Čech Plekanec: Jaro Halák je vynikajúci brankár

Jaroslavovi Halákovi nevyšiel úvod šampionátu.
Jaroslavovi Halákovi nevyšiel úvod šampionátu. (Autor: AP)
TASR|29. apr 2009 o 12:58

Máme na zlato, Slováci na to tento rok nemajú, aj keď Jaro Halák je vynikajúci" - to sú dojmy českého hokejistu Plekanca.

Zürich-Kloten/Praha. "Máme na zlato, Slováci na to tento rok nemajú, aj keď Jaro Halák je vynikajúci" - to sú dojmy českého hokejistu Tomáša Plekanca z úvodu prebiehajúceho svetového šampionátu vo Švajčiarsku. Líder klubu NHL Montrealu Canadiens, ktorý si chce na MS napraviť chuť po nie príliš vydarenej zámorskej sezóne, v kútiku duše vraj dúfa v medailové umiestnenie národného výberu ČR, pričom doterajšie nepresvedčivé výkony Slovákov ho údajne neprekvapujú.

Peter Bondra si opäť obliekol slovenský dres, pozrite si fotogalériu na hokej.sme.sk

"Verím, že budeme pokračovať v aktuálnej forme a ešte aj pridáme čosi navyše. Máme šikovný tím a určite môžeme pomýšľať i na nejaký poriadny úspech," zamýšľa sa Plekanec v on-line rozhovore pre český spravodajský web idnes.cz. "Všetko bude závisieť od štvrťfinále, to keď sa nám podarí, cesta nahor sa nám otvorí... A prečo nie? Máme na to," sebavedomo hlási konštruktívny útočník. Pri otázke, čo si myslí o momentálnej reprezentačnej mizérii Slovenska, sa len pousmeje: "Slováci majú v posledných rokoch problémy. Nie, že by ma ich výsledky úplne prekvapili, nemajú totiž najsilnejšie mužstvo, no tá 'skoro-remíza' s Maďarskom, hm..."

Plekanec sa okrem súčasnej témy číslo 1 pristavil i pri zbabranom profiligovom ročníku. S kanadským celkom sa mu síce podarilo nahliadnuť do úvodného kola play off, tam však Habs vystavili konečnú hokejistu Bostonu. "Škoda toho, mali sme vyššie ambície. Taký však je život, raz ste hore, raz dolu," podotkol. Pri spomienke na dnes preňho už minulé vydanie zaoceánskej súťaže sa Plekanec najviac rozžiari pri mene Halák. "Jaro je vynikajúci brankár a určite sa bude ešte zlepšovať. Podľa mňa bude kvalitnou jednotkou v ktoromkoľvek tíme," vyhlásil.

Hľadá sa optimum slovenských formácií

Šampionát ešte nie je pre slovenský hokej stratený. Ale - jeho reprezentanti musia vyhrať nasledujúci zápas, v piatok o 20.15, to je jedno, či nad Českom, alebo Fínskom. Najlepšie v riadnom čase a najlepšie, keď k tomu na druhý deň (16.15) pridajú úspech opäť proti jednej z týchto dvoch veľmocí. Nielen preto, aby nezmizla miznúca vidina bernského štvrťfinále, ale aby sa MS v zürišskom Klotene neskončili prakticky už 2. mája a aby zápas proti Dánsku alebo Nórsku nebol od dva dni neskôr iba formalitou.

Nevyzerá to nádejne, ale bohvieako silné rojčenie nevzbudzovali ani fázy medailových turnajov v prvej ére súčasného šéftrénera. Ján Filc si vytrpel svoje aj pred zlatým ošiaľom vo Švédsku. A predtým, pri jeho premiére v roku 2002 to v Petrohrade nevyzeralo zase v druhej fáze bohvieako. Ale na oboch slávnych šampionátoch boli góly, bola hra, bolo smerovanie. Teraz góly nie sú, proti Maďarom síce štyri, ale to nie je zase výrazný počin, proti Bielorusom jeden a proti Kanade jeden v reáliách zápasu, tie v závere za stavu 1:7 netreba brať v tomto výpočte do úvahy. Hra je rozpačitá, proti maďarským hradbám čiastočne bezradná, v kmitajúcom bieloruskom víre strnulá, s Kanadou zase hra "kto z koho na fauly".

Paralela so strieborným Petrohradom by tu bola. Filc má zase pár "hráčikov" z NHL a pomerne zvučné mená z Európy. Skúsených i mladých. Ale niet lídrov, hoci pred 9 rokmi Handzuš s Bartečkom nimi v čase nastupujúcej hviezdnosti boli. Stmelení charizmatickým Šatanom, vzadu podporení Chárom a Višňovským a to na všetkých tá najväčšia sláva čakala v ďalších sezónach. Dnes v tíme najkvalitnejší, ale starnúci Handzuš s Bartečkom nemajú po boku vodcu a vzadu ich podporuje iba skutočne pozitívne, skutočne talentovane, ale predsa ešte nevyzreto pôsobiaci Sekera. Obranné rady v defenzívnej činnosti neoslnili a v podpore útoku prepadli. Útočníci majú len záblesky, azda najkonzistentnejšie hrá Hossa, ale ten proti Kanade zase totálne zlyhal v taktike.

Preto sa hľadá optimálna zostava a kto by to bol po výsledkovo i konceptuálne vydarenej príprave povedal... Najhoršie je, že proti Kanade sa nemala ako nájsť. Napríklad Bartovič na pravom krídle prvej línie. "Ja som mal pocit, že sme tam mali len 4-5 striedaní, tak ťažko hodnotiť našu súhru," potvrdil Michal Handzuš. Vzhľadom na disciplinárny prepad sa až v 15. minúte dostali do hry Bicek s Ölveckým, Surový ako tretí člen štvrtej línie trochu skôr na oslabenia. Paradoxne práve on a hneď v prvej šichte druhej tretiny zdvihol na chvíľu slovenskú zástavu. Bolo to dielo pohotovej strely po buly. "Ten môj gól bola šťastná strela od mantinelu. Ale škoda, že sme potom dostali štvrtý gól. Nie je to dobrá situácia, ale máme tri zápasy pred sebou a dúfame, že nad nejakým silným súperom vyhráme a postúpime do štvrťfinále," konštatoval Surový.

Aj on nepriamo priznal iba záblesk hokejového umenia. Lebo v ďalšom striedaní tohto tria Bicek stratil v obrannom pásme puk a Kanaďania po rýchlej akcii zvýšili svoj náskok opäť na tri góly. V čase, keď boli v očividnom útlme... "Vybehli sme tam párkrát, snažili sme sa dať do našej hry energiu. Nie je to jednoduché pre hráča, keď tam sedí, samozrejme stvrdne a snaží sa tam hýbať na striedačke," priznal TASR Bicek.

Prekopané útoky naozaj nemali šancu ukázať svoje možnosti. Frustrujúce to bolo najmä pre Juraja Štefanku, čerstvo dopísaného na súpisku, ktorý mal mať príležitosť centrovať kanonierov Hossu a Ružičku. Veľa toho s nimi ale nenahral a pre TASR smutne konštatoval: "Nevyšlo nám to podľa predstáv. Kanaďania to rozhodli v presilovkách. Myslím si, že sme v normálnej hre držali krok a šance sme mali minimálne narovnako. Dúfam, že sa pozbierame a tie ďalšie zápasy budú lepšie.

Pravda, otázne je, či Štefanka dostane príležitosť, alebo ktorý útočník zostane predbežne na striedačke. Proti Kanade to bol Mikúš a ten v tretej časti priniesol do hry tímu oživenie, rozdával puky do čistých šancí a s prehľadom sa orientoval v strednom pásme pri rozohrávke i forčekingu. Typický príklad tých zábleskov. Navyše v čase, keď už Kanada postupne vypúšťala. No hráči z tejto tretiny predsa žijú. "Sme si pred poslednou tretinou povedali, že sa ju pokúsime vyhrať, aby sme sa naladili na ďalšie zápasy. Góly padli v presilovkách, ale treba objektívne povedať, že Kanaďania už tiež nehrali naplno. V každom prípade je fajn, že sme góly dali a že sme to nevzdali."

Handzušove slová nádeje. Naozaj nie je nič stratené, ale proti Čechom, resp. Fínom treba nájsť konečnú podobu zostavy. A tá sa musí nájsť na ľade v zápase veľmi rýchlo. Hneď. Ukázať skrytý individuálny i systémový potenciál skôr ako bude neskoro. Slováci zatiaľ ukázali len výraznú schopnosť dávať góly v záveroch zápasov a to nie vždy stačí.

TASR
Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Čech Plekanec: Jaro Halák je vynikajúci brankár