Chára bol v Mozambiku, propagoval hokej

Zdeno Chára
Zdeno Chára (Autor: ap)
SITA|10. júl 2008 o 13:34

Hráč Calgary Flames Robyn Regehr a kapitán Bostonu Bruins Zdeno Chára majú za sebou cestu do Mozambiku. Na juhovýchode Afriky boli vyslancami programu Right To Play, ktorý sa snaží o bezpečnejší svet pre deti.

CALGARY 10. júla (SITA) - Vyslanci hokejovej NHL Robyn Regehr a Zdeno Chára majú za sebou cestu do Mozambiku.

Na juhovýchode Afriky boli obaja hokejisti v rámci programu Right To Play, ktorého hlavným mottom je vytvorenie zdravšieho a bezpečnejšieho sveta pre deti prostredníctvom sily športu a hry.

Chára opisoval mozambickým deťom, čo je hokej

"Deťom v Mozambiku sme opisovali hokej a odpovedali na otázky o tomto športe. Jeden chlapec sa potom postavil a urobil pohyb, ako by strieľal. Boli sme tým ohromení. Bolo to pravdepodobne jediné z 2500 detí, čo sme počas cesty stretli, ktoré vedelo niečo o hokeji," povedal pre Calgary Herald Regehr.

Dvadsaťosemročný hráč Calgary má na cestu do Mozambiku mnohé pekné spomienky. Podľa jeho slov zaujímavo vyzerala situácia, keď boli v jednej komunite, v ktorej bolo približne 400 detí. "Bola to absolútne neuveriteľná davová scéna. Ľudia sa vešali na Zdena. Bol som trochu znepokojený, keďže len prednedávnom mu operovali rameno. Vyzeral však byť v pohode. Vôbec si nemyslím, že v minulosti videli bieleho človeka, bolo to pre nich niečo nové," spomína pre Calgary Herald Regehr.

Hokejisti lámali jazykovú bariéru

Obrancom Bruins a Flames pomáhali miestni pracovníci organizácie Right To Play pri lámaní jazykovej bariéry. Obaja dostali šancu vidieť, kde malé deti v tejto krajine žijú, ako vyrastajú, kam chodia do školy. Regehr dostal aj možnosť bližšie spoznať Cháru, o ktorom mu hovorili Chuck Kobasew a Andrew Ference.

Slovák po skončení pobytu v Mozambiku zostal ešte v Afrike a pokúsil sa vystúpiť na Kilimandžáro. "Je to mimoriadne seriózny chlapík. Má zmysel pre humor a je veľmi disciplinovaný. Ráno sme pre časový posun skoro vstávali a on vždy išiel behať. Niekoľkokrát sme v našom hoteli použili na výbeh aj schody. Je veľkým profesionálom, bola to s ním dobrá cesta," hovorí Regehr o Chárovi pre Calgary Herald.

Aktuality zo zámorských klzísk:

Edmonton predlžoval zmluvy

Tím zámorskej hokejovej NHL Edmonton Oilers podpísal v stredu zmluvy s útočníkmi Marcom Poulliotom a Jeanom-Francoisom Jacquesom. Obaja hokejisti, ktorí v ostatnej sezóne hrávali v drese Edmontonu aj v AHL v Springfielde, sa "olejárom" upísali zhodne na dva roky. Pouliot v 24 dueloch nazbieral sedem kanadských bodov za 1 gól a 6 asistencií, v najbližšom ročníku zarobí 725-tisíc dolárov, v tej ďalšej o dvestotisíc viac. Jacques absolvoval v profilige deväť stretnutí bez bodového zápisu. Finančné podmienky oboch kontraktov nie sú známe.

Hitchcock aj naďalej trénerom Columbusu

Tím zámorskej hokejovej NHL Columbus Blue Jackets v stredu predĺžil zmluvu s hlavným trénerom Kenom Hitchcockom o tri roky.

Päťdesiatšesťročný kormidelník je v klube od novembra 2006, keď nahradil Gerarda Gallanta. V ostatnej sezóne dosiahol s Blue Jackets rekordný bodový zápis, keď sa tím v základnej časti zastavil na hranici osemdesiat bodov. Na postup do play off to však nestačilo. Hitchcock sa v predposlednom zápase Columbusu pridal k ďalším devätnástim trénerom, ktorý odkoučovali v NHL aspoň 900 stretnutí.

"Predĺženie spolupráce s Kenom Hitchcockom je pre klub veľmi dôležitým krokom, pretože patrí medzi najlepších trénerov v NHL. Má kredit a je momentálne nedeliteľnou súčasťou štruktúr klubu," povedal generálny manažér tímu Scott Howson. Rodák z Edmontonu pôsobí v NHL ako tréner od roku 1995, postupne vystriedal kormidlá Dallasu, Philadelphie a Columbusu. V 901 dueloch dosiahol 470 výhier.

Gratton bude hrať za Nashville

Tím zámorskej hokejovej NHL Nashville Predators a útočník Josh Gratton v stredu podpísali jednoročnú dvojcestnú zmluvu. Gratton je na zámorských klziskách známy viac ako "tvrdý muž" než svojou produktivitou. Finančné podmienky dohody sa rozhodli obe strany nezverejniť.

Dvadsaťpäťročný Kanaďan odohral v NHL iba 67 zápasov, v ktorých popri dvoch góloch a jednej asistencii nazbieral aj 237 trestných minút. Premiéru v profilige absolvoval vo Philadelphia Flyers v sezóne 2005/06, rok predtým získal s farmárskym mužstvom Philadelphia Phantoms Calderov pohár. V NHL pôsobil aj vo Phoenixe, odkiaľ ho v ostatnej sezóne vymenili spoločne s ďalšími dvoma hráčmi za Marcela Hossu a Ala Montoyu do celku New York Rangers.

LaRose predĺžil v Caroline

Útočník Chad LaRose a tím zámorskej hokejovej NHL Carolina Hurricanes sa v stredu dohodli na predĺžení vzájomnej spolupráce o jeden rok. Počas najbližšej sezóny 26-ročný krídelník zarobí 875-tisíc dolárov. Doterajšia kariéra LaRoseho je spojená iba s Carolinou, ktorej dres si oblieka od roku 2005. Celkovo odohral v profilige 187 duelov s bilanciou 18 gólov a 36 asistencií.

Nachádzate sa tu:
Domov