Kto nahradil Rusov a kde hrajú Slováci? (otázky a odpovede o MS v hokeji 2022)

Slovenskí hokejisti.
Slovenskí hokejisti. (Autor: TASR)
Sportnet|21. apr 2022 o 06:00

Prečítajte si odpovede na časté otázky o MS v hokeji 2022.

HELSINKI, TAMPERE. Deviaty raz v histórii bude hostiť majstrovstvá sveta v hokeji Fínsko. Turnaj sa uskutoční 13. až 29. mája v mestách Helsinki a Tampere.

Pred jeho začiatkom Sportnet pripravil základné otázky a odpovede.

Kto sú účastníci turnaja?

Na šampionáte sa tradične predstaví 16 tímov, ktoré sú rozdelené do dvoch skupín na základe rebríčka IIHF. V skupine A je Kanada, Nemecko, Švajčiarsko, Slovensko, Dánsko, Kazachstan, Taliansko a Francúzsko.

V skupine B hrajú Fínsko, USA, Česko, Švédsko, Lotyšsko, Nórsko, Veľká Británia a Rakúsko. Štyria najlepší z oboch skupín postúpia do štvrťfinále.

Prečo na MS chýba Rusko a Bielorusko?

Rada IIHF vylúčila oba tímy v reakcii na ruskú vojenskú inváziu na Ukrajinu, ktorú podporuje aj Bielorusko. Trest sa týka všetkých ruských a bieloruských reprezentačných tímov v každej vekovej kategórii a vo všetkých súťažiach pod hlavičkou IIHF. Vylúčené krajiny na seniorskom šampionáte nahradia Francúzsko a Rakúsko.

Vylúčenie platí až do odvolania. Rusko, ktoré je v hokeji nástupníckou krajinou po Sovietskom zväze a Spoločenstve nezávislých štátov, chýba na MS prvý raz od roku 1962. Na šampionát, ktorý sa vtedy konal v Colorado Springs, necestovala zborná z politických dôvodov.

Americká vláda totiž po vybudovaní berlínskeho múru odmietla udeliť vstupné víza hokejistom Nemeckej demokratickej republiky. Na protest sa nezúčastnili na turnaji ani reprezentácie ďalších socialistických krajín - okrem Sovietskeho zväzu ani Československo a Rumunsko.

Kde sa hrá?

Zápasy skupiny B, v ktorej hrajú domáci hokejisti, sa uskutočnia v novej Nokia aréne v Tampere. Stavať ju začali v roku 2018 a dokončili minulý rok. Ligové zápasy v nej hrajú oba tímy z tohto fínskeho mesta Ilves a Tappara.

Do hľadiska sa zmestí 13 455 ľudí a súčasťou arény sú aj komerčné priestory, kasíno a hotel. Názov aréne dala jedna z najznámejších fínskych značiek - telekomunikačný gigant Nokia. Spoločnosť založili v roku 1865 v meste Nokia neďaleko Tampere pôvodne ako papierne.

Zápasy skupiny A, kde hrá aj Slovensko, sa pôvodne mali uskutočniť v Helsinky Halli (predtým Hartwall Aréna), ale po po ruskej invázii na Ukrajinu to fínski organizátori odmietli, keďže halu od roku 2013 vlastnia ruskí oligarchovia Gennadij Timčenko (šéf KHL) s bratmi Arkadijom a Borisom Rotenbergovými.

Alternatívou je Helsinki Ice Hall, druhý najstarší zimný štadión vo Fínsku (otvorili ho v roku 1966), kde hráva domáce zápasy klub IFK Helsinki. Hala sa nachádza v olympijskom parku a do hľadiska sa vojde 8400 fanúšikov.

Koľko stoja vstupenky?

Po troch rokoch sa svetový šampionát uskutoční opäť aj s fanúšikmi na tribúnach. Vstupenky na zápasy slovenského tímu sa predávajú v rôznych cenových kategóriách.

Napríklad na úvodný zápas proti Francúzom stoja najlacnejšie 12 eur a najdrahšie 43 eur, ale na súboj proti Kanade sa predávajú najlacnejšie po 19 eur a najdrahšie za 144 eur. Všetky informácie o vstupenkách nájdete na tomto odkaze.

Ako sa vo Fínsku darilo Slovákom?

Slovenská reprezentácia odohrala vo Fínsku doteraz štyri šampionáty. V roku 1997 obsadilo mužstvo vedené trénerom Jozefom Golonkom 9. miesto z 12 účastníkov. V základnej skupine vyhralo len nad Francúzskom a obsadilo 4. miesto.

V skupine o 7. až 12. miesto Slováci zdolali Nórov aj Talianov, ale prehrali s Lotyšmi. Najmladším hráčom výberu bol 18-ročný Marián Hossa. V roku 2003 slovenský tím obhajoval titul a bez prehry sa prebojoval až do semifinále, kde mu oplatili prehru z Göteborgu Švédi.

V zápase o bronz však zverenci Františka Hossu zdolali Čechov. Striebro z MS 2012 bolo prekvapením. Mužstvo vedené trénerom Vladimírom Vůjtkom a s lídrami Zdenom Chárom, Miroslavom Šatanom a Michalom Handzušom sa postupne zlepšovalo.

Vo štvrťfinále zdolalo Kanadu, v semifinále Česko a až vo finále ho pokorili Rusi. Zatiaľ naposledy sa hralo vo Fínsku aj v roku 2013. Slováci opäť postúpili do štvrťfinále. V ňom prehrávali s domácimi Fínmi už 0:3, dokázali vyrovnať, ale posledný gól dali hostitelia.

Majstrovstvá sveta v hokeji

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2022»Kto nahradil Rusov a kde hrajú Slováci? (otázky a odpovede o MS v hokeji 2022)