Holandsko
Holandsko
Majstrovstvá Európy
27.06.2021, Vyraďovacia fáza | Osemfinále
0 - 2
0:0
Česko
Česko

Český kouč jeden pamätný zápas s Holandskom už zažil. Teraz sme v inej situácii, tvrdí

Český útočník Patrick Schick dal v skupinovej fáze tri góly.
Český útočník Patrick Schick dal v skupinovej fáze tri góly. (Autor: TASR/AP)
Titanilla Bőd|27. jún 2021 o 09:00

V Puskásovej Aréne sa stretne Česko s Holandskom.

PRAHA, AMSTERDAM. Holohlavý rozhodca ako nepriateľ národa i totálny zvrat priebehu stretnutia. Prechádzajúce súboje Česka a Holandska na európskych šampionátoch priniesli nezabudnuteľné momenty.

Čo ponúknu aktéri na ihrisku v nedeľu večer (18.00), v osemfinále EURO 2020 v Budapešti?

Predpokladané zostavy

Holandsko: Stekelenburg - Dumfries, De Vrij, De Ligt, Blind, Van Aanholt - De Roon, Wijnaldum, F. de Jong - Weghorst, Depay

Česko: Vaclík - Coufal, Čelůstka, Kalas, Kadeřábek - Souček, Holeš - Masopust, Barák, Jankto - Schick

Parádny obrat

Česká reprezentácia narazila na Holanďanov i v skupinovej fáze majstrovstiev Európy 2000. Jediný gól zápasu padol minútu pred koncom z pokutového kopu, ktorý nariadil proti Čechom legendárny taliansky arbiter Pierluigi Collina.

Českí priaznivci ho ihneď premenovali na Fantomasa a dlho bol považovaný za nepriateľa národa.

O štyri roky neskôr predviedli Česi parádny obrat.

Holanďania po úvodnej dvadsaťminútovke viedli už o dva góly, no ich súper vyrukoval s totálnym futbalom a gólmi Jana Kollera, Milana Baroša a tesne pred koncom aj Vladimíra Šmicera zápas vyhrali.

V role asistenta

Súčasný kouč českej reprezentácie Jaroslav Šilhavý bol vtedy asistentom trénera Karela Brücknera.

„Bol to nezabudnuteľný zápas. Tie spomienky so mnou zostanú do konca života, ba ich so sebou zoberiem aj na druhú stranu,“ citovala oficiálna stránka UEFA Šilhavého.

Kapitán českej reprezentácie Vladimír Darida bol vtedy ešte dieťa. „Zápas sme pozerali doma. Pamätám si, že mnohí už v obrat neverili, ale dali sme tri nádherné góly. Na druhý deň v škole každý rozoberal naše víťazstvo,“ prezradil Darida.

Pred zápasom je jeho štart otázny pre zranenie.

Šilhavý si uvedomuje, že situácia sa od roku 2004 zmenila. „Vtedy sme boli favoriti my. Teraz sme štyridsiati na svete,“ zdôraznil reprezentačný tréner.

Pripravujú sa aj na pokriky

Kapitán holandskej reprezentácie Georgino Wijnaldum na tlačovej konferencii vyhlásil: „Nemali by sme nikoho podceňovať. Videli ste, aké ťažké to malo Nemecko s Maďarskom.“

Holanďania pred zápasom v hlavnom meste Maďarska riešia aj to, ako sa zachovajú v prípade rasistických či homofóbnych pokrikov z tribún.

Wijnaldum bude mať na ruke kapitánsku pásku vo farbách dúhy, podobne, ako nemecký brankár Manuel Neuer. Túto formu vyjadrenia solidarity s LGBTI komunitou UEFA nepovažuje za politický odkaz, ale za podporu diverzity, a teda dobrú vec.

„Predtým som naznačoval, že v prípade rasistického či homofóbneho správania sa fanúšikov odídem z ihriska. Ale ľahko sa mi to hovorilo, lebo som na tento problém nikdy nenarazil,“ prezradil Wijnaldum.

UEFA začala vyšetrovanie v prípade prvých dvoch zápasov v Budapešti práve pre podozrenie z takéhoto správania divákov.

„Asi by som išiel za rozhodcom. Ale aby som bol úprimný, neviem povedať, aká by bola moja reakcia v zápale boja,“ dodal Wijnaldum.

Holandský stredopoliar si myslí, že UEFA má hráčov chrániť a nečakať na to, že si to budú riešiť sami.

Predseda zväzu napísal list

Na zápas si kúpili lístok tisícky domácich fanúšikov. Predseda Maďarského futbalového zväzu Sándor Csányi im napísal otvorený list.

Žiada ich v ňom, aby fandili v rámci fair play a zdržali sa rasistických, homofóbnych a šovinistických prejavov, aj keby ich niekto provokoval.

Zdôrazňuje, že férové povzbudzovanie je podmienkou toho, aby Maďarsko mohlo byť organizátorom ďalších veľkých medzištátnych zápasov.

Problémy s letom

Český tím mal deň pred stretnutím atypické problémy. Ich let v sobotu popoludní bol zrušený, lebo sa omylom nafúkla núdzová šmýkačka lietadla. Neskôr hovorca tímu upresnil, že let zrušili pre technické problémy s dverami.

Mužstvo tak nestihlo ani plánovaný tréning v Puskásovej Aréne, do Budapešti cestovali až v podvečer.

Čechov však viac znervózňuje fakt, že v sobotu pre zranenie nemohol trénovať kapitán Darida.

Ambiciózni Holanďania

Holanďania sú zatiaľ na turnaji stopercentní a v skupinovej fáze dali najviac gólov: Ukrajinu zdolali 3:2, Rakúsko 2:0 a Severné Macedónsko 3:0.

Česi zvíťazili nad Škótskom 2:0, remizovali s Chorvátskom 1:1 a prehrali s Anglickom 0:1. Všetky ich góly dal útočník Patrick Schick.

„Holanďania sú hladní po góloch a majú výborné individuálne schopnosti,“ chválil súpera Jaroslav Šilhavý. „Ak chceme postúpiť, musíme podať sto až stopäťdesiat percentný výkon. Ak sa nám podarí zopakovať individuálne výkony zo zápasu so Škótskom, kde Tomáš Vaclík a Patrick Schick hrali brilantne, máme šancu na víťazstvo,“ dodal.

Jeho náprotivok Frank de Boer netajil ambície svojho tímu. „Ak sa dostaneme do semifinále, bude to dobré. Ale najradšej by sme boli, ak by nás čakala oslava na lodi po kanáloch Amsterdamu, to je náš najväčší cieľ. Chceme vyhrať celý turnaj,“ vyhlásil holandský tréner.

Zápas povedie Sergej Karasjov z Ruska. Víťaz stretnutia sa stretne vo štvrťfinále s Dánskom 3. júla v Baku.

Viac o EURO 2020 / 2021

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Český kouč jeden pamätný zápas s Holandskom už zažil. Teraz sme v inej situácii, tvrdí