Vyšetrovanie začalo. Dezinformácie o alžírskej boxerke zdieľali Trump, Musk či Rowlingová

Imane Khelifová (uprostred) v alžírskej metropole po návrate z letných olympijských hier v Paríži.
Imane Khelifová (uprostred) v alžírskej metropole po návrate z letných olympijských hier v Paríži. (Autor: TASR/AP)
SITA|14. aug 2024 o 16:33

Imane Khelifová sa počas OH 2024 stala terčom obťažovania po spŕške neoprávnenej kritiky a nepravdivých tvrdení o jej pohlaví.

PARÍŽ. Francúzska prokuratúra už začala vyšetrovať podnet alžírskej boxerky Imane Khelifovej, ktorá sa na miestne úrady obrátila počas OH 2024 vo veci "online" obťažovania po spŕške neoprávnenej kritiky a nepravdivých tvrdení o jej pohlaví.

Alžírčanka získala zlatú medailu v ženskej hmotnostnej kategórii do 66 kilogramov, čím sa vo vlasti stala hrdinkou a pritiahla globálnu pozornosť na ženský box.

Pre svoje mužské črty však vzbudila pozornosť neprajníkov a hejterov, ktorí ju verejne kritizovali za to, že súťažila v ženskej kategórii.

Podnet podala ešte v piatok špeciálnej jednotke parížskej prokuratúry pre boj proti nenávistným prejavom v online priestore.

Ako je bežné vo francúzskom práve, sťažnosť neuvádza údajného páchateľa, ale ponecháva na vyšetrovateľoch, aby určili, kto by mohol byť vinný.

Khelifová bola nevedomky vtiahnutá do celosvetového konfliktu o rodovú identitu a reguláciu v športe po svojom prvom súboji na OH 2024, keď talianska súperka Angela Cariniová v bolestiach odstúpila z turnaja len pár sekúnd po tvrdom údere od súperky.

Vzápätí sa na internete po celom svete strhla lavína neoprávnenej kritiky voči Khelifovej, že je transgenderka alebo dokonca muž.

Medzinárodný olympijský výbor sa postavil na jej obranu a verejne odsúdil tých, ktorí šírili dezinformácie.

Khelifová uviedla, že šírenie mylných predstáv o nej poškodzuje jej ľudskú dôstojnosť.

Dezinformácie o africkej športovkyni medzičasom zdieľali aj Donald Trump, Elon Musk či J. K. Rowlingová.

Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Paríž 2024»Vyšetrovanie začalo. Dezinformácie o alžírskej boxerke zdieľali Trump, Musk či Rowlingová