"Chcel som sa zabiť," spomína jeden z hokejistov na šikanu v juniorke

Oh My Hockey|23. jún 2020 o 08:35

ĎAKUJEME ZA ÚŽASNÚ SNAHU A PRÁCU WEBU THE HOCKEY NEWS, KTORÝ PRINÁŠA DO KAUZY SO ŠIKANOU V KANADSKEJ JUNIORKE STÁLE NOVÉ SKUTOČNOSTI. AJ TENTO ČLÁNOK ČERPÁ Z ČLÁNKU ICH REDAKTORA KENA CAMPBELLA.

Sezóna 2002/03. Sarnia Sting sú na tripe. S nimi aj gólman Ryan Munce, spoluhráč Daniela Carcilla. V hotelovej izbe si vtedy sadol za stôl a napísal list. Opäť totiž bol šikanovaný. Za všetko mohli jeho starší spoluhráči, ktorí si na nováčikoch vybíjali svoje šialené chúťky. Listom na rozlúčku Munce potvrdil, že uvažuje nad samovraždou.

Do miestnosti v tom momente vtrhli spomínaní hokejisti a jeho list mu vytrhli z rúk. Bol prezradený. Ako inak, jeho psychickí tyrani to zobrali na veľmi ľahkú váhu. Krátko potom ho totiž našiel pokrčený pri dverách svojej hokejovej izby. Nikdy potom na to Munce ani spoluhráči, ktorí to videli, nespomínali.

"Som si úplne istý, že ak by som videl dieťa, čo píše list na rozlúčku, asi by som s tým išiel oboznámiť trénera, tím a porozprával sa s ním o tom," hovorí dotknutý Munce. "Tu to bolo skôr niečo ako: ´Kašľať na to, koho to zaujíma?´"

K Danovi Carcillovi a Garrettovi Taylorovi sa pridáva množstvo hráčov, ktorí toto zaobchádzanie v juniorských súťažiach zažili na vlastnej koži. Aj meno Ryana Munceho bude mať v prípade dôležité miesto. O zverstvách, čo sa tam údajne konali, sme informovali pred pár dňami v tomto článku.

TheHockeyNews.com sa pustili do investigatívy. Iný hráč, ktorý bol v tom čase už medzi skupinkou tzv. "veteránov", sa týchto hnusných rituálov nezúčastňoval. Zároveň však potvrdzuje všetko, čo opísal Carcillo. "Nevidím nič, čo by nebola pravda," povedal, pričom zostal v anonymite. "Dnes si prajem, aby som urobil viac, aby som to zastavil."

Okrem toho sa zámorský web snažil skontaktovať aj s ľuďmi, ktorí boli označení za vinníkov. Skúšali kouča Sting Jeffa Perryho, jeho asistenta Grega Waltersa i komisionára OHL, Davida Brancha. Bolo to však neúspešné, nikto z nich nedvíhal telefón.

Perry bol zhodou okolností prepustený z organizácie Sarnia Sting po sezóne 2003/04. Dôvod? "Nehokejové príčiny".

Potom si Perry vyskúšal viaceré angažmány, až v posledných dvoch sezónach pôsobil na pozícii asistenta trénera v klube Mooretown Flags. Ich generálny manažér, John Baker, takéto správanie počas posledných dvoch rokov nevidel. "Deti ho majú rady," hovorí. "Vie to s nimi a jeho trénerské schopnosti sú výnimočné. Na našej úrovni sa s trénermi so skúsenosťami z AHL či OHL nestretnete často.

Neviem, čo sa odohralo pred pätnástimi rokmi a ani na základe toho nebudem nikoho súdiť," pokračuje. "Z toho, čo vidíme, nemôžeme potvrdiť, že by sa niečo také dialo. Keď sa zmenil, zmenil sa. Keď sa nič z toho nikdy nestalo, tak sa to nestalo. My sa s ničím takým vysporiadať nemusíme."

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»"Chcel som sa zabiť," spomína jeden z hokejistov na šikanu v juniorke