacia komisia skrátila suspendáciu na 6 rokov, Platini aj Blatter sa následne odvolali ku CAS. Dvaja niekdajší najvplyvnejší muži futbalového hnutia stále popierajú akékoľvek pochybenie.

Tvrdia, že na doplatok za Platiniho poradenské služby Blatterovi z rokov 1999 - 2002 mali ústnu dohodu. Blatterov prípad bude neskôr riešiť iný tribunál CAS. 

Zastupujúcim prezidentom UEFA je grécky generálny sekretár riadiacej organizácie Theodore Theodoridis.
Zastupujúcim prezidentom UEFA je grécky generálny sekretár riadiacej organizácie Theodore Theodoridis. (Autor: SITA/AP)

Platini bol pre kauzu nútený zastaviť svoju kampaň vo voľbách prezidenta FIFA a dodatočne chcel očistiť svoje meno napríklad z dôvodu, aby mohol byť 10. júna na otvorení majstrovstiev Európy v rodnom Francúzsku. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Platinimu trest iba skrátili, končí ako šéf UEFA