Bitka, psychiatria, trestné oznámenie? Koniec Slovenska na ME bol divoký

Tréner Slovenska Ladislav Borbély.
Tréner Slovenska Ladislav Borbély. (Autor: EMF EURO 2022)

Ladislav Borbély a český rozhodca mali konflikt.

KOŠICE. Slovenský tím bol na ME v malom futbale v Košiciach na pokraji naplnenia svojich ambícií. Semifinálový cieľ a finálový sen sa však rozplynuli vo štvrťfinále.

Zápas s Azerbajdžanom rozhodol pokutový kop, ktorý osem minút pred koncom odpískal mladý český arbiter Matěj Kubečka. Bolo to prísne rozhodnutie, podľa niektorých chybné.

Od toho momentu slovenským tímom lomcovali emócie.

Čo sa v texte dočítate:

  • Čo vyčítal Slovákom a rozhodcom Ľuboš Micheľ?
  • Prišlo k napadnutiu českého rozhodcu Matěja Kubečku?
  • Pomstili sa rozhodcovia za kritiku trénera Ladislava Borbélyho?
  • Bola penalta proti Slovákom nariadená správne?
  • Ako reaguje na incident prezident zväzu Peter Králik?

Kritizoval ich aj Micheľ

Turnaj amatérskych hráčov ovplyvnili výsostne amatérske výkony rozhodcov. Pískali obyčajné súboje, často si nevšimli teč a zle prisudzovali auty či rohy. Istý čas sa hralo s dvomi loptami na hracej ploche.

V 39. minúte sa azerbajdžanský útočník zvalil pred bránou Slovenska, hoci lopta už bola ďaleko za ním. Rozhodca však ukázal na biely bod.

„A Čech nás zarezal,“ povzdychol si rozhodca Ľuboš Micheľ, spolukomentátor televízneho prenosu, ktorý tiež na turnaji pískal.

Vlna nevôle skončila žltými kartami pre Kuhajdíka i brankára Pellu. Len vtedy sa nehralo tri minúty. Po góle čas umne zdržoval Azerbajdžan, ale aj Slováci. S rozhodcami komunikovali viac ako medzi sebou.

„To je to najhoršie. Naši hráči zbytočne podľahli emóciám, zbytočne sami naťahujú čas. Že to robí súper, to chápem, ale sami si uberáme sekundy, ktoré nám môžu na konci chýbať,“ hovoril počas zápasu Micheľ.

Uznal to neskôr aj slovenský tréner Ladislav Borbély: „Ten rozhodcovský zásah spôsobil emocionálnu dysbalanciu pri chlapcoch. Negatívny stimul ovplyvnil ich prežívanie zápasu.“

Sám však videl žltú kartu. Pri priamom kope súpera vstúpil na hraciu plochu a posunul loptu hráčovi Azerbajdžanu o pár decimetrov dozadu.

Taliansky rozhodca Angelo Croce sa naňho nechápavo pozrel a potrestal ho. „Trošku som ho chcel podráždiť, lebo už ma hneval svojimi verdiktmi,“ priznal Borbély pre Sportnet.

Plač aj hnev

Rozhodcovia dopriali Slovákom v závere tri nadstavené minúty a presilovú hru, zverenci trénera Ladislava Borbélyho však nedokázali skórovať.

„Boli sme neefektívni. Vytvorili sme si tri gólové situácie, ale nedokázali sme ich zrealizovať. Bolo na chlapcoch cítiť tú úzkosť, ktorá vznikla zásahom rozhodcu pri penalte,“ hodnotil Borbély.

Záverečný hvizd spustil množstvo emócií. Niekoľko hráčov utekalo za rozhodcami, Čech Kubečka len tak-tak ušiel do kabíny.

Peter Brestovanský, jeden z najlepších slovenských hráčov na turnaji, ešte niekoľko minút plakal na ihrisku.

Po zápase sa ospravedlnil spoluhráčom a fanúšikom za nepremenenú gólovú šancu v závere, v ťažkej situácii netrafil bránku.

Emócie nevychladli ani po skončení televízneho prenosu. Práve naopak, vystupňovali sa.

V útrobách štadióna sa stretli aj český rozhodca a slovenský tréner Borbély.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Malý futbal»Bitka, psychiatria, trestné oznámenie? Koniec Slovenska na ME bol divoký