10.08.2024 08:00
Deň 15
Paríž 2024
Live

Som žena, ako ktorákoľvek iná, tvrdí zlatá boxerka. Jej úspech má veľa nepriateľov

Imane Khelifová so zlatou medailou na OH v Paríži.
Imane Khelifová so zlatou medailou na OH v Paríži. (Autor: TASR/AP)
Titanilla Bőd|10. aug 2024 o 07:05

Imane Khelifová získala zlatú medailu.

PARÍŽ. Nechtiac sa stala azda najkontroverznejšou postavou olympiády v Paríži. Mnohí ju zatracovali, spochybňovali.

Alžírska boxerka Imane Khelifová však vo finále kategórie do 66 kilogramov cítila iba lásku z publika.

Keď vstúpila do ringu uprostred tenisového areálu Roland Garros, v hľadisku centrálneho kurtu Philippa Chatriera viali desiatky alžírskych vlajok. Hala burácala, ľudia rytmicky skandovali „Imane, Imane“.

Khelifová sa vo finále stretla s Číňankou Liu Jangovou a zdolala ju jednoznačne na body. Získala druhé alžírske zlato na hrách v Paríži.

Tlačovka bez dôkazov

Khelifová sa stala stredobodom pozornosti po osemfinálovom zápase, ktorý sa skončil už po 46 sekundách. Jej súperka Angela Cariniová vtedy odstúpila, keď rýchlo inkasovala niekoľko tvrdých úderov.

Khelifová štartovala aj na predchádzajúcej olympiáde, keď vo váhovej kategórii do 60 kilogramov prehrala vo štvrťfinále. Vlani na majstrovstvách sveta ju však pred finále diskvalifikovali, lebo podľa Medzinárodnej boxerskej asociácie (IBA) neprešla testami.

Akými presne, to riadiaci orgán nikdy nešpecifikoval, ale dve boxerky, okrem Khelifovej aj Lin Ju-ting z Tajwanu, ktorá sa v Paríži tiež dostala do finále a bude boxovať v sobotu večer, majú údajne mužský chromozóm a tým pádom by nemali štartovať medzi ženami.

Na čele IBA je kontroverzný Rus Umar Kremľov. Po vypuknutí vojny na Ukrajine, ktorú Rusi napadli vo februári 2022, Medzinárodný olympijský výbor tlačil na boxerskú asociáciu, aby odstúpila od zmluvy s Gazpromom, vykonala ďalšie reformy vo svojej správe a vyriešila množstvo etických problémov vrátane nedostatočnej finančnej transparentnosti.

MOV, nespokojný s reakciou boxerskej asociácie, ju zbavil možnosti organizovať olympijský turnaj v boxe.

Odvtedy Kremľov pri každej príležitosti kritizuje MOV i jeho prezidenta Thomasa Bacha.

Na tlačovej konferencii, ktorú zorganizovala IBA v Paríži nebol osobne prítomný a cez video vstup neponúkal žiadne sľúbené dôkazy o Khelifovej a Ju-ting. Celá akcia bola chaotická, neorganizovaná, zbytočne sa naťahovala a reportéri ju opustili s pocitom, že len márnili čas.

Osem rokov tvrdej práce

Medzitým Khelifová kráčala k svojmu vytúženému cieľu. Vo štvrťfinále zdolala Maďarku Lucu Hámoriovú, v semifinále vyhrala nad Janjaem Suwannaphengovou z Thajska.

Celý cirkus, ktorý okolo nej vypukol, nekomentovala, stále zdôrazňovala, že chce zužitkovať osem rokov práce.

Vo finále nedala šancu čínskej súperke. Dominovala v každom kole, o jej víťazstve nebolo pochýb.

Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Paríž 2024»Som žena, ako ktorákoľvek iná, tvrdí zlatá boxerka. Jej úspech má veľa nepriateľov