Porte si za pád môže sám, nie organizátori, tvrdí cyklista z tímu Bora-Hansgrohe

Richie Porte po páde v deviatej etape Tour de France 2017.
Richie Porte po páde v deviatej etape Tour de France 2017. (Autor: TASR/AP)
SITA|10. júl 2017 o 18:08

Richie urobil jazdeckú chybu, povedal Marcus Burghardt.

CHAMBÉRY. Za početné pády počas náročnej deviatej etapy cyklistickej Tour de France v pohorí Jura nenesú zodpovednosť organizátori, ale sami pretekári.

Myslí si to nemecký šampión v pretekoch s hromadným štartom v drese Bora-Hansgrohe Marcus Burghardt.

Najmä po ťažkom páde Austrálčana Richieho Porteho v klesaní z Mont du Chat sa otvorila diskusia o tom, či to organizátori neprestrelili s náročnosťou etapy.

Tá obsahovala sedem kategorizovaných stúpaní, pričom tri boli špeciálnej HC kategórie, navyše spočiatku sa jazdilo na mokrých cestách.

Vždy to tak bolo, že k Tour de France patrili aj veľké pády. Keď sa šplháte na nejaký kopec, musíte myslieť na to, že vás čaká aj nebezpečná cesta dolu.


Marcus Burghardt, cyklista tímu Bora-Hansgrohe

"Pád Richieho Porteho nebol problémom bezpečnosti, ale chybou pretekára. Určite nemajú za to niesť následky ľudia, ktorí organizujú preteky. Richie urobil jazdeckú chybu, čo je, samozrejme, veľká škoda," skonštatoval Marcus Burghardt na webe sport1.de.

Porte z tímu BMC Racing bol jedným z ašpirantov na celkový triumf v 104. edícií Tour de France, jeho aktuálna forma ho predurčovala zaútočiť na zdanlivo neotrasiteľnú pozíciu Christophera Frooma, trojnásobného šampióna Tour.

"Vždy to tak bolo, že k Tour de France patrili aj veľké pády. Keď sa šplháte na nejaký kopec, musíte myslieť na to, že vás čaká aj nebezpečná cesta dolu. A jazdiť sa musí, aj v daždi," pokračoval Burghardt, 129. muž celkovej priebežnej klasifikácie.

Skúsený nemecký reprezentant dodáva, že je na každom pretekárovi, aké vysoké riziko podstúpi počas etapy, čo platí dvojnásobne v technicky nebezpečných zjazdoch zo strmých kopcov.

"Keď bojujete o prvenstvo v celkovom poradí a váš súper zaútočí, musíte vždy zvážiť, či sa pridáte alebo radšej stiahnete. Vždy to tak bolo a platí to aj dnes."

Bora-Hansgrohe prežil celkovo veľmi smolný prvý týždeň na Tour de France. Po kontroverznej diskvalifikácii slovenského lídra Petra Sagana pre neregulárny šprint v koncovke štvrtej etapy vo Vitteli, o päť dní neskôr nemecký tím prišiel aj o druhého zo Saganovcov - Juraja. Nováčik na Grand Tour nedošiel v stanovenom časovom limite do cieľa nedeľňajšej deviatej etapy v Chambéry.

Navyše, vrchársky špecialista Rafal Majka v nej utrpel pád, a hoci ešte vysadol na bicykel, v cieli ho klasifikovali až na 137. mieste s mankom 36:21 minúty.

V celkovom poradí to znamenalo prepad na 43. priečku (+37:26). Doudieraný a fyzicky vyčerpaný Poliak sa napokon rozhodol, že odstúpi z pretekov.

Novým najlepším mužom Bora-Hansgrohe na TdF je Nemec Emanuel Buchmann, aktuálne osemnásty v celkovom priebežnom poradí s odstupom 8:46 minúty na Brita Christophera Frooma (Sky).

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tour de France»Porte si za pád môže sám, nie organizátori, tvrdí cyklista z tímu Bora-Hansgrohe