Český tréner priniesol slovenskej hádzanej úspech

Hádznárky remizovali s Francúzskami 24:24. Na snímke Simona Szarková.
Hádznárky remizovali s Francúzskami 24:24. Na snímke Simona Szarková. (Autor: FOTO - TASR)
TASR|12. jún 2014 o 10:35

Slovenky sa po devätnástich rokoch tešia z postupu na majstrovstvá Európy.

BRATISLAVA. Osemnásť neúspešných kvalifikácií na MS a ME a dlhé roky trápenia. Slovenské hádzanárky až v stredu v Šali uťali sériu neúspechov vďaka remíze 24:24 s tímom absolútnej svetovej špičky Francúzskom.

V decembri nebudú chýbať medzi európskou elitou v Maďarsku a Chorvátsku a na vrcholnom podujatí sa opäť predstavia po dlhých devätnástich rokoch.

"Je to pre slovenskú hádzanú fantastický úspech a dievčatám za to patrí obdiv. Bolo to z ich strany o vôli, vášni a emócii," tešil sa vyčerpaný tréner Dušan Poloz.

Doteraz bol iba asistentom

Český kouč, ktorý zasadol na slovenskú lavičku vlani v júli a za necelý rok zaznamenal s národným tímom výrazný posun vpred. Naposledy sa slovenské hádzanárky predstavili na vrcholnom podujatí ešte na MS v roku 1995, na postup na ME čakali ešte o rok dlhšie.

Svoj prvý "džob" v úlohe hlavného trénera reprezentačného celku bral Poloz ako veľkú výzvu, hoci predtým už ako asistent v Česku s kolegom Janom Bašným priviedli svoje zverenky k postupu na ME či MS.

"Som presvedčený, že na to majú aj slovenské hádzanárky, inak by som tento post nezobral. Mojou úlohou je prísť na to, prečo tak dlho nedokázali postúpiť na vrcholné podujatie," vravel v septembri pred štartom kvalifikačných bojov. Rébus rozlúskol a recept na úspech si z českej lavičky preniesol na tú slovenskú.

V závere bojovali

"Dievčatá dostali šancu zapísať sa do histórie a aj sa do nej zapísali. Dokázali to obrovskou túžbou, chuťou, neskutočnou snahou a vôľou sa na šampionát dostať. Boli sme v zápase chvíľku aj na dne, ale aj keď sme v závere prehrávali o dva, videl som na lavičke, že baby napriek tomu veria v úspech a zlomili to," vravel.

"Vidno, že mentálny koučing, ktorý sme využili v príprave, vyšiel, pretože dievčatá nestrácali vieru ani za nepriaznivého stavu. Päť minút pred koncom prehrávať o dva, nedať dve sedmičky za sebou, napriek tomu sa nepoložiť. Je to nádhera, neopísateľné chvíle."

Slovenky mali pred vyvrcholením kvalifikácie dva pokusy na získanie potrebného bodu, spoliehať sa na to ale nechceli.

"Maximálne sme sa sústredili na ten prvý, v Reykjavíku proti Islandu by to bolo v priamom súboji už veľmi ťažké," zdôraznil slovenský kouč.

"Vedeli sme, že máme dva ´mečbaly´ na postup, ale o Islande pred stredou prakticky nepadlo slovo, my sme to chceli zvládnuť doma v Šali. Francúzsko má veľmi kvalitný tím, patrí medzi päticu najlepších na svete. Je jasné, že sa ho pravidelne zdolávať nedá, raz za čas to ale dokázať môžeme. Napokon, ani teraz sme nad ním nevyhrali, ale bod nám bohato stačí..."

Fantastický úspech

Poloz od úvodnej sekundy na lavičke "žil", burcoval a nechal voľný priechod emóciám.

Štyridsaťdeväťročný kormidelník po zápase nezabudol vyzdvihnúť ani skvelú kulisu dvojtisícového publika v Mestskej športovej hale v Šali. "Atmosféra bola neskutočná. Fanúšikovia sú tu úžasní, my sme im verili ako oni nám a preto sme tu hrali. Ten náš rozhodujúci gól dali za nás fanúšikovia a práve v tomto meste si takýto úspech ľudia zaslúžili vidieť."

Poloz si postup na ME zaslúžene užíva.

"Na tie skromné podmienky a malú členskú základňu, ktorú máme, je to fantastický úspech. Prakticky iba tri a pol slovenských tímov hrá interligu WHIL, legionárky nám v podstate hrajú vonku v druhej lige, takže až časom asi doceníme my i odborníci, čo sa nám podarilo," hovoril.

"Mali sme to v tejto skupine veľmi ťažké, Francúzsko aj Island sú možno vyššie ako my, ale dokázali sme to. Veril som, že aj proti Francúzkam môžeme potrebný bod uhrať, ale definitívne som uveril asi až päť sekúnd pred koncom, keď sme mali loptu a súper sa ju už nesnažil získať. Vtedy som vedel, že sme tam..."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Český tréner priniesol slovenskej hádzanej úspech