Fantázia, ideme do Tokia. Slovenský boxer dodržal slovo a vybojoval si miestenku

Andrej Csemez s miestenkou do Tokia
Andrej Csemez s miestenkou do Tokia (Zdroj: Slovenská boxerská federácia)
Titanilla Bőd|6. jún 2021 o 17:15

Andrej Csemez bude prvým slovenským boxerom na olympiáde od roku 1996.

Beriem to tak, že už som tam, vravel sebavedomo o účasti v Tokiu boxer Andrej Csemez v rozhovore pre Sportnet pred šiestimi týždňami.

Slovo dodržal. 23-ročný borec v prvom kole dokončovanej olympijskej kvalifikácie v Paríži zdolal Španiela Miguela Cuadrada 5:0 na body. Vo štvrťfinále si poradil s Belgičanom Protonom De La Chapellem tiež jednoznačne 5:0.

Čo začal v Londýne, dokončil v Paríži

Naplnil tak scenár, ktorý načrtol už v rozhovore.

„V nasledujúcom kole mám boxovať so Španielom, ktorého som už raz zdolal a teraz ho zbijem ešte viac. Potom už musím vyhrať len jeden zápas, buď proti Belgičanovi, alebo Rumunovi. Tí môžu prísť v pohode aj dvaja naraz,“ povedal v apríli sebavedomý Csemez.

Olympijská kvalifikácia sa mala pôvodne konať vlani v Londýne, no pre pandémiu koronavírusu ju preložili. Csemez tam vyhral jeden zápas. Ďalšie dve víťazstvá pridal v Paríži.

Po jednoznačnom víťazstve sa rodák z Dolných Salíb rozplakal od radosti.

Všetko podľa plánov

„Je to fantázia. Ideme do Tokia. Po 25 rokoch sa znovu dostal slovenský boxer na olympiádu. Je to výsledok dvanásťročnej spoločnej práce,“ vravel pre Sportnet dojatý tréner Tomi Kid Kovács priamo z Paríža.

Jeho zverenec sa práve rozprával so svojimi rodičmi.

„Mali sme všetko vyrátané. Nič sme nenechali na náhodu a všetko prebiehalo podľa plánov. Bandi hladko vyhral všetky tri kolá,“ zhodnotil víťazný duel Tomi Kid.

Csemez pritom mal prasknutý nos a jeho štart v semifinále pretekov v Paríži je preto otázne.

Tréner mu sľúbil byt

Tréner v minulosti viackrát uviedol, že ak sa niekto zo zverencov KO Box Club Galanta kvalifikuje na olympiádu, dostane od neho byt. „Za svojím slovom si stojím. Bandi dostane byt podľa dohody,“ potvrdil Tomi Kid Kovács.

So svojím zverencom si poplakal aj on.

„Tu nejde o terajšiu prípravu, ale o našu spoločnú prácu cez dlhé roky. Nebolo vždy všetko super, zažili sme aj ťažkosti. Mnohí by to už vzdali. Bandi mal aj vážnu autonehodu, ale spolu sme všetko prekonali,“ zdôraznil prezident slovenskej boxerskej federácie.

Csemez v októbri 2017 narazil do stromu, keď mu pred auto vybehol v zákrute zajac. Lekári mu najprv predpovedali, že s vrcholovým športom musí končiť.

Chce medailu z Tokia

Už o rok však získal zlato na na majstrovstvách Európskej únie vo Valladolide a v roku 2019 na európskych hrách v Minsku vybojoval bronzovú medailu.

Jeho cieľom je získať medailu i v Tokiu.

Vďaka nemu bude mať Slovensko prvého boxera na olympijských hrách od roku 1996. Vtedy v Atlante súťažili dokonca dvaja slovenskí boxeri, Peter Baláž a Gabriel Križan. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Fantázia, ideme do Tokia. Slovenský boxer dodržal slovo a vybojoval si miestenku