Chcel obísť FIFA. Platini sa musí najprv obrátiť na jej odvolací orgán

Etická komisia FIFA potrestala dvojicu Sepp Blatter (vpravo) a Michel Platini zákazom činnosti na osem rokov.
Etická komisia FIFA potrestala dvojicu Sepp Blatter (vpravo) a Michel Platini zákazom činnosti na osem rokov. (Autor: TASR/AP)
SITA|22. dec 2015 o 16:41

Aby mohol Michel Platini kandidovať za prezidenta FIFA, musí byť jeho dištanc zrušený mesiac pred mimoriadnym volebným kongresom. Vtedy nadobudne zoznam kandidátov definitívnu podobu.

ZÜRICH. Michel Platini si nemôže skrátiť procedúru odvolania proti trestu zastavenia činnosti vo futbalovej sfére. Medzinárodná futbalová federácia (FIFA), ktorej etická komisia v pondelok vyslovila verdikt v kauze, Francúza upozornila, že najskôr sa musí obrátiť na jej odvolací orgán. Až v prípade neúspechu je na rade posledná inštancia - Športový arbitrážny súd (CAS) v Lausanne.

Platini chcel FIFA obísť, aby urýchlil celý proces a zachoval si nádej na účasť vo voľbách prezidenta FIFA, ktoré budú 26. februára. Zoznam kandidátov nadobudne definitívnu podobu mesiac pred mimoriadnym volebným kongresom v Zürichu. A príslušná komisia doň môže Platiniho zahrnúť iba v prípade zrušenia dištancu.

Súdna komora etickej komisie FIFA zakázala prezidentovi Európskej futbalovej únie (UEFA) všetky aktivity spojené s odvetvím na nasledujúcich osem rokov. A pridala aj pokutu 80-tisíc švajčiarskych frankov.

Rovnaký dištanc dostal i dosluhujúci prezident FIFA Sepp Blatter, ktorý v roku 2011 schválil platbu dva milióny švajčiarskych frankov na Francúzov účet za služby poradcu odvedené v rokoch 1998 až 2002.

Aj Švajčiar sa mieni odvolať. Obaja to zrejme skúsia tiež na civilných súdoch.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Chcel obísť FIFA. Platini sa musí najprv obrátiť na jej odvolací orgán