Najlepší útočník či futbalový Boh. Lewandowski sa zapísal do dejín

Robertovi Lewandowskému gratulujú spoluhráči.
Robertovi Lewandowskému gratulujú spoluhráči. (Autor: SITA/AP)
SITA|16. máj 2021 o 12:30

Osamostatní sa na prvom mieste?

BRATISLAVA. Takmer 50 rokov trvalo, kým sa našiel futbalista, ktorý nastrieľal 40 gólov v jednej sezóne nemeckej I. bundesligy. Rekord legendárneho Gerda Müllera zo sezóny 1971/1972 stále trvá, ale aktuálne má už aj spoluvlastníka.

Poľský útočník Robert Lewandowski ho v súboji 33. kola na trávniku Freiburgu (2:2) vyrovnal, keď premenil pokutový kop.

V opojnom geste radosti si vyhrnul dres, pod ktorým mal na tričku nápis "4 EVER GERD" (Navždy Gerd) na počesť niekdajšieho skvelého nemeckého kanoniera, ktorý už šesť rokov bojuje s Alzheimerovou chorobou.

Lewandowski: Rekord patrí celému mužstvu 

"Je to veľká česť pre mňa, ale aj pre modernú históriu nemeckej bundesligy. Gerd Müller utvoril legendárny rekord, ktorý je neuveriteľný. Nikdy by som si nepomyslel, že sa na neho môžem dotiahnuť," povedal Lewandowski.

"Som na to veľmi hrdý a nemôžem tomu uveriť. Rekord patrí celému mužstvu. Som na ňom podpísaný nielen ja, ale všetci hráči," doplnil.

Tridsaťdvaročný Poliak potreboval na 40 gólov iba 28 zápasov. Znamená to, že gól strelil v priemere každých 58 minút. U Müllera to bolo raz za 77 minút.

Kanonier poľskej reprezentácie mal dve šance aj na prekonanie dlhoročného rekordu, Holanďan v bránke Freiburgu Mark Flekken ho však vychytal.

Lewandowski má k dobru ešte jeden zápas, aby si podmanil rekord. V sobotu 22. mája na záver sezóny Bayern Mníchov hostí FC Augsburg.

Rummenigge: Je futbalovým bohom 

Výkon poľského útočníka vyzdvihli aj viaceré osobnosti bavorského veľkoklubu.

"Momentálne je najlepší útočník na svete. Pred pár rokmi sme si v Bundeslige nevedeli predstaviť, že niekto môže ohroziť Gerda Müllera. Vo futbale je však možné aj to, čo sa často javí ako nemožné," skonštatoval tréner Hansi Flick.

"Štyridsať gólov v jednej bundesligovej sezóne! Lewandowski už niekoľko rokov je tou persónou, s ktorou sa porovnávajú všetci svetoví útočníci. Najlepší futbalista Európy, najlepší futbalista sveta a teraz sa dostal na rovnakú úroveň s jedným z najlepších strelcov všetkých čias.

Týmto neuveriteľným počinom si už postavil pomník. Sebe aj tímu FC Bayern Mníchov," uviedol Oliver Kahn, člen správnej rady a niekdajší skvelý brankár.

Ďalší niekdajší velikán nemeckého futbalu pracujúci v štruktúrach Bayernu Karl-Heinz Rummenigge emotívne doplnil:

"Rekord pre večnosť je na spadnutie. Stane sa tak zrejme budúci týždeň. Dosiaľ bol futbalovým bohom Gerd Müller. Odteraz ním je aj Robert Lewandowski."

Napodobnil Suáreza

Lewandowski je prvý futbalista, ktorý po šiestich rokoch prekonal hranicu 40 gólov v jednej z piatich najprestížnejších futbalových súťažiach v Európe.

Naposledy predtým sa to podarilo Uruguajčanovi Luisovi Suárezovi (vtedy ešte v službách FC Barcelona, pozn.) v španielskej La Lige v sezóne 2015/2016.

Fenomenálny Poliak skóroval aspoň raz vo všetkých zápasoch na ihrisku súpera v tejto sezóne a hetrikom proti Borussii Mönchengladbach tri kolá pred koncom súťaže spečatil deviaty titul pre Bavorov v neprerušenej sérii.

"Keď si Lewandowski na konci marca v zápase poľskej reprezentácie poranil väzy v pravom kolene, zdalo sa, že magická méta 40 gólov zostane v nedohľadne.

Teraz však tento Poliak vyrovnal rekord, ktorý sa zdal byť nedosiahnuteľný," napísal športový denník Kicker.

Portál BBC Sport pripomenul, že naposledy neskóroval v zápase proti Herthe Berlín. Tento súboj sa odohral ešte 5. februára. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Nemecko»Najlepší útočník či futbalový Boh. Lewandowski sa zapísal do dejín